בדרך: דמי אבטלה לאחר חצי שנת עבודה בלבד
כיום, כדי לקבל דמי אבטלה יש לצבור 12 חודשי עבודה, מתוך 18 החודשים האחרונים. המוסד לביטוח לאומי ומשרד הרווחה יקדמו את התוכנית החדשה, שעלותה מוערכת ב-500 מיליון ש'
כך נאבק באבטלה: בקרוב מובטלים לא יצטרכו לעבוד שנה כדי לקבל דמי אבטלה. כך עולה מתוכנית לעידוד התעסוקה, שהציגו היום (א') המוסד לביטוח לאומי ומשרד הרווחה. עלות התוכנית החדשה כ-500 מיליון שקלים. נכון להיום, כדי לקבל דמי אבטלה צריך לעבוד 12 חודשים, מתוך 18 חודשים שקדמו לזמן בו דורש המובטל דמי אבטלה. עוד מתוכנן, כי בטווח הארוך, על כל 1% של צמיחה במשק, יגדלו דמי הביטוח הלאומי הנגבים ב-0.1%.
על-פי התוכנית החדשה - מובטלים שעבדו חצי שנה מתוך 12 החודשים שקדמו לפיטורים - יקבלו גם כן דמי אבטלה. כך למשל מי שטרם מלאו לו 25, שעבד חצי שנה, יקבל בין 30 ל-50 ימים דמי אבטלה. מובטלים בגילאי 25-28 באותו מצב יקבלו בין 50-67 ימים, ומי שבן 28-35 יקבל בין 67 ל-85 ימי אבטלה. בני 35-45 יקבלו בין 85 ל-100 ימים ואילו מי שמעל גיל 45 יקבל בין 100 ל-120 ימים.
לגבי אלו שעבדו מעל שנה: מי שנמצא בטווח הגילאים 25-28 יקבל בין 67 ל-100 ימים דמי אבטלה, במקום 67 כיום. בני 28 עד 35 יקבלו בין 100 ל-120 ימים, במקום 100. מי שטרם מלאו לו 25 ומי שכבר חגג את יום הולדתו ה-45 יקבל את אותם סכומים על-פי התוכנית החדשה.
הטבות תמורת אי פיטורים
במסגרת התוכנית, ממליצה מנכ"לית הביטוח הלאומי, אסתר דומיניסיני, למפעלים אשר נקלעו למשבר זמני וחוששים מפיטורי עובדים, לתת מימון של חלק משכר התעסוקה וההכשרה המקצועית. זאת, לתקופה שבין שלושה לשישה חודשים ובהיקף שבין 30% ל-50% משכר המינימום.
על-פי התוכנית, מובטלים אשר יפתחו עסקים קטנים יהנו מההטבות. אם העסק החדש ייסגר במהלך שלוש השנים הראשונות להקמתו הם יהיו זכאים לשמירת זכאויות האבטלה שלהם, הכנסתם מהעסק לא תנוכה ולא תילקח בחשבון לצורך חישוב דמי אבטלה.
סיבסוד נסיעות לאזורי פריפריה
בנוסף, יוגדל המענק למובטל שמוצעת לו עבודה בשכר נמוך, לעומת הפחתת המענק למובטלים שקיבלו שכר גבוה קודם לאבטלה. יסובסדו הוצאות הנסיעות לאזורי פריפריה בכדי לעודד מובטלים לעבוד במקומות מרוחקים. גם למעסיקים, למשל, יינתנו הטבות בדמי ביטוח לאומי לקליטת עובדים חדשים, תוך כדי התניית ההטבות שכר ניתנו באי פיטורי עובדים.
המלצה נוספת היא להגדיל את מעגל התעסוקה, כך שהמובטלים יועסקו בעבודות למען הציבור, וכן במסגרת הצבא, המשטרה וכוחות הביטחון.
שר הרווחה, יצחק הרצוג, אמר כי התוכנית אשר גובשה על ידי מנכ"לית הביטוח הלאומי, היא בעלת יתרון משום ש"כדי לממש את מרכיביה העיקריים, במיוחד בתחום דמי אבטלה, לא נדרש שינוי חקיקה וניתן להוציאה מן הכוח אל הפועל באמצעות הפעלת הסמכויות הקיימות בתוך חוק הביטוח הלאומי. סמכויות אלה מאפשרים לי ולשר האוצר להפעיל כלים חדשים".
המנכ"לית תקדם את התוכנית
הרצוג אמר כי בכוונתו להעביר את התוכנית לראש הממשלה ולשר האוצר: "טרם כינוסו של הקבינט הכלכלי האחרון שוחחתי עם שר האוצר וסיכמנו שנפעל לגיבוש התוכנית בצורה משותפת. לכן עוד הערב תיפגש מנכ"לית ביטוח הלאומי עם אנשי האוצר כדי לקדם את התוכנית על פרטיה השונים".
שר הרווחה הוסיף כי הוא מעריך שיתרחשו יותר אירועים הנוגעים למתחים ולאלימות במשפחה, בשל המצב הכלכלי הקשה. בהתאם לכך, הציג מנכ"ל המשרד נחום איצקוביץ' את תוכנית התארגנות המשרד, שבין היתר מעריכה גידול מהיר במספר העניים החדשים הפונים לקבלת סיוע כלכלי, פגיעה בארגוני המגזר השלישי וקיצוץ בתקציבי הרווחה.
על פי מחקרים שונים אומרים במשרד הרווחה כי עלייה של אחוז אחד בשיעור האבטלה מלווה בעלייה של 6-7 אחוז במקרי רצח, עלייה של 5-6 אחוז במקרי מוות כתוצאה מהתקפי לב, עלייה של 4 אחוז בשיעורי ההתאבדות, ועלייה של קרוב ל-40 אחוז במספר הדיווחים על ילדים בסכנה ובסיכון במשפחה.
"אנו חרדים לקיצוצים בשירותי הרווחה וצופים גידול שבין 100 ל-150 אלף מבקשי שרותי רווחה חדשים", אמר איצקוביץ'. נכון להיום 1.2 מיליון אזרחים חיים במשקי הבית המקבלים שרותי רווחה ברשויות מקומיות.
עוד מנכ"ל המשרד, כי בין היתר מתוכנן במשרד הרווחה להרחיב שרותי רווחה המטפלים בנפגעי אלימות ובאוכלוסיות בסיכון גבוה, המשך יישום של התוכנית הלאומית לילדים בסיכון, פיתוח שרותי רווחה הממוקדים בסיוע בתחום הכלכלי, יישום תוכנית למניעת אי ביטחון תזונתי וסיוע לעמותות.