אי־ודאות בדקסיה ישראל בעקבות ההלאמה
בנק דקסיה העולמי שהולאם מחזיק ב־65% מדקסיה ישראל, המתמחה באשראי לרשויות המקומיות. מעלות תבחן מחדש את דירוגו. גם בנק ישראל בוחן את מבנה הבעלות החדש
בנק דקסיה ישראל, המוחזק ב־65% על ידי דקסיה העולמי, נתון כעת במצב של חוסר ודאות בנוגע לאופי פעילותו. הסיבה לכך היא שהבנק העולמי הולאם במהלך החג על ידי ממשלות צרפת ובלגיה, שהזרימו אליו כ־6.4 מיליארד אירו (כ־ 9.2 מיליארד דולר) תמורת 25% ממניות הבנק לכל אחת.
חברת הדירוג מעלות S&P תבחן מחדש את הדירוג שניתן לבנק דקסיה ישראל לאור המעבר לבעלות החדשה. גם בנק ישראל מתכוון לבחון את מבנה הבעלות החדש של בנק דקסיה ישראל, את מבנה ההון שלו ואת התוכנית העסקית שלו.
בנק דקסיה ישראל, לשעבר בנק אוצר השלטון המקומי, מתמחה במתן אשראי לרשויות המקומיות בארץ ובהשתתפות במימון פרויקטים שונים בענף התשתיות. הבנק מממן את פעילותו בישראל באמצעות הנפקת איגרות חוב בשוק המקומי ועל ידי קבלת ערבויות והלוואות מהחברה־אם.
כך גייס בנק דקסיה ישראל ביוני האחרון מהגופים המוסדיים בשוק ההון המקומי 725 מיליון שקל בשתי סדרות של איגרות חוב אשר קיבלו דירוג יציב: מינוס AA. הדירוג ניתן על ידי חברת מעלות S&P מתוך הנחה כי דקסיה הוא חלק מקבוצה בנקאית עולמית וכי הוא נתמך על ידי קבוצה זו.
עם המשקיעים המוסדיים הגדולים שהשתתפו בהנפקה נמנו בנק אגוד - 75 מיליון שקל, קבוצות יורוקום - 70 מיליון שקל, הראל - 57 מיליון שקל, פסגות - 100 מיליון שקל, גדיש - 50 מיליון שקל, ישיר קופות גמל - 22 מיליון שקל. גורמים בשוק אמרו כי "למרות ההלאמה והבעלות היציבה החדשה, קיים הסיכון כי כפי שקרה בליהמן ברדרס, יוקפאו תשלומים לבעלי החוב".
כמו כן סיפק בנק דקסיה העולמי לדקסיה ישראל במהלך השנה האחרונה כמיליארד שקל: כ־700 מיליון שקל ניתנו על בסיס ערבות וכ־300 מיליון שקל ניתנו כהלוואה לשם מימון עסקאות ספציפיות, כדוגמת הלוואה שניתנה לחברת החשמל לפני חודשים ספורים.
בנק דקסיה ישראל, המנוהל על ידי דוד קאפח, נוסד בשנת 1953. בסוף דצמבר 2007 קיבל רישיון בנק מלא מבנק ישראל, הכולל היתר להרחיב את פעילותו הבנקאית למימון פרויקטים ולמתן אשראי לגופים מסחריים. הבנק משמש סוכן החשב הכללי במשרד האוצר לניהול ההתחשבנות ההדדית בין הממשלה לרשויות המקומיות.
כרוניקה של הידרדרות
בנק דקסיה העולמי קרס בשל השקעות כושלות שביצע בארצות הברית במכשירים פיננסיים מורכבים מגובי משכנתאות ובשל חשיפה לבנקים להשקעות שנפלו, בהם ליהמן ברדרס. תהליך ההידרדרות של הבנק היה מהיר והגיע לשיאו השבוע. דקסיה, הבנק הגדול בעולם המלווה לממשלות, נאלץ לבקש את עזרת ממשלות העולם להוציאו ממשבר הנזילות שאליו נקלע.
הבנק הצרפתי–בלגי נחשף לשוק המשכנתאות האמריקני באמצעות החברה־בת האמריקנית שלו Financial Security Assurance, (FSA) העוסקת בעיקר בביטוח משכנתאות בשוק האמריקני, חלקן משכנתאות מסוג סאב־פריים, הנחשבות למסוכנות יותר. הזרמות ההון שביצע לחברה־בת האמריקנית גרמו לבנק להגיע לקשיי נזילות.
בתחילת החודש הזרים דקסיה ל־FSA הון של כ־300 מיליון דולר, לאחר שביוני העניק דקסיה ל־FSA קו אשראי בהיקף של 5 מיליארד דולר ואף קיבל על עצמו אחריות מלאה על נכסים בשווי 17.3 מיליארד דולר של FSA, שכמחציתם ניירות ערך מגובי משכנתאות סאב־פריים.
ביום שני השבוע החלה מניית הבנק לצנוח, ועם סיום המסחר נפלה ב־30%, על רקע שמועות על קשיי נזילות של הבנק. בהודעה רשמית הכחיש בנק דקסיה קשיי נזילות, אך המניה המשיכה לרדת והשלימה ירידה של 54% מתחילת השנה. בכך נחתך שווי השוק של הבנק בחצי לכ־8.2 מיליארד דולר בלבד. בסיכומו של דבר קיבל בנק דקסיה הזרמת נזילות בהיקף של 6.4 מיליארד אירו מממשלות בלגיה וצרפת ומבעלי המניות העיקריים של הבנק.
לא ניתן היה להשיג את תגובת דקסיה ישראל.