רשת הביטחון של האוצר לא ביטלה את השביתה
האוצר גיבש תוכנית לרשת ביטחון, אבל יו"ר ההסתדרות עופר עיני מודיע: "מבחינתנו שום דבר לא השתנה. יש לנו מידע רק ממה שאנחנו קוראים בעיתונים". ההערכה היא שגם תוכן התוכנית עצמה אינו מספק את ההסתדרות
ההסתדרות אינה מבטלת את סכסוך העבודה הכללי במשק עליו הכריזה אתמול ואת כוונתה להכריז על שביתה כללית במשק. זאת, למרות שהאוצר הגיש אתמול ליועץ המשפטי לממשלה - בחוסר רצון מופגן - תוכנית חלקית לרשת ביטחון פנסיוני. האוצר מתכוון להגיש אותה לאישור הממשלה ביום ראשון הבא.
ניתן להעריך (אף שבהסתדרות לא מוכנים לומר זאת) שהתוכנית שגובשה אתמול אינה מספקת את ההסתדרות, שתדרוש מהאוצר להרחיב אותה ויכניס בה שינויים. ההסתדרות דורשת הגנה לחוסכים רבים יותר, כולל לעמיתי קרנות הפנסיה החדשות, וכן הגנה רטרואקטיבית על החוסכים מפני הירידות החדות שכבר אירעו בבורסה.
החששות הן שאם דרישות אלו לא יענו - תפרוץ שביתה כללית. יו"ר ההסתדרות עופר עיני סירב להתייחס לפרטי התוכנית, כיוון שטרם פורסמה רשמית וגם מכיוון שהאוצר טרם יצר איתו קשר ודן איתו בנושא.
"מבחינתנו אין שום שינוי", אמר הבוקר עיני. "כרגע, לא אומרים לנו כלום. המידע היחיד שיש לנו הוא מה שאנחנו קוראים בעיתונים. משרד האוצר, או מישהו אחר, מפזר נתונים בעיתונים על התוכנית, שכנראה חלקם נכונים וחלקם לא מדוייקים. בעיתון אחד מופיעים נתונים כאלה, בעיתון אחר מופיעים נתונים אחרים. מבחינתנו, זה לא מקור מידע וזה לא משהו שיגרום לנו לשנות החלטות".
"אין לנו בעיה להיכנס למשא ומתן", אמר עיני. "אנחנו יודעים להתדיין ויודעים גם לעשות פשרות. אבל כרגע לא מתנהל מו"מ".
עיני סירב לומר מה יקרה אם האוצר יודיע באופן רשמי על פרטי התוכנית. לדבריו: "אנחנו לא מנהלים מו"מ מעל דפי העיתון, ולכן אנחנו לא יכולים להודיע מה יקרה אם תכונס מסיבת עיתונאים רשמית שבה ייחשפו פרטי התוכנית, או שהיא תועבר לממשלה. בינתיים, מבחינתנו לא קרה שום דבר חדש מאז אתמול בצהריים".
במקביל לאיום בשביתה מגבשים עיני ו"שותפו האסטרטגי" - נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש - הצעת חוק המבוססת על תוכנית רשת הביטחון שגיבשה ההסתדרות. ברוש משוכנע כי הצעת החוק, שתוגש בימים הקרובים, תזכה לרוב בכנסת ותייתר את השביתה - אף כי לא ברור כיצד, כיוון שיש איסור על חקיקה פרטית בתקופת הפגרה של הכנסת.
רשת מלאה חורים
תוכנית רשת הביטחון שמכין האוצר אמורה להגן על עובדים מעל גיל 60 ולאפשר להם להקפיא את החסכונות שלהם לשלוש שנים, כדי שלא ייאלצו למשוך אותם כאשר הבורסה נמצאת בשפל. התוכנית תגן על החסכונות מפני ירידות שערים עתידיות בלבד. זאת, בניגוד לדרישתו של עיני, לפיה החוסכים יקבלו הגנה רטרואקטיבית על ההפסדים האדירים שצברו מתחילת השנה.
בניגוד לתוכנית ההסתדרות, המיועדת לכל אפיקי החיסכון הפנסיוני, תוכנית האוצר מיועדת רק לחוסכי קופות הגמל - כלומר לעצמאים ולעובדים עצמאיים, ולא לעמיתי קרנות הפנסיה. עמיתים אלו מהווים את רוב החוסכים המבוגרים לפנסיה, אך באוצר טוענים כי הם הפסידו פחות. התוכנית מוגבלת לחוסכים שיש להם רק תוכנית חיסכון אחת עם פחות ממיליון שקלים, ומייעדת להם קצבה המוגבלת עד 4,000 שקלים.
עלות רשת הביטחון תלויה בשאלה מה יקרה בבורסה בשלוש השנים הקרובות. אם הבורסה תשוב ותעלה, התוכנית לא תעלה למדינה גרוש. אם היא תמשיך לרדת - היא תעלה מיליארדי שקלים - תלוי בהיקף הירידות.
התוכנית של עיני יקרה הרבה יותר, ובאוצר טוענים שהיא עלולה להטיל על קופת המדינה הוצאות שלא תוכל לעמוד בה. בכל מקרה, הכסף יתחיל לצאת מחשבון הבנק של המדינה, אם בכלל, רק בעוד שלוש שנים. למרות זאת, קבע אתמול מזוז כי לא מדובר ב"כלכלת בחירות" - הוצאות שהממשלה מגלגלת לקראת בחירות על ממשלה אחרת - למטרות פוליטיות בלבד.
בנוסף לרשת הביטחון הפנסיונית, גיבש האוצר חבילת צעדים להתערבות בשוק ההון. חבילת הצעדים כוללת, לפי הערכות, תוכנית לרכישת איגרות חוב של קבוצות השקעה המתקשות לפרוע את חובותיהם למשקיעים.