מצרים מערערת על ביטול עסקת הגז עם ישראל
דיווח: השלטונות בקהיר החליטו לערער על החלטת בית המשפט המנהלי. אחת ההערכות: מצרים תשתמש בפסיקה כדי לנסות לפתוח מחדש את ההסכם ולהעלות את המחיר
שלטונות מצרים החליטו לערער על החלטת בית המשפט המנהלי אתמול (ג'), לפיה יש להפסיק את ייצוא הגז לישראל. כך דיווחו מספר כלי תקשורת ערביים. לפי הדיווח, "מנהלת ענייני המדינה" במצרים החליטה לערער בפני ערכאה שיפוטית עליונה כדי למנוע את החלטת בית המשפט.
לפי הדיווח, אחת הדרכים הנבחנות היא לנסות ולהקשות ככל שניתן על מימוש ההחלטה מאתמול. ההערכה היא כי הערעור יוגש במהלך היום.
בתוך כך אמר בכיר העותרים נגד ההסכם, איבראהים יוסרי, כי ההחלטה של בית המשפט מחייבת באופן מיידי. "מהפן החוקי, אינני מודאג בכל הקשור לערעור. הממשלה מחוייבת לבצע את החלטת בית המשפט באופן מיידי", אמר לעיתון "אל-קודס אל-ערבי" היוצא לאור בלונדון.
לא בטוח שיוסרי צודק. במצרים נהנית הרשות השופטת מחופש פסיקה יחסי, אולם השלטונות יכולים למצוא דרכים שלא לבצע את החלטות בתי המשפט, בין אם על ידי ערעור ובין אם על ידי התעלמות כזאת או אחרת. אחת ההערכות שנשמעו אתמול על ידי פרשנים ערביים היא שמצרים תעשה שימוש בפסיקה כדי לנסות לפתוח מחדש את ההסכם עם ישראל ולהעלות את המחיר שסוכם בין השתיים.
גם יוסרי רומז על כיוון זה. "אין מדובר בסוגיה פשוטה. העסקה סוכמה בחשאי, לא באופן לגיטימי וחרגה מסמכות השלטונות והפרלמנט. אם הממשלה היתה מעוניינת לנהוג כמו שצריך, היא היתה מנצלת את הפסיקה הזאת בשיחותיה עם ישראל כדי להעלות את המחיר".
על העיתוי של פסק הדין אמר יוסרי: "הסכם הגז עם ישראל חוסך לצרכן החשמל הישראלי כעשרים אחוזים מהעלות. מדוע שלא נשלח את הגז לעזה במקום לישראל?".
בישראל לא מטילים ספק בהמשך קיום העסקה
במסגרת עסקת הענק שנחתמה בשנת 2005 ונכנסה לתוקף השנה, רוכשת ישראל ממצרים חלק גדול מהגז הטבעי הנחוץ למשק במיליארדי דולרים.
מאז סוף אפריל מצרים מייצאת גז טבעי לישראל דרך צינור, במסגרת ההסכם בין ישראל לבין חברת איסט מדיטריניאן גז (EMG) לאספקת 1.7 מיליארד מטרים מעוקבים לשנה במשך 20 שנה. במסגרת זו חתמה EMG על חוזים עם חברת החשמל בהיקף של כ־4 מיליארד דולר לאספקת גז ב־15 השנים הבאות. המצרים השקיעו 470 מיליון דולר בצינור לאשקלון, ומצרים הפכה לספקית הגז הטבעי הגדולה ביותר של חברת החשמל.
בעלי המניות הגדולים ב־EMG הם חברת הגז התאילנדית PTT המחזיקה ב-25%, חברת הגז המצרית (10%), היהודי אמריקני סם זל (12%), המצרי חוסיין סאלם (28%) ויוסי מימן (25%).
מאז תחילת יישום ההסכם בסוף אפריל אירעו שיבושים רבים בהזרמת הגז ממצרים לישראל, וארבע פעמים הופסקה ההזרמה.
ממשרד התשתיות הישראלי נמסר אתמול בתגובה להחלטת בית המשפט: "מדינת ישראל סמוכה ובטוחה שההסכם המדיני בין ממשלת מצרים לבין ממשלת ישראל ימשיך להתקיים בהתאם למזכר ההבנות שנחתם בין שתי המדינות בשנת 2005.
במשרד התשתיות הלאומיות לא מטילים ספק בקיומם של ההסכמים המסחריים בין חברת הגז המצרית ללקוחותיה בישראל, ומשוכנעים כי אספקת הגז בין מצרים לישראל תימשך כסדרה".
גורם בחברת מרחב שבשליטת יוסי מימן הישראלי, אחד השותפים בחברה המצרית, אמר ל-ynet כי: "מצרים מסרה לקבוצה כי הזדמת הגז נמשכת ותימשך, וכי הפרשנות המשפטית לחוקיות ההסכם במצרים תובהר ותוסדר".
בהתייחסותו להצעה שהעבירה אתמול האופוזיציה במצרים לגבי סחר הגז עם מצריים אמר נשיא המדינה, שמעון פרס, כי הוא מאמין שבסופו של דבר תתקבל החלטה שתשיב את יחסי המסחר של הגז הטבעי בין שתי המדינות.