סופית: אושרו חיפושי נפט בשמורת מדבר יהודה
מועצת הגנים הלאומיים ושמורות הטבע אישרה לחברות פרטיות לחפש מאגר פוטנציאלי של 6.5 מיליון חביות נפט באתר הנמצא בשמורת הטבע מדבר יהודה. החברה להגנת הטבע: צפוי נזק אקולוגי חמור; החברה: אם לא נמצא נפט תוך חודשיים - נעזוב
למרות הירידה התלולה במחירי הדלקים, איפשרה המועצה לחברות לבצע קידוחים לאיתור מאגר פוטנציאלי של כ-6.5 מיליון חביות נפט באתר "צוק תמרור 4", צפונית לכביש 31 היורד מערד לים המלח. אישור הקידוח הניסיוני התקבל תחת התנאים שהציבה רשות הטבע והגנים, ובמידה ואכן יימצא מאגר נפט בקנה מידה משמעותי שאיבתו תהיה אלכסונית ותבוצע מחוץ לשטחי השמורה. ואולם את הקידוחים לחיפוש הנפט יבצעו אנכית - מתוך שטח השמורה.
בחברה להגנת הטבע חוששים כי עבודות הקידוח לחיפוש הנפט ישפיעו על המערכת האקולוגית המדברית הרגישה, ותגרום לנזק בלתי הפיך לחיי הטבע במקום. גורמים בחברה אמרו כי נציג משרד התשתיות אמר בדיון שהסיכוי למציאת נפט באזור עומד על כ-15 אחוז בלבד. בחברה ציינו כי סיכוי נמוך שכזה לא מצדיק את הפגיעה הבלתי הפיכה הצפויה באזור כה ייחודי ואיכותי מבחינת אקולוגית.
יתרה מזאת, ב"ידיעות אחרונות" דווח השבוע כי חברות אחרות המתינו לאישור הנוכחי, כדי שיוכלו לפעול באפיקים דומים ולקבל אישור לחיפושי נפט בכרמל.
שי טחנאי, רכז שמירת הטבע של החברה במחוז דרום, אמר ל-ynet: "זאת החלטה בהחלט אומללה; זו החלטה תקדימית שהיא לא לטובה, כי כבר היום ישנם הרבה מאוד יזמים שמחכים בפתח. יש כאן מילת קסם כזו, שיש אוצר טבע ואנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לפספס את ההזדמנות למצוא משהו למרות שהסיכויים קטנים", אמר טחנאי. "זה בניגוד לאמנות בינלאומיות שאנחנו חתומים עליהם כמו האמנה לשמירת מגוון מינים. יש כאן שמורה, זה הייעוד שלה ואנחנו בצעד זה פגענו באמון ובתפקיד שלנו", אמר.
השר לשעבר פורז: זה מדבר יהודה - לא הר הבית
החברות שיוזמות את הקידוחים טוענות כי העבודות צפויות להתבצע בשטח של כחמישה קילומטרים בלבד בשולי השמורה, ובמידה ולא יימצאו כמויות מסחריות תוך חודשיים – הקידוח ייפסק. אברהם פורז, שר הפנים לשעבר המייצג אותן, התייחס לפני מספר חודשים לנושא, ודחה גם הוא את טענות שומרי הסביבה. "אני מכיר היטב את האזור ומדובר בסך-הכל בעוד מקום במדבר. לא באזור עם ערכי טבע", אמר ל-ynet.
פורז ברך היום על ההחלטה ואמר ל-ynet: "זה הדבר הכי הגיוני. יכול להיות מצב שבנגב, בעשרות קילומטרים של שמורות אסור יהיה לקדוח נפט? אני שמח מאוד שהרשות נהגה באחריות. אנחנו נעשה קידוח על שטח קטן של כמה דונמים, ואם זה לא יסתדר, נעזוב את המקום. זה מדבר יהודה - לא הר הבית ולא הר הרצל. אלו אלפי קילומטרים של שמורה".
המועצה שאישרה היום את הקידוחים - מועצת הגנים הלאומיים ושמורות הטבע - היא מועצה מייעצת למוסדות התיכנון שפועלת תחת המשרד להגנת הסביבה. במשרד מסרו כי הם אינם מעוניינים להגיב להחלטה.
אישור ראשוני התקבל באוגוסט
האישור היום הוא אישור סופי, לאחר שבחודש אוגוסט אישרה מליאת רשות הטבע והגנים לחברות לבצע את חיפושי הנפט. ההחלטה התקבלה אז בניגוד לחוות דעת של מדעני סביבה ואקולוגיה של רשות הטבע והגנים עצמה, שטענו כי האזור הוא בעל רגישות אקולוגית גבוהה, וקידוח נפט וכל הכרוך בו - הכשרת השטח, הצבת מיכלי דלק ומתקני תשתית ומגורים, רעש, אור וזיהום אוויר - יגרמו לנזק אקולוגי חמור לחי ולצומח באזור.
החברות טענו אז כי באתר הנוכחי יש כמויות מסחרית של נפט, ושלאור מחיר הנפט בעולם מדובר במיזם רווחי.
עוד הן טענו כי מדובר גם במהלך בעל חשיבות אסטרטגית למדינת ישראל, שתלויה באספקת נפט ממדינות זרות. הם הדגישו כי השקיעו כספים רבים בקידוחי ניסיון באתרים אחרים, ובדיקות שונות לבירור סיכויי מציאת הנפט באתר הנוכחי סבורות כי הנזק האקולוגי לשטח יהיה זעום.
בהחלטתה קבעה מליאת רשות הטבע והגנים כי קידוחי הניסיון יתבצעו תחת תנאים מחמירים שיצמצמו את הפגיעה בטבע ויאפשר שיקום אקולוגי ונופי של האתר לאחר מיצוי הקידוח. כמו כן הוחלט כי אם אכן יימצא נפט בכמות מסחרית באתר, יבוצעו קידוחי השאיבה בצורה אלכסונית מחוץ לשטח השמורה - כדי לצמצם את הנזק האקולוגי.
ברשות הטבע והגנים הדגישו בשעתו כי מליאת הרשות היא גוף המורכב מנציגים של משרדי הממשלה השונים, ולפיכך הוא בוחן מגוון של שיקולים - ולא רק שיקולי סביבה.