שתף קטע נבחר

זירת הקניות

נשיא הוועד האולימפי: זה לא זיהום, זו לחות

שעות ספורות לפני פתיחת המשחקים האולימפיים שב והודף נשיא הוועד האולימפי הבינלאומי את החשש מפני זיהום האוויר שיעיב על התחרויות. "הסינים עשו כל מה שניתן"

האיצטדיון הלאומי הענק בבייג'ינג היה אפוף הבוקר (ו') באובך אפור, וכמעט שלא נראה לעין אלא ממרחק של כמה מאות מטרים. אך שעות ספורות לפני פתיחת המשחקים האולימפיים, שב והדף נשיא הוועד האולימפי הבינלאומי, ז'אק רוג, את הטענות בדבר זיהום אוויר שיעיב על התחרויות.

 

"מה שאתם רואים זה ערפל שמקורו בלחות וחום", אמר רוג לעיתונאים הספקנים, ששבו וביקשו התייחסות לאחת הסוגיות המטרידות ביותר את התקשורת העולמית בימים האחרונים. "ערפל אינו זיהום אוויר", הדגיש רוג, "השלטונות הסיניים עשו כל מה שניתן ואפשרי מבחינה אנושית כדי לטפל בנושא הזה. מה שהם עשו יוצא מגדר הרגיל", הוא הוסיף.


האיצטדיון בייג'ינג הבוקר (צילום: GettyImages) 

 

רוג אמר כי זיהום האוויר בעיר רשם שיפור דרמטי בתקופה האחרונה, הודות לאמצעים בהם נקטו השלטונות בסין, ו"אין שום סכנה בריאותית", לאתלטים שיתחרו בתחרויות הנמשכות פחות משעה.

 

כבר בשנה שעברה הודיע הוועד האולימפי הבינלאומי כי אפשר שתחרויות סיבולת ארוכות, כמו מרתון או רכיבה על אופניים, יידחו למועדים אחרים אם יתברר שזיהום האוויר אינו עומד בתקן. רוג אמר כי המארגנים הסינים הפעילו מערך המספק תחזיות מזג אוויר מדוייקות ומפורטות ל-72 השעות הבאות, ועל פי התחזיות ניתן יהיה להחליט האם לדחות או לקיים תחרויות במועדן.

 

הסינים: כבר שבוע אין זיהום אוויר

דובר הוועד האולימפי הסיני, סוּן ווֶיְידֶה, אמר לעיתונאים כי רמות זיהום האוויר בבייג'ינג עונות על הדרישה המקובלת. "יש לחות וערפל אבל איכות האוויר טובה", אמר.

 

הוא ציין כי מתחילת אוגוסט, הנתונים של רשות הגנת הסביבה מלמדים כי איכות האוויר בעיר הייתה ברמה "מצויינת" או "טובה" - ובכל אופן לא היה יום אחד בו נרשמה בעיר איכות אוויר ברמה "גרועה".

 

ואולם, מומחים ציינו כי דירוג איכות האוויר הסיני אינו זהה לדירוג המקובל בעולם, ומה שבסין מוגדר כרמה "טובה" היה מקבל ציון נכשל בערים אחרות בעולם. עם זאת, הודו המומחים כי אין מנוס מלאפשר לסינים דירוג שונה מאחר שאם היו כופים עליהם סטנדרטים של מדינה מפותחת לא ניתן היה לקיים את המשחקים כלל.

 

כדי להפחית את זיהום האוויר נקטו הסינים בצעדים מרחיקי לכת. תחילה הושבתו מפעלים מזהמים בעיר, ומכוניות מזהמות הורדו מהכביש. בשלב השני הופעלה תוכנית במסגרתה הורדו מהכביש כמיליון מכוניות על ידי שיטה שהעניקה לנהגים היתר נסיעה לסירוגין בימים זוגיים או אי-זוגיים. במקביל, כמאה מפעלים בעיר הונחו לסגור את שעריהם ולצאת לחופשה כפוייה.


אמצעים מרחיקי לכת. זיהום אוויר בבייג'ינג השבוע (צילום: רויטרס)

 

בשבוע שעבר הודיעה רשות הגנת הסביבה כי הוכנה תוכנית מגירה לשעת חירום, במסגרתה ניתן יהיה להוריד מהכבישים עוד כחצי מיליון מכוניות ולסגור עוד מאות מפעלים סביב בייג'ינג, ואולם תוכנית זו לא תיכנס לפעולה אלא אם יירשם זיהום אוויר חריג.

 

סון הביע ביטחון שלא יהיה צורך בתוכנית החירום משום שמאז הפעלת הצעדים למניעת הזיהום, השתפרה איכות האוויר בעיר ב-20 אחוז. 

 

רוג מצידו, ניסה להדגיש את ההשלכות ארוכות הטווח של אמצעי הפחתת הזיהום, כדי, בין היתר, להצדיק את ההחלטה להתעקש ולקיים את המשחקים בסין חרף ביקורת שנשמעה בעולם. הוא ציין כי בעוד שחלק מהמאמצים הסיניים הם לטווח קצר בלבד, ההחלטה להעביר מפעלים ממרכז העיר ולפעול נגד מפעלים מזהמים תשפר את איכות האוויר בבייג'ינג - ובעולם כולו - לשנים רבות, הרבה אחרי נעילת המשחקים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אין סיכון (אם רצים פחות משעה). רוג
צילום: AP
צילום: Gettyimages Imagebank
שיפור באיכות האוויר?. בייג'ינג
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים