שתף קטע נבחר
 

המצב קשה? אולי צריך לשנות את דמי המזונות

פוטרת בעקבות המשבר הכלכלי ואין באפשרותך לעמוד בדמי המזונות? אתה לא עומד בנטל בעקבות צניחת הבורסה? את מרגישה שדמי המזונות אינם מספיקים בעקבות שינוי שחל בצרכי הילדים? צריך להוכיח שינוי נסיבות מהותי. מדריך

בעקבות המשבר הכלכלי וצניחת הבורסות הפכו דמי המזונות הפכו להיות סוגייה מרכזית אצל חלק מהגברים הגרושים, המוטרדים אם יוכלו להמשיך לשלם את שנפסק להם. האמהות, מצידן, בטוחות שדמי המזונות לא מספיקים לצרכי הקיום ואין כל מקום להפחיתם, אם כבר אז להפך. באיזה מצבים ניתן להביא לשינוי דמי המזונות שנפסקו?

 

למי מגיעים דמי מזונות?

מזונות ילדים נפסקים בדרך כלל כשהאם היא ההורה המשמורן של הילדים. האב מחוייב עפ"י חוק המזונות בדמי המזונות, אותם הוא צריך לספק לילדיו עד גיל 18. בנוסף, מכוח הפסיקה מחוייב האב לשאת גם בשליש מסכום המזונות לילד במשך תקופת שירותו הצבאי.

 

מזונות אשה נפסקים לאשה רק עד מתן הגט. גובה המזונות נפסק לפי יכולתו של החייב - בעל יהודי. בהתאם לדין העברי, רמת חייה של האשה נקבעת בעת הנישואים, בבחינת "עולה עימו ואינה יורדת עימו". כלומר, כשבעל מרגיל את האשה לרמת חיים מסוימת, הוא צריך לספק לה את אותה רמת חיים כל עוד הם נשואים.

 

כיצד נפסקים סכומי המזונות?

יש שתי אופציות. האחת, באמצעות הגשת תביעת מזונות ופסיקה של בית המשפט לענייני משפחה. השנייה כשהצדדים – ההורים - מגיעים להסכם בדבר גובה המזונות. ההסכם מאושר בבית המשפט ומקבל תוקף של פסק דין.

 

יש משמעות לאופציה שנבחרה כשמבקשים לשנות את דמי המזונות שנפסקו. אם הצדדים חתמו על הסכם, בית המשפט אמנם אישור את ההסכם ונתן לו תוקף של פסק דין, אבל בית המשפט לא בחן את המקרה לגופו של עניין ולא בדק מהם הצרכים של הקטינים. מכאן שאם האם רוצה להגדיל את דמי המזונות, כל שעליה לעשות היא להגיש תביעת מזונות. בית המשפט ידון בתביעה זו כאילו היא תביעה ראשונה, שלפניה כאילו לא היו הסכמות.

 

חשוב להדגיש שבמקרים של מזונות ילדים, בהם ההורים קבעו בהסכם דמי מזונות שהם מתחת למינימום שנקבע בבתי המשפט, בית המשפט יכול להעלות את דמי המזונות לסך המינימום מבלי לבקש הוכחות על צרכים בגובה הסכום הנ"ל.

 

לעומת זאת, כשמוגשת תביעה להגדלת מזונות לאחר שכבר ניתן פסק דין על ידי בית המשפט שבחן את צרכיו של הקטין יהיה צורך להוכיח בתביעה שינוי נסיבות מהותי.

 

מדוע צריך להוכיח שינוי נסיבות מהותי?

כיוון שבית המשפט כבר בדק ופסק לגבי המקרה הספציפי. אם בית המשפט היה מקבל כל תביעה חדשה, בגין כל שינוי, בית המשפט היה מוצא את עצמו דן במזונות של כל קטין או אשה כמה וכמה פעמים וההתדיינויות היו מרובות. הרציונל הוא שאם צד אינו מרוצה מפסק הדין שניתן, הדרך היא לערער לערכאה שמעליו ולא להגיש תביעה להגדלת מזונות.

