שתף קטע נבחר
 

דמייני שאת על אי בודד. עכשיו - תלחצי!

את יושבת על חוף הים, חושבת רק מחשבות טובות, השמש הנעימה מלטפת אותך ואת שותה קוקטייל מתוק ומדהים... לא ככה את מדמיינת את חווית הלידה שלך? חבל. אולי אם תדמייני, זה יקרה. השבוע במדור "הריון ולידה": תשובות לשאלות על דמיון מודרך בהריון

תחום הרפואה המשלימה והאלטרנטיבית הוא תחום מגוון וגדוש מטפלים, שיטות, אמונות ודעות. הכול מתעצם כשמדובר על תקופת ההיריון שלנו. איך יודעים מה עושה כל שיטה, איך בוחרים מטפל מתאים, האם יש הסמכה מיוחדת באותו תחום טיפולי לנושא ההיריון והלידה והאם השיטה בכלל עוזרת?

 

בעקבות שאלות רבות בנושא, נערוך אחת לחודש, במסגרת המדור, היכרות עם תחום ברפואה המשלימה ונבדוק איך הוא יכול לתרום לנו בתקופת ההיריון והלידה.

 

והפעם, נצא למסע במחוזות הדמיון המודרך וה-NLP. המדריכה שלנו לתחום מרתק זה היא ד"ר עדי ברן, מנחה מוסמכת בדמיון מודרך ו-NLP, המעבירה קורסים למטפלים ולמלוות בלידה.

 

שאלה:

מה זה בעצם דמיון מודרך ו-NLP?

 

תשובה:

דמיון מודרך ו-NLP הן שתי גישות שמשתמשות בתת מודע להשגת מטרות שונות בחיינו, ביניהן - בריאות. בבסיס שיטת הדמיון המודרך, עומד הידע כי המוח האנושי מגיב באופן דומה לאירוע, בין אם התרחש במציאות ובין אם היה דמיוני. מספיק שתזכרי בפעם האחרונה בה בכית בסרט או בדפיקות לב לפני פגישה חשובה. אלו תגובות פיזיולוגיות לחלוטין לאירוע דמיוני.


להשתמש בדמיון לטובתנו (צילום: פוטוס)

 

אנחנו יכולות לכעוס מאוד על משהו שאמרו לנו אתמול או להרגיש נפלא, כשאנו נזכרות באהבה גדולה, שמחה או גאווה. מה זה עושה לך בגוף? הדמיון משחזר את האירוע והגוף מגיב כאילו הוא התרחש כאן ועכשיו. כלומר, במודע או לא במודע אנחנו כל הזמן משתמשות בדמיוננו וכך משפיעות על מצבנו הנפשי והפיזי.

 

בדמיון מודרך אנחנו בוחרות, במודע, להשתמש בדמיון לטובתנו. זה בדיוק המקום בו מתחברים הגוף והנפש. גם ה-NLP משתמש ביכולת שלנו להשפיע על חיינו, ועל התקשורת שאנחנו יוצרים עם עצמנו ועם סביבתנו. גישה זו מספקת לנו מגוון אדיר של טכניקות, המבוססות על מחקרים, כדי להשיג מטרות, לשפר את התקשורת שלנו, לשנות דפוסי התנהגות ולפעול מתוך מסוגלות וכוח פנימי.

 

שאלה:

איך ניתן בעזרת דמיון מודרך ו-NLP לסייע לאישה במהלך ההיריון?

 

תשובה:

פחדים וחרדות, לחץ דם גבוה, מצבי רוח קיצוניים, עייפות, חוסר שקט, בעיות בשינה - כל אלו הם חלק מהנושאים בהם נעזרות נשים בדמיון מודרך, בדרך כלל במהלך ההיריון הראשון. לעיתים קרובות מגיעות נשים שעברו חוויה קשה בלידה הקודמת והן מרגישות צורך לעבד את החוויה הזו כדי להגיע נקיות ללידה הבאה.

 

נשים בלידות חוזרות הופכות לעיתים את ההיריון לסוג של מסע אל עצמן, אל מקורות הכוח, הביטחון והיצירתיות שלהן. הן רואות את ההזדמנות החד פעמית שניתנה להן בהריון. ובאמת, מעבר להריון ולידה נעימים ומרגשים יותר, הן זוכות גם להכרות מעמיקה מאוד עם עצמן, משכינות הרמוניה ושלום בין הילדה, האמא והאישה שבתוכן ומאפשרות לעצמן הורות שלווה, מלאה ושלמה יותר, הורות שמאזנת בין הצרכים האישיים לצורכי המשפחה ומאפשרת כלים להקשבה עמוקה יותר בתוך המשפחה המתחדשת.


לעבד חוויה קשה מהעבר ולהתנקות (צילום: פוטוס)

 

סיבה נפוצה נוספת בגללה מגיעות נשים לקליניקה היא עובר במצג עכוז או הריון עודף. ד"ר עדי ברן מספרת על הריונה השלישי: "העובר לא התהפך. מכיוון שבהריון השני עברתי ניתוח קיסרי קשה, פחדתי מעוד אחד. היפוך עובר חיצוני בבית חולים לא יכולתי לעשות כי לא עשו זאת אז לאחר ניתוח. ניסיתי כמעט כל שיטה שהרפואה האלטרנטיבית הציעה: דיקור, הומאופתיה ועוד, אך כלום לא עזר.

 

"הגעתי לדמיון מודרך. בהתחלה עיבדתי את חווית הלידה הקודמת, אחרי כן, התפניתי לברר מדוע העובר לא מתהפך. התשובה שהתקבלה הייתה כי באזור הצלקת מהניתוח הקיסרי הקודם שעברתי, דופן הרחם דקה מדי ולכן העובר לא מתהפך. זה לא מה שרציתי לשמוע, ולא קל היה לקבל, אך מה לעשות?

 

"נעזרתי בדמיון מודרך כדי לתכנן את ההתמודדות הטובה ביותר עם הניתוח. בזמן הניתוח הקיסרי אמר לי המנתח במילים אלו בדיוק 'באזור הצלקת מהניתוח הקיסרי הקודם דופן הרחם דקה כמו נייר. מזל שהעובר לא התהפך. אני לא רוצה לחשוב מה היה קורה לו היית נכנסת ללידה'. לא מילים שנעים לשמוע בזמן לידה או ניתוח, אך אני נדהמתי מהדיוק וההקבלה בין מה שראה המנתח ובין התשובה שעלתה מתוכי בזמן הדמיון המודרך".

 

שאלה:

ומה לגבי הלידה עצמה? איך ניתן להיעזר בדמיון מודרך ו-NLP כדי להתמודד עם כאבי הלידה?

 

תשובה:

אכן, הגורם הראשוני שחושבים עליו כאשר מדברים על שימוש בדמיון מודרך בלידה הוא גורם הכאב. דמיון מודרך מספק כלים להרפיה והתמודדות טובה עם הכאב, אך מה שמקבלת האישה הוא הרבה מעבר לכך. בלידה עצמה מדווחות נשים רבות איך אפשרו ללידה ש"נתקעה" להמשיך ולהתקדם בצורה טובה בעזרת שימוש בדמיון מודרך, איך הצליחו לצאת ממצב של צירים ללא פתיחה או צירים שנפסקו, ואפילו ממצב של מצוקה עוברית בעזרת הרפיה ושיחה עם העובר במהלך הלידה.

 

"כאן אולי תגיד לעצמה הקוראת 'נו באמת, די עם הסיפורים. זה נשמע כמו קסם'. והיא צודקת. זה אכן קסם, השפעתה של הנפש על הגוף היא קסם שאינני חדלה להתפעל ממנו", מעידה ד"ר ברן. "כדוקטור לביולוגיה אני יכולה לתת הסבר רציונאלי: כל מי שעובד במיילדוּת יודע כמה חשוב מצבה ההורמונאלי של היולדת, תזמון ורמת האוקסיטוצין, האנדורפינים. האדרנלין בדמה של היולדת יכול להיות קריטי להתקדמות הלידה. והרי עדיף להגיע למצב ההורמונאלי הנכון באופן טבעי, כשהנפש והגוף פועלים כיחידה אחת, מאשר לקבל עירוי של פיטוצין, למשל".

 

סיפורה של ורד (שם בדוי) מדגים היטב מצב כזה: ורד הייתה בהריון כשהגיעה לדמיון מודרך בנושא אחר. היא לא הייתה מודאגת מהלידה. ובכל זאת, לפני הלידה הכנתי לה דיסק פשוט ובסיסי של יצירת בועה של שלווה וחיבור למקום עמוק ושליו בתוכה. היא לקחה אותו איתה אם כי אמרה שהלידה ממש לא מדאיגה אותה.

 

הלידה של ורד החלה בקצב סביר, הפתיחה התקדמה, אך ראשו של התינוק היה גבוה ולא ירד לאגן. גם פקיעת מי שפיר לא עזרה. בשלב זה התחילה ורד להיות קצת מודאגת. היא נעזרה בתנועות וסיבובי אגן, אך ראשו של התינוק היה עדיין גבוה. מסביבה התחילו לדבר על ניתוח קיסרי. ורד נזכרה בדיסק וביקשה מבעלה שישים לה אותו.

 

בהדרגה נרגעה ונכנסה למקום עמוק ושקט בתוכה. המקום שלה, שמאפשר לה הדרכה פנימית. היא דמיינה את האנרגיה זורמת בגופה, כמו נהר של אור מקודקוד הראש כלפי מטה ובעודה מדמיינת את זה הרגישה צורך ללכת לשירותים והכאב התגבר. המיילדת שנכנסה לחדר בדקה והופתעה לגלות את ראשו של התינוק מבוסס באגן, היא מהרה להכין את משטח הלידה. התינוק נולד כעבור 10 דקות.

 

גם לכם יש שאלות בנושא הריון ולידה לזהר כרמי? לחצו כאן .  

 

זהר כרמי, אמא לשלושה, מקימת האתר "זהר כבר בדקה ", המכיל מנוע חיפוש לבדיקות הריון, עוסקת בייעוץ אישי ללידה ראשונה או לחוויה מתקנת.

 

לכל הכתבות של זהר כרמי  

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים