שתף קטע נבחר

מנהיג המורדים בקונגו מאיים: נתקוף גם משקיפים

לורן נקונדה, מנהיג המורדים, הזהיר כי הוא מוכן לתקוף גם משקיפי שלום מהאזור, אם אלו יסייעו לצבא הקונגולזי ולמיליציות ההוטו. "אם הם באים כדי לתמוך בשלום, אין שום בעיה"

מנהיג המורדים בקונגו, לורן נקונדה, הזהיר היום (ב') כי הוא מוכן לתקוף גם את משקיפי השלום ממדינות האזור אם ייכנסו למזרח הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ויתמכו בצבא הקונגולזי ובעלי בריתו. ההסלמה בלחימה במזרח קונגו יצרה משבר הומניטרי חריף ולעקירתם של מאות אלפים מבתיהם.

 

עוד על העימות במזרח קונגו:

מורה נבוכים:
שורשי העימות הנוכחי בקונגו
האלימות במזרח קונגו ניזונה מהאיבה שנותרה בין בני שבט ההוטו לבני שבט הטוטסי, בעקבות רצח העם ברואנדה שאירע ב-1994, שבו נטבחו כחצי מיליון בני טוטסי על ידי בני הוטו. יותר ממיליון בני הוטו נמלטו לאחר מכן מרואנדה לקונגו השכנה, ושם התאגדו מחדש כמיליציה אלימה, "הצבא הדמוקרטי לשחרור רואנדה"

 

מנהיגי מדינות דרום אפריקה הודיעו אתמול כי הם מוכנים לשגר משקיפים בניסיון לסייע לייצוב מזרח קונגו, שבה נלחמים אנשיו של נקונדה, בן שבט הטוטסי, בחיילי הצבא הקונגולזי ובמיליציות של בני שבט ההוטו. "אם הם באים כדי לתמוך בשלום, אין שום בעיה. אם הם באים לתמוך בפעילות נגד הצבא, אין שום בעיה", אמר נקונדה לסוכנות הידיעות רויטרס.

 

"אם הם באים כדי להילחם לצד הצבא ותומכיו, הם ייחלשו, הם יהיו שותפים לבושה של ממשלת הרפובליקה של הדמוקרטית של קונגו. אם קהילת הפיתוח הדרום אפריקנית תנהג כך, זה תהיה טעות מצידם", אמר נקונדה, והבהיר: "אני מוכן להילחם בהם".

 

כוחות הצבא הקונגולזי ומיליציות מקומיות הוציאו להורג בסוף השבוע אזרחים רבים. הרציחות הטילו אור על אוזלת היד של משקיפי האו"ם, המנסים למנוע את הלחימה. קרב גדול פרץ היום סביב העיירה נגונגו שמצפון-מערב לגומא. דובר מטעם האו"ם מסר כי חיילים ומורדים ירו פצצות מרגמה ורימוני יד לכל עבר. משקיפי האו"ם הצליחו לשכנע את הצדדים להפסיק את הקרב כעבור שש שעות.

 

טומז סלמאו, מזכ"ל קהילת הפיתוח הדרום אפריקנית (SADC), אמר אתמול כי יש להציב מיד צוות של מומחי צבא להערכת המצב כדי לספק סיוע לצבא הקונגולזי. לדבריו, יתכן כי בהמשך יישלח כוח משקיפים. משקיפים מטעם האו"ם כבר שוהים בקונגו. דיפלומט קונגולזי אמר בשבוע שעבר ל-ynet כי רק 800 משקיפים מקרב כוח האו"ם המוצב במדינה, המונה 17,000 חיילים, נמצאים בפועל במחוז צפון קיוו, שבו ניטשת הלחימה.

 

אתמול דווח כי תושבי מזרח קונגו נאלצים להתמודד כעת מול סכנה חדשה-ישנה: מחלת הכולרה. רופאים המתנדבים במחנה פליטים באזור כי לפחות 45 נדבקו במחלה מאז יום שישי.

 

מאז שפרצה הלחימה באוגוסט האחרון, נמלטו מבתיהם מיליון קונגולזים - 250 אלף מהם בחודשיים האחרונים לבדם - והם שוהים במחנות עקורים מאולתרים או סתם בשדות שמסביב לבירת המחוז גומא, שעליה צרים המורדים. העקורים סובלים ממצוקה קשה, ואין להם כל הגנה. בשבוע שעבר הודיעה נציבות הפליטים העליונה של האו"ם (UNHCR) כי שלושה מחנות עקורים סמוכים לעיירה רוצ'ורו נהרסו, וכי לא ברור מה עלה בגורלם של כ-50 אלף פליטים שתפסו מחסה באזור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נקונדה ולוחמיו. ארכיון
צילום: רויטרס
פליטים במזרח קונגו. ארכיון
צילום: AFP
מפת אזור הלחימה
מומלצים