העובדים הזרים בישראל: שיבקשו מאיתנו סליחה
ישראלים רבים ינצלו את יום הכיפורים כדי לבקש סליחה מבני משפחה וחברים, אולם יש כאלה הראויים לסליחות רבות, להן כנראה לא יזכו - העובדים הזרים: "הם זוכים ליחס של עבדים, לא מקבלים מספיק אוכל וסובלים מהתעללות"
"אולי הישראלים ינצלו את החג שלהם לבקש גם מאתנו סליחה", אומרת מ', אזרחית הפיליפינים המועסקת בישראל. כמו עשרות אלפי עובדים זרים אחרים היא חייה בחברה הישראלית כבר שנים ארוכות, אך כמו מרביתם היא מקבלת יחס מחפיר, סובלת מהזנחה ולעתים אף התעללות מצד מעסיקיה.
מ' מספרת על הקשיים בעבודה בישראל. "כבר בהתחלה המעסיקה הקודמת שלי לא הכירה בחוזה שלי. היא לא שילמה לי מספיק ותמיד באיחור. יום אחד היא הסבירה לי שהמים בישראל יקרים מאוד וכולם חייבים לחסוך. היא הציעה שבמקום להתקלח כל יום, אתקלח פעם בשבוע,
ביום שישי".
וכאן לא הסתיימו הצרות, לטענתה. "היה לה עוד רעיון. יש לי מעט בגדים בלבד, אבל והיא אמרה לי שצריך לחכות עד שמכונת הכביסה תגיע למשקל של שלושה קילוגרמים כדי לחסוך בחשמל ומים. היום, כששכנות מספרות שלא מתייחסים אליהן טוב, אני מסבירה להן שזה נורמלי לסבול רעב ולהצטמצם במים ובחשמל. שאחרים סובלים יותר".
ט' מסרי לנקה החל לעבוד אצל אדם נכה בטבריה בתחילת השנה. בתצהיר שהגיש באמצעות ארגון "קו לעובד" לממונה על האכיפה המנהלית במשרד התמ"ת, סיפר שנאלץ לישון בסלון ולהשאיר את כל חפציו במזוודה. "המעסיק שלי נהג לקלל אותי. כשחשתי כאבים חזקים בגבי, ביקשתי לראות רופא אולם הוא אמר שאינני מבוטח בביטוח רפואי ולכן לא יכול לשלוח אותי לרופא. עד ליום זה טרם קיבלתי כל שכר עבור עבודתי", אמר.
נדמה שבכל ענף תעסוקה מחכות לעובדים תלאות מסוג אחר - ניצול מיני ותנאים סוציאליים מחפירים בסיעוד, גביית דמי חסות על-ידי עמיתיהם בעבודות בניין או תנאי מגורים שלא ראויים לאדם בחקלאות ושעות ללא פיקוח במסעדנות.
"העובדים מרגישים את הניצול שלנו", אומר עו"ד צביקה הלפגוט ממשרד הלפגוט אדרי ושות', המטפל בתיקי זכויות אדם ועבודה. "הבעיה היא שהם במלכוד: אחרי ששילמו כל כך הרבה כסף לקבלן בחו"ל כדי לעבוד, הם חייבים להחזיר חובות ולמרות הניצול, הם עדיין מנסים לעבור למעסיק אחר".
"הישראלים חושבים שקיבלו עבד"
לדברי הלפגוט, למערכת האכיפה והמשפט יש לא מעט סליחות לבקש מאותם עובדים. "משרד התמ"ת מצמצם אישורים לעובדים זרים, אבל עדיין יש צורך בהם בשוק. למעסיקים פשוט יותר משתלם להעסיק שלא כחוק ולהסתכן שיתבעו או יתפסו מאשר לשלם לעובדים שכר מינימלי ותנאים סוציאליים. אנחנו יודעים איך עובדת מערכת המשפט בישראל, ולכן מה שצריך זו אכיפה אמיתית", הסביר.
עו"ד ענת קדרון מארגון "קו לעובד", מאמינה שיום הכיפורים הוא הזדמנות טובה עבור רבים לבקש סליחה מהעובדים הזרים. "נוצר מצב בו לא רק המעסיק אלא גם בני המשפחה רואים בעובדת כשפחה לכל דבר. היא שוטפת את האוטו ומאכילה את הילדים והתרנגולים. יש עובדות שמתלוננות שלא נותנים להן מספיק אוכל או שהמעסיק דורש מהן לישון אתו ולספק לו שירותי מין ולבצע בו מעשים מגונים. בני המשפחה משתפים פעולה עם החגיגה הזאת", טענה.
קדרון חשה בתסכולם של העובדים הזרים, שאינם זוכים לעולם ל"סליחה". לדבריה, "אנשים לא מודעים לכך שעובדים זרים משלמים אלפי דולרים ולוקחים הלוואות כדי להגיע לכאן. מצד שני, רבים חושבים שהביאו עבד שלא חלים עליו חוקי העבודה. מישהי התלוננה אצלנו לא
מזמן שהעובדת שלה התפטרה כי טענה שהעבודה הפיזית פשוט קשה מדיי. המעסיקה פשוט לא הבינה למה לא ניתן להכריח אותה להישאר".
לדבריה, ההיצע הרב הוא הבעיה. "יש עכשיו עודף עובדי סיעוד בישראל, אבל חברות כוח אדם, לפעמים בשיתוף מעסיקים מביאים יותר ויותר עובדים כדי לקבל את התשלום עבורם. זה יוצר תופעות של מעסיקים שמספסרים באשרות העסקה ואפילו דורשים שירותי מין תמורת המשך העסקתן של עובדות זרות", סיפרה.