אכינצאה: הצמח שיחזק לכם את מערכת החיסון
בימים קדומים הוא שימש כתרופה לכל דבר ועניין, כיום מומלץ צמח האכינצאה לחיזוק מערכת החיסון. הכירו את האנטיביוטיקה של הטבע
מחקרים רבים סבבו סביב צמח האכינצאה, והוא מעורר עניין ושאלות רבות. האם הוא מותר לשימוש בזמן הריון, האם הוא יעיל למניעת מחלות - ומה בעצם הוא עושה?
השם אכינצאה מתייחס לשלושה זנים עיקריים של הצמח הנמנה על משפחת המורכבים (Compositae): אכינצאה אנגוסטיפוליה (Echinacea angustifolia), אכינצאה פאלידה (Echinacea pallida), ואכינצאה פורפוראה (Echinacea purpurea). השימוש הידוע הוא בעיקר בשורש של כל אחד מהזנים הללו. השימוש בעלים ובפרחים אף הוא נפוץ בצורות הכנה שונות (כמו מיץ הנסחט מהם), בעיקר מזן ה- E. purpurea. קיימים מספר הבדלים בין הזנים בהרכב החומרים הפעילים, וכיום ניתן למצוא בין השאר מיצויים מוכנים המכילים תערובות ביחסים שונים של שלושת הזנים, השורשים, הפרחים והעלים.
מגבירה את יכולת ההתנגדות של הגוף נגד מזהמים (צילום: אייבלסטוק)
מוצא הצמח הוא מצפון אמריקה, שם הוא משמש מאות שנים ברפואה האינדיאנית המסורתית. ישנם כתבים מהמאה ה-18 המתארים את השימושים האפשריים והתכונות העיקריות של הצמח. טרם עידן האנטיביוטיקה, אכינצאה הייתה הצמח המוביל לטיפול בזיהומים שונים, הכשות נחשים, פריחות בעור וכו'. המרפאים של אז הבחינו בין האיכויות השונות של הזנים (ה- E. angustifolia היה הזן העדיף מבחינתם) ותיארו את הדרך לאמוד את טיבו של הצמח – בהתאם לתחושת העקצוץ בפה שמותירה לעיסת השורש. בכתבים אלו הצמח תואר "כמניע את נוזלי הגוף", וכיום, לאחר שנודעה השפעתו המיטיבה על מערכת החיסון, ברור כי תיאור זה לא היה רחוק מהמציאות.
כיום ישנם מחקרים רבים המנסים להבין את דרך הפעולה של אכינצאה. הצמח הוא ללא ספק מהחשובים ביותר לחיזוק יכולת העמידות של הגוף על ידי חיזוק וויסות פעולת מערכת החיסון ומערכות נוספות בכמה רמות.
קו הגנה ראשון: ריריות הגוף
ברמה הפשוטה ביותר, הצמח מעצים את האפקט הכללי של מערכת החיסון ע"י הגברת פעילות התאים הפגוציטים כקו הגנה ראשון של מערכת החיסון והנעה של הזרימה הלימפטית.
בניגוד לצמחים אחרים, הוא אינו משמש כמשקם ריריות אלא מעלה את רמת התנגודת החיסונית שלהן. הריריות הן ברוב המקרים אזור החיץ המפריד בין הגוף לסביבה החיצונית ה"מזוהמת" - במערכות הנשימה, העיכול, עיניים, גרון וחלל הפה וגם במערכת השתן. ברוב המקרים (למעט זיהומים בעור), כאן נתקל המזהם לראשונה בגוף והמערכה המתנהלת בין הרירית לגורם המזהם תקבע אם תתפתח מחלה. לכן, האכינצאה יעילה נגד זיהום, ובמיוחד נגד זיהומים חוזרים, המעידים על התנגדות נמוכה של הגוף. למשל, ילדים ומבוגרים אשר לא מצליחים להפטר משיעול או צינון, הנדבקים בכל וירוס חולף ונגררים בקלות לשרשרת מחלות מתמשכות.
האכינצאה יעילה במיוחד בקרב ילדים ותינוקות למגוון גדול של בעיות זיהומיות, כאשר קו הגנה זה עדיין פרוץ, עד להשלמת ההתפתחות הביולוגית.
השימוש במחלות אוטו-אימוניות
כעת ברור כי האכינצאה מיטיבה עם מערכת החיסון. מחלה אוטואימונית נוצרת כאשר מערכת החיסון אינה מבחינה בין מזהמים חיצוניים לתאים של הגוף עצמו, ותוקפת אותם. כלומר, הבעיה היא במיקוד של מערכת החיסון. השימוש באכינצאה נפוץ בקרב הרבליסטים רבים ברחבי העולם לשימוש בזמן מחלות אוטואימוניות ולאחרונה החלו מחקרים המנסים לאשש שימוש זה ולהבין את מנגנון הפעולה.
עם זאת, השימוש באכינצאה אינו מומלץ בזמן טיפול כימותרפי בסרטן בלוטות הלימפה או הדם.
מה אנחנו יודעים על אכינצאה
האמונה הרווחת כי אכינצאה אינה יעילה למניעה התבססה על מחקרים אשר לא הראו שינוי בין קבוצה אשר נטלה אכינצאה לבין קבוצת הביקורת שנטלה תרופת פלסבו – כאשר שניהם נחשפו לזיהומים שונים. ברוב המחקרים משך
לקיחת האכינצאה היה קצר, המינונים היו נמוכים מהמקובל, והשימוש לא היה נכון (עלים או פרחים במקום השורשים).
בנוסף, ישנה טענה כי שימוש ארוך טווח באכינצאה יגרום לגוף "להתרגל" ובסופו של דבר לא להגיב לזיהום. לטענה זו אין ביסוס, לא במחקרים ומעקבים קליניים ולא מניסיונם של הרבליסטים רבים. יתרה מכך, מחקר שנערך ב-1986 הראה כי העמידות החיסונית בשבוע ה-12 לשימוש באכינצאה היתה טובה יותר מאשר בשבוע השני. מניסיוננו, הצמח יעיל למניעת זיהומים ע"י חיזוק מערכתי כללי, בעיקר למטופלים הסובלים מזיהומים חוזרים. הצמח יעיל לטיפול גם למחלות אקוטיות וכן במחלות כרוניות.
האם השימוש באכינצאה מותר בהריון?
השימוש בצמח יעיל מאד בזמן הריון ובתקופת ההנקה. יתרה מכך, אכינצאה נותנת מענה טיפולי בתקופה רגישה זו, כאשר ישנם מספר רב של צמחים האסורים בשימוש (ממשפחת השפתניים) במקרים של נטייה לשפעות חוזרות וזיהומים שונים, לרבות קנדידה.
ובכל זאת - תופעות לוואי ואזהרות
ככלל, הצמח בטוח לשימוש לתקופות ארוכות, במינונים גבוהים ולאורך זמן, בקרב תינוקות, ילדים מבוגרים וקשישים וכאמור גם בזמן הריון והנקה. טעם הצמח הוא מעט חריף ולכן עלול לגרום לגירוי אצל אנשים עם רגישות יתר במערכת העיכול. על בעיה זו ניתן להתגבר ע"י נטילת האכינצאה יחד עם הארוחות.
וכך תשתמשו באכינצאה
האכיניצאה לשימוש אישי מופיעה במספר צורות עיקריות:
1. תמציות אלכוהוליות (טינקטורות). האלכוהול ממצה ומשמר את תכונות הצמח, וניתן לשתות את התמצית. זוהי צורה נוחה לשימוש מיידי באכינצאה.
2. קפסולות או כדורים. אלה תמציות יבשות של הצמח. איכותם גבוהה ותכונות הצמח ממוצות באיכות גבוהה. הכדורים נוחים לשימוש מיידי.
3. תה משורש אכיניצאה. מרתיחים שתי כפיות אבקת שורש אכיניצאה לכל כוס מים, כרבע שעה על אש נמוכה, ושותים.
- הכותב הוא פיתוטרפיסט MNIMH Dip.Phyt, והבעלים של "ברא צמחי מרפא
"