"למה שהאוצר יקנה אג"ח? לא חבל על הכסף?"
אלדד תמיר, מנכ"ל בית ההשקעות תמיר פישמן, טוען כי תוכנית האוצר יקרה מדי, חלקית מדי, ובעיקר - מורכבת מדי: "אני בעצמי לא מבין את התוכנית. כשיש פחד, צריך לעשות דברים פשוטים ולא לסבך את העניינים"
"יש טעות בהבנת המשבר - הוא לא דומה לזה שבארה"ב", אומר תמיר, "בארה"ב יש מחנק אשראי, בעיית נזילות, נכסי בסיס מקולקלים, בעוד שבישראל המשבר הוא ב-99% פחד, חוסר אמון והיסטריה, שגורמת לבעיית הנזילות. הבעייתיות, לדעתי, היא שאנשים מנסים למצוא פתרונות כלכליים לבעיה פסיכולוגית".
הפתרון שמציע תמיר הוא "תעודת ביטוח ממשלתית נגד פשיטות הרגל של הטייקונים", שתרגיע את הציבור. "לדעתי אין צורך להזרים שקל לשוק ההון, ניתן לפתור את הבעיה בעלות אפסית: כל קופת גמל תקנה מממשלת ישראל, תמורת פרמיה במחיר אפסי, תעודת ביטוח לחמש שנים שבה תבטיח הממשלה ביטוח מלא רק בפני פשיטות רגל של מנפיקות אגרות החוב.
"הפתרון כל כך פשוט - את כל התוכניות הפיסקליות האלה נראה רק בעוד ארבע שנים מהיום, כשבעצם הבעיה נגמרת ומתחילה בשוק ההון".
"לבנקים אין בעיה להלוות - הם מפחדים"
תמיר מוסיף, כי הוא מתקשה להבין את אופן יישום התוכנית לסיוע למחזיקי האג"ח, בשל מורכבותה. "אני לא מבין את התוכנית, וגם אין סיכוי שהאזרח הפשוט יבין אותה: מאיפה יבואו הקרנות (קרנות ההשקעה שמתכוון להקים האוצר, במטרה שימחזרו את אגרות החוב)? כשאתה בא לפתור פחד, אתה לא מסבך את העניינים, אלא מבצע משהו פשוט.
"לא חבל על הכסף? אני צריך שהממשלה תקנה עכשיו אגרות חוב? כמה פשיטות רגל כבר יהיו - 5-4? העלות של ביטוח נגד פשיטות הרגל הללו תהיה הרבה יותר נמוכה".
הערבות לבנקים נועדה לפתור את מחנק האשראי, שהיא בעיה מאד ריאלית ולא פסיכולוגית.
"גם אצל הבנקים זה הכל פחד. מישהו בבנקים אמר ששיש להם בעיה להלוות כסף? הם לא רוצים, כי הם מפחדים, הם היסטריים כמו כולם. יכול להיות שאחר כך נצטרך לפתור את הבעיה הריאלית, אבל קודם כל צריך לפתור את הפסיכולוגיה".