שתף קטע נבחר

אפילו בסין: האטה קלה בצמיחה

המשבר הגלובלי לא פסח על סין, שרשמה ברבעון השלישי צמיחה של "רק" 9%, קצב הצמיחה האיטי ביותר בחמש השנים האחרונות. הייצור התעשייתי בסין יורד, הייצוא נחלש והמאזן המסחרי נפגע. אבל יש גם כמה נקודות אור, בהן זינוק במכירות הקמעונאיות והאטה באינפלציה

התוצר המקומי הגולמי של סין רשם ברבעון השלישי צמיחה של 9% בשיעור שנתי. מדובר בהאטה בקצב צמיחת התמ"ג הסיני, על רקע משבר האשראי הגלובלי והאטה במגזר הנדל"ן. זהו קצב הצמיחה החד ספרתי הראשון שרושמת סין מאז 2002. ברבעון השני צמחה סין ב-10.1%. על כך דיווחה היום (ב') לשכת הסטטיסטיקה הלאומית של סין. כלכלנים צפו שסין תצמח ברבעון השלישי ב-9.7%. עם זאת, הצמיחה הסינית היא עדיין המהירה ביותר מבין 20 הכלכלות הגדולות בעולם.

 

משבר כלכלי עולמי: סיקור מיוחד ב-ynet

 

הצמיחה הסינית בתשעת החודשים הראשונים של 2008 עמדה על 9.9%, לעומת 11.9% בתקופה המקבילה אשתקד. 

 

מפעלים נסגרו גם בגלל האולימפיאדה

לדברי מומחים, הנתונים מראים שסין אינה יכולה להתנתק מהמגמות הגלובליות, ומחזקים את הציפיות שהממשלה תבצע בקרוב הקלות במדיניות המוניטרית והפיסקלית. למרות זאת, קשה להסיק באופן חד-משמעי מנתוני הצמיחה הסינית עד כמה הם קשורים למשבר הגלובלי, מאחר וסין ביצעה צעדים נרחבים לטיפול בבעיית הזיהום בזמן האולימפיאדה באוגוסט, שהובילו לסגירה מסיבית של מפעלים ולהגבלות תחבורה שפגעו בצמיחה.

 

התפוקה התעשייתית רשמה האטה ל-11.4% בספטמבר, לעומת 12.9% באוגוסט. מדובר בנתון הנמוך ביותר שנרשם בתפוקה התעשייתית הסינית מאז 2002.

 

אבל יש מספר נקודות אור: המכירות הקמעונאיות וההשקעות בנכסים קבועים גדלו בקצב מהיר מהצפי בחודש שעבר. המכירות הקמעונאיות עלו ב-23.2% בספטמבר, הקצב המהיר ביותר בתשע שנים. זאת, בהתאם למדיניות הסינית, לפיה יש להסתמך יותר על הגדלת הביקוש הפנימי כדי לקזז את השפעות הירידה ביצוא כתוצאה מהמשבר הגלובלי.

 

פיטורים בענף הצעצועים

 

הירידה ביצוא מורגשת באופן מיוחד בענף הצעצועים - בשבוע שעבר נסגרה חברת צעצועים גדולה בדרום סין שהעסיקה 6,500 עובדים, ולפי מינהל המכס הסיני, כמחצית מהחברות בענף שעוסקות ביצוא פשטו רגל השנה.

 

בנוסף, נפגע שוק הנדל"ן ממשבר האשראי וממגבלות ממשלתיות שנועדו למנוע בועות אלה שצמחו בארה"ב ובבריטניה, ומכירות הבתים צנחו ב-55.5% בשמונת החודשים הראשונים של השנה לעומת התקופה המקבילה אשתקד. גורמים בסין אישרו שהממשלה מכינה צעדים לחיזוק הצמיחה, בהם קיצוצי מסים, השקעה בתשתיות והקלה במגבלות על שוק הנדל"ן.

 

עוד דווח כי מדד המחירים לצרכן בסין עלה ב-4.6% בספטמבר (בחישוב שנתי) לעומת 4.9% באוגוסט. מדד המחירים ליצרן רשם גם הוא האטה לקצב של 9.1% בספטמבר, לעומת 10.1% באוגוסט. זאת על רקע ירידה במחירי הסחורות.

 

העודף המסחרי של סין בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה עמד על 180.9 מיליארד דולר, ירידה של 2.6% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages Imagebank
סין: פשיטות רגל הביאו לפיטורי עובדים
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים