שתף קטע נבחר

 

ערוץ ההיסטוריה

מתגעגעים ל"סופר בוק"? ול"סקאי וואן"? זוכרים מתי צפיתם לראשונה בג'יי לנו או בקליפים איסאתיים ב-MTV? לרגל לכתו בטרם עת של "סטאר וורלד", אנחנו נזכרים בערוצים שכבר שכחנו. עכשיו תחפשו מה לראות ביום כיפור הבא

כשמוצר צריכה אהוב נגזל מרשימת הקניות שלך, לא בשל מחסור בכסף, לא בגלל סגירת הסופרמרקט האורגני שלך ולא כי פרצה מלחמה, זה מתסכל. וכשמדובר בערוץ טלוויזיה, הגמילה היא הקשה ביותר. היד מגששת לעבר השלט וערוץ הטלוויזיה האהוב שלך - איננו עוד, ולא תעזור שום רכישת חבילת ערוצים מורחבת.


הומר ומארג'. נאלץ לחפש אתכם בערוצים אחרים

 

בשבוע הקרוב תשקע השמש על ערוץ "סטאר וורלד". אם לא יתחולל נס, ימיו על המרקע של מנויי הכבלים ספורים. אבל "סטאר" הוא לא הראשון. לפניו הורדו משידור כמה ערוצים, שחלקם ייזכרו לדראון עולם. אנחנו כאן כדי להזכיר את הערוצים שנלקחו מאיתנו בטרם עת, כדי שלא נשכח, וכדי שנוכל לזעוק: לא עוד.

 

סטאר וורלד

הדיו עוד לא יבשה על ההחלטה להוריד אותו, ואנחנו כבר מתגעגעים. מנויי yes מאומנים בכיסופים לסטאר וורלד, שכן הוא לא עומד לרשותם זה תקופה ארוכה, וכוונות להשיבו לאפיקי הלוויין לא נראות באופק. זה הערוץ שהחליף את "סטאר פלוס", והכיר לנו את "באפי ציידת הערפדים", והוא זה שמשדר בקביעות, לא מרפה, מזיז או מחזיר לאחור בלי התרעה את "משפחת סימפסון".


"באפי ציידת הערפדים". נפגשנו לראשונה ב"סטאר"

 

לא נתגעגע למאות הקדימונים שמשסעים כל תוכנית בו, בתדירות של עשרות מדי רבע שעה. אבל כפי שמנויי הלוויין למדו על בשרם: חסרונם של קדימוני "קפה עם קירן", תוכנית אירוח עם זוהר בוליוודי, יורגש חודשים אחרי לכתו.  

 

סקאי 1

ב-31 באוגוסט, 2008, ערוץ "סקאי וואן" הבריטי שינה את פניו. "לא עוד 'סקאי וואן' יהיה שמך", אמרו לו אלוהי הברודקאסט, "אלא 'סטאר 1'". אבל אנחנו כבר לא היינו שם כדי לחזות בטרנספורמציה הזאת. זקני הצופים עוד זוכרים את "סקאי 1" כשהיה רק "סקאי וואן", ושודר בכבלים בישראל טרם הוכתרו כ"HOT", והיו סתם "מת"ב" או "ערוצי זהב".


"מסע בין כוכבים". הקדימה את זמנה, לפחות מבחינתנו

 

הוא היה ערוץ ילדותנו כשהכבלים היו לא דיגיטלים, ובחורף ירד פה גשם. הזיכרונות מערוץ הסדרות הזה מעומעמים, וכוללים בעיקר פרקים של "מסע בין כוכבים: הדור הבא". הוא הכתיב אז כלל בלתי כתוב: סדרה שמשודרת בסקאי תעבור אחר כך לערוץ 3. לנצח הוא יישאר סמל לקידמה שהקדימה את זמנה כאן. ב-1993 הוא הפך לערוץ פנים בריטי בלבד, והותיר את צופיו בארץ המנדט לשעבר, נטושים והמומים.

 

NBC אירופה

ערוץ 10 בשלט נראה פעם לגמרי אחרת. אם הדמנציה לא מכה בי, בשנות ה-90 שכן בו ערוץ NBC אירופה. שם שמענו לראשונה על CNBC, אחד מערוצי החדשות החשובים בארה"ב, שהיה אז ספק תוכניות לNBC אירופה שלנו. אבל חשיבותו של NBC אירופה היתה בהביאו לנו את בשורת ג'יי לנו.


לנו. ישר מאמריקה (צילום: AP)

 

מי חשב אז שנוכל לצפות בלייט נייט אמריקאית אמיתית, ועוד זאת הפופולרית ביותר? לא ידענו אז שיש דברים טובים יותר מלנו, ולא רצינו לדעת. ביולי 1998 הערוץ ירד עם לנו מהארץ, וב-1999 ערוץ 3 הפך את ג'יי לנו לתושב חוזר.

 

צ'אנל V

"צ'אנל V", זכר ערוץ לברכה, שודר בארץ בשנות ה-90 לצד MTV אירופה ו-MTV אסיה. ב-1997, מישהו החליט שפרסומות בצ'כית ב-MTV עדיפות על קליפים של באנגרה והערוץ נתלש משגרת ימנו לנצח. שרידים שלו מתגלים מדי פעם בפרומואים או בתוכניות בערוץ סטאר וורלד, ומזכירים לנו שסטאר וורלד לא היה לבד פה פעם, כנציג הפלג האסיאתי של אמיפריית רופרט מרדוק.


פארלי. זוכרים אותו? (צילום באדיבות Channel 4 )

 

למרות שישראל ממוקמת בלב אירופה (המערבית), היתה לערוץ V פמיליאריות שנגעה לליבנו. למגישים בערוץ V היה משהו שלמגישים ב-MTV לא היה: דיקציה. לא שזה חשוב נורא להגשת קליפים, אבל זה כן עזר לנו ללמוד לבטא נכון שמות של להקות. מגישי MTV דיברו במבטא רבע בריטי, רבע ארץ המוצא שלהם, ורבע רעשי בליעת מילים, ונבחרו כדי להוכיח רב-לאומיות, אבל הקליפים שהגישו היו רובם ככולם באנגלית. אבל דווקא הוי.ג'יי הכי מתוק ב-V, טריי, או טריי פארלי בשמו המלא, שנולד לאב בריטי ולאם פיליפינית, היה זה ששידר קליפים אקלקטיים באמת, משבדיה עד יפן.

 

זכורים להתפעלות גם הפרומואים שלו, שבקצב המהיר שלהם, חיקו ערוץ אמריקאי, למרות שקריין הפרומואים המעולה של הערוץ היה בכלל קנדי. מעברוני האנימציות בערוץ, שיצרו בדרכים משונות את האות V, זכו אחר כך לחיקויים ב-MTV. נציגות ישראלית לא היתה בו, אבל כן הקדישו שם פעם יום שידורים שלם לפורים.

 

בהדרגה, הערוץ נכבש על ידי קליפים הודיים ותאילנדים, ובוי בנדז יפניים, ובארץ הוחלט להחליפו ב-VH1, לגזור אותו מסקאלת הערוצים, וכך נגזר עלינו לחיות בלעדיו. מפעם לפעם, קליפיה של מ.י.ה מעוררים זיכרונות חבויים מאותה תקופה, בה הכרנו בהיותנו אסיאתים, אחרי הכל.

 

ערוץ המידל איסט (ערוץ לבנון)

את החינוך הדתי שלהם קיבלו ילדי שנות ה-80 ותחילת ה-90 החילונים ב"ערוץ המזרח התיכון", או כפי שהוא כונה בפי העם: "ערוץ לבנון". סמלו היה ארז לבנוני גאה, ומרכולתו היתה ועודה אמריקאית נוסטלגית-נוצרית.


"הבית המעופף". שני ספרים בסדרה אחת

 

צפינו שם ב"סיפורי היער הירוק" המצוירת, שמאוחר יותר שודרה בערוץ 2 הניסיוני. הכרנו את האחים ואן אריק מצפייה בטורנירים של היאבקות ה"קאץ'", והבנו מי הם גיליגן, ג'ינג'ר והפרופסור, מצפייה ב"אי של גיליגן" בשחור לבן.


"סופרבוק", התנ"ך במלוא אנימתו

 

אבל יותר מכל, למדנו שם על קיומו של ישו, מטלאוונגליסטים שהנחו שם תוכניות אירוח, אבל בעיקר מ"סופרבּוּק", סדרת אנימה, שסיפרה את סיפורי התנ"ך והרחיקה עד התנ"ך 2, שהוא הברית החדשה כמובן ב"בית המעופף". הערוץ עוד עמנו כאן, באפיק שכוח אל ב-yes, אבל ימי הזוהר שלו, כערוץ הבידור החלוצי בארצנו, חלפו ולא ישובו עוד.

 

TCM

כשהמתחרה העיקרי שלך הוא MGM, אתה לא אמור להימצא בבעיה. ובכל זאת, ערוץ הסרטים של טרנר הורד מ-HOT בטענה פרדוקסלית שסרטיו מיושנים מדי.


גרבו. פירגנו לנו השכלה קולנועית (צילום: Gettyimages Imagebank)

 

לרוב, הערוץ משדר הרבה מאוד "בי מוביז" משנות ה-40 וה-50, אבל אין עוד ערוץ שיכול כמוהו להתארגן על שרשרת סרטים של פול ניומן, לזכרו, או לאפשר לצופה המעריץ את גרטה גרבו, קתרין הפבורן וברברה סטנוויק להשלים את ההשכלה הקולנועית בעניינן. לא בטוח שמעברים רבים ללווין נרשמו בעקבות הורדת הערוץ מהכבלים, אבל אין ספק שאם אליזבת' טיילור תשיב את נשמתה לבורא, TCM יהיה שם עם סדרת סרטים מפוארת, ואתם, צופי הכבלים, לא.

 

תתי ערוצים שנכחדו

כטבעו של עולם, גם תתי ערוצים נכחדים. מפאת חוסר מקום, היו במהלך ההיסטוריה ערוצים שבשעות מסוימות הפכו לערוצים אחרים, וכאלה היו ערוץ הילדים וערוץ 1.


"נשואים פלוס". אלפי שידורים חוזרים (צילום: Gettyimages Imagebank)

 

ערוץ הילדים שידר פעם את "נשואים פלוס", סדרה בה "ציצים" היא המלה השנייה הנפוצה ביותר אחרי "סקס". לא מפתיע להיזכר שהדבר אירע בשנות ה-90, עידן נשיאותו של ביל קלינטון. השידור התאפשר הודות להסוואה מתוחכמת, בדמות רצועת שידור לילדים מבוגרים - שבערבים שינתה את פני הערוץ ל"שש פלוס".

 

מעברוניה היצירתיים, שיצרו בדרכים פלסטליניות שונות את סמל הרצועה, קרצו לצופי MTV, ובין פנינותיה המביכות היו "אריזה משפחתית", "אבא יש רק שניים", "צער גידול בנות" ושידורים חוזרים, שנראו אז אינסופיים, של "נשואים פלוס". אבל לערוץ 6 לא היו חיים כפולים אלא משולשים: בלילה ערוץ 6 היה הופך לערוץ למבוגרים בלבד עם "הצגה שנייה", רצועת סרטי מופת נושנים. בבוקר הוא שוב היה חוזר לזרועתיהן של מיכל ינאי ודנה דבורין.

 

רצועה אחרת, רבת חשיבות התפתחותית לילדי ישראל, היתה רצועת סרטים מצוירים בערבית בערוץ 1,

ששודרה בערב, אחרי תוכניות הילדים בעברית והיתה חלק ממערך שידורים בערבית שמוגר מאז, במלואו. באשמתה, להקת האינדי "בל וסבסטיאן", תזוהה באופן אינסטינקטיבי אצל ישראלים רבים עם כלב פירנאי,בשם בל, שחבית קטנטנה לצווארו, וידידו הילד האנושי סבסטיאן. באשמתה, מסתובבים בישראל אנשים שבזכרונם חקוקה דמותה של ג'יגי', ילדת אנימה ג'ינג'ית דוברת ערבית שבהינף סרט הופכת לנסיכה פסיכדלית. לא נשכח.

 

זוכרים עוד ערוצים ששכחנו? טקבקו לנו!

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטאר וורלד. עולם ומלואו
סקאי 1.
TCM. קלאסיקות בכמויות
צ'אנל וי. כולנו אסיה
NBC. הביאו לנו את לנו
לאתר ההטבות
מומלצים