פקיסטן מזהירה: נפנה כוחותינו לגבול עם הודו
בהודו סבורים כי רוב, אם לא כל המחבלים, שהשתתפו במתקפת הטרור במומבאי, הגיעו מפקיסטן. מפלגת השלטון בדלהי: "להיזהר ולעמוד על המשמר". מהעבר השני של הגבול לא לוקחים סיכון ואומרים: 48 השעות הבאות הן קריטיות ליחסים בין שתי מעצמות הגרעין
יחסי הודו-פקיסטן על סף רתיחה: הודו הודיעה היום (א') כי בידיה הוכחה לקשר פקיסטני לפיגועים במומבאי (בומביי), שבהם נרצחו לפחות 174 בני אדם ויותר מ-300 נפצעו. במקביל הזהירה איסלמבאד כי תשגר חיילים לגבול ההודי אם תסלים המתיחות בין שתי מעצמות הגרעין היריבות.
טרור במומבאי - הדיווחים האחרונים ב-ynet:
- מסקנות אישיות: שר הפנים ההודי מתפטר
- היעד של המחבלים במומבאי: 5,000 קורבנות
- המחבלים כפתו את בני הערובה, ורצחו אותם
- עדויות לזוועה: ספרי תורה מגואלים בדם
- חב"ד: להעלות ארצה את המטפלת ההודית
גורמים הודים אמרו כי מרבית, אם לא כל, עשרת המחבלים המוסלמים שביצעו
את מתקפת הטרור המשולבת באו מפקיסטן - מדינה מוסלמית שנפרדה מהודו בעלת הרוב ההינדי ב-1947. "יש לנו ראיות לכך שהטרוריסטים הגיעו מפקיסטן", אמר המזכיר המיוחד לביטחון פנים של הודו, מ.ל. קומוואט. הוא סירב לפרט בנושא.
גורם ביטחוני בכיר באיסלמבאד אמר שהיומיים הקרובים יהיו קריטיים ליחסים בין שתי המדינות. פקיסטן גינתה את הפיגועים והכחישה כל קשר לאירועים מצד סוכנויות ממשלתיות. ואולם בהודו רבים לא השתכנעו ואתמול, אחרי הקרב האחרון בין החמושים לכוחות הביטחון במלון "טאג' מאהל", הניפו מפגינים מחוץ למבנה ההיסטורי את אגרופיהם באוויר וקראו: "חיילינו באו ופקיסטן ברחה".
נרות מול מלון "טאג' מאהל" במומבאי, היום (צילום: רויטרס)
גורם ביטחוני פקיסטני בכיר הזהיר כי ארצו תסיט כוחות מהמאבק בחמושים סמוך לגבול האפגני אל הגבול עם הודו אם תסלים המתיחות. "אם משהו יקרה בחזית ההיא, המלחמה בטרור לא תהיה בראש סדר העדיפויות", אמר הגורם בתדרוך לעיתונאים. "נעביר את הכל מהגבול המערבי. לא נשאיר שם שום דבר".
כוחות הקומנדו ההודים הרגו אתמול את האחרון מבין עשרת המחבלים, אחרי מאבק שנמשך שלושה ימים ועבר בין כל חדרי מלון "טאג' מאהל" המפואר. תשעה מהמחבלים ו-20 חיילים ושוטרים נהרגו. גורם ביטחוני הודי אמר לכלי תקשורת מקומיים כי המחבל העשירי, שנלכד חי, סיפר לחוקריו כי המחבלים רצו להיזכר כמי שביצעו את הגרסה ההודית לפיגועי 11 בספטמבר, 2001, בארה"ב.
ראש ממשלת הודו, מנמוהן סינג, אמר כי נראה ש"גורמים" בפקיסטן קשורים לכך. אתמול, חיל הים ומשמר החופים של הודו הגבירו את הסיורים הימיים, לאחר שהצטברו ראיות כי התוקפים הגיעו למומבאי בספינה מקראצ'י, עיר הנמל העיקרית של פקיסטן. נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש אמר אתמול כי הוא עוקב מקרוב אחר האירועים ודן בהתפתחויות עם מזכירת המדינה קונדוליזה רייס ודיפלומטים אמריקנים בהודו.
יונים על רק חלון בבית חב"ד במומבאי (צילום: AP)
הודו ופקיסטן ניהלו שלוש מלחמות מאז זכו לעצמאותן מבריטניה והיו על סף מלחמה רביעית אחרי הפיגוע שאירע בדצמבר 2001 בפרלמנט ההודי, שגם אז קשרה הודו לפקיסטן. הן החלו בתהליך שלום ב-2004, שמתנהל מאז ועד היום. ואולם כעת, לדברי גורם ביטחוני בכיר בפקיסטן, המתיחות מסלימה במהירות: "הם יוכלו לחשוב בבהירות, והמצב יתבהר עבורנו ב-24-48 שעות הבאות".
מפלגת השלטון ההודית, "קונגרס", הודיעה אתמול שהיא מצפה מפקיסטן לעמוד בהתחייבותה שלא לאפשר להשתמש בשטחה לתקיפות בהודו. "פקיסטן יכולה לעשות מה שהיא רוצה בתוך גבולותיה. אנו צריכים להיות זהירים ולעמוד על המשמר ואני יכול לומר לכם שהודו עומדת על המשמר בגבולה", אמר בכיר במפלגה. הנשיא הפקיסטני אסיף עלי זרדרי הבטיח להגיב במהירות על כל ראיה בדבר מעורבות פקיסטנית בפיגועים.
"אלו רגעים רגישים", אמר שר החוץ הפקיסטני שאה מחמוד קורשי בתדרוך עיתונאי. "המצב רציני, בואו לא נשלה את עצמנו, כשאנשים בהודו מרגישים שזהו ה-11 בספטמבר של הודו". הפוליטיקה הפנימית בהודו קשורה אף היא למתיחות. ראש הממשלה סינג יתמודד בבחירות הכלליות שייערכו במאי, וכבר עתה מואשם על-ידי מפלגת האופוזיציה העיקרית, מפלגת "בהרטייה ג'נטה" הלאומנית (BJP) בהיותו רך מדי בנושאי ביטחון.