 

מה מהווה שינוי מסיבות מהותי כדי להגדיל מזונות:

צורך בריאותי או נפשי של האשה או הילדים. במקרה כזה, ניתן להגיש תביעה להגדלת מזונות, שצריכה להיות מגובה בהסבר מפורט ובראיות לכך שאכן המזונות שנפסקו בעבר, אינן מספקים. אפשרות אחרת היא מקרה שהאשה מאבדת את מקום עבודתה, או חלתה במחלה קבועה או ארוכה, וכתוצאה מכך נפגעת משכורתה, או חל שינוי בצרכיה.

 

למשל, ייצגתי בתיק בו איבדה האם את נכסיה והפכה להיות פושטת רגל, ואילו האב כבר השתכר פי אחד וחצי מכפי שהשתכר בעת ניהול ההליכים. בית המשפט קיבל את התביעה והגדיל את מזונות הילדים, בנימוק שכרגע, לאור הנסיבות החדשות שנוצרו, אותן לא ניתן היה לחזות בעת ניהול ההליכים, יש להשית על האב חלק גדול יותר מהוצאות הקטינים.

 

ניתן להגדיל מזונות גם בנסיבות משמחות, כשהאב, לאחר הפרידה והגירושים, התקדם בעבודתו והחל להשתכר שכר גבוה יותר משמעותית מכפי שהרוויח בעת שנפסקו דמי המזונות יכולה האם לעתור להגדלת דמי מזונות הילדים.

 

מה לגבי צרכים שמשתנים עקב גילו של הילד?

צרכים אלו אינם נחשבים "שינוי נסיבות מהותי", מפני שחזקה על השופט שהוא יודע שכל ילד גדל וצרכיו משתנים. אלא אם תוכיח האם שצץ צורך שלא ניתן היה לחזות בעבר, או שינוי כלכלי שחל אצלה או אצל האב, לא ייעתר בית המשפט לתביעה.

 

הפחתת מזונות:

במקרה שהאב רוצה להפחית מזונות, בין אם נקבעו בהסכם ובין אם נקבעו בפסק דין של בית המשפט במסגרת תביעה, עליו להוכיח שינוי נסיבות מהותי. כשהבעל רוצה להפחית מזונות אשה שנקבעו, הוא יכול להגיש בקשה להקטנת מזונות או בקשה לביטול החיוב לגמרי.

 

מתי מתבטל חיוב במזונות אשה?

כאשר השתנו הנסיבות. למשל, כשהאשה מורדת ואיננה רוצה לחיות עם בעלה, וכן במקרים שבגדה עם גבר אחר ובית הדין הרבני מחליט שעליה לקבל גט (להתגרש מבעלה).

 

מה מהווה שינוי נסיבות מהותי כדי להפחית מזונות?

הרבה מאוד תביעות מוגשות בעקבות פיטורים של הגבר ממקום עבודתו, נתון שבהחלט מהווה שינוי נסיבות, שכן דמי המזונות נקבעו על סמך ההשתכרות של האב ויכולת ההשתכרות שלו. בעת פיטורין תיבדק יכולת ההשתכרות של הגבר לצד העובדה שאינו מרוויח. אם יתגלה שאין לו כל בעיה למצוא עבודה חלופית, לא יופחתו דמי המזונות. במקרה הפוך, כאשר אין לגבר כל בעיה למצוא מקום עבודתו חלופי והוא לא עושה זאת, לא תאושר ההפחתה.

 

במקרה שנולדים לאב הגרוש ילדים נוספים, יכול הוא לטעון שמאותה משכורת שנפסקו לו דמי מזונות עבור שני ילדים, לדוגמה, כעת הוא צריך לפרנס ארבעה, דבר שיש להביא בחשבון. העקרון הוא שאין להפלות בין ילד לילד, וכל הילדים של אותו אב יצטרכו מזונות דומים, אלא אם כן יש לאחר מהם צרכים מיוחדים, רפואיים למשל. במקרים כאלו, אם שני הילדים הראשונים מקבלים מזונות גבוהים ולא נשארים משאבים לכלכל את השניים הנוספים, יופחתו דמי המזונות.

 

  • עו"ד ענבר שנהב מתמחה בדיני משפחה, גירושים וירושה. האתר שלה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בעת פיטורין תיבדק יכולת ההשתכרות של הגבר
צילום: ndexOpen
עו"ד ענבר שנהב
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים