מאמריקנו ועד מקיאטו: עושים סדר בקפה
ישראל כבר מזמן הפכה למעצמת קפה, אבל אפילו ברשתות הקפה הגדולות מודים שלא כל הצרכנים מבינים את ההבדל בין אספרסו כפול ארוך לאמריקנו. אם גם אתם מבולבלים כשאתם קוראים את תפריט הקפה, אתם לא לבד. המדריך הבא יסדר לכם את הקפאין
קרה לכם שהלכתם לבית קפה וכשהצצתם בתפריט הרגשתם מבולבלים? הרבה אנשים בארץ שעדיין לא יצאו מהארון הקולינרי מתביישים להודות שהם בעצם לא מבינים מה עומד מאחורי השמות המוזרים, שמעטרים את התפריט בכל בית קפה שמכבד את עצמו.
בהתחלה הכל נראה בסדר. קובעים עם חברים, נכנסים לבית הקפה ופותחים את התפריט. לפתע זרם לא מוכר של מושגים מתערבל לנגד עיניכם: מקיאטו, לאטה, אמריקנו, קפוצ'ינו, גרניטה, כפול, קצר, ארוך, מוקצף. "מה כל זה אומר?" אתם תוהים. החברים שלכם כבר יודעים מה להזמין, ורק אתם עדיין מנסים למצוא את עצמכם, ובסוף מזמינים את הקפה הרגיל שאתם כבר מכירים.
מזמינים את מה שרגילים. אספרסו (צילום: mct)
כעבור מספר דקות אתם מקבלים לשולחן את הקפה הכי משעמם שקיים, בעוד שבכוסות של שאר יושבי השולחן נחים להם מגדלי קצף מפוארים, מעוטרים בלבבות וקישוטים שונים ומשונים. "בפעם הבאה, אני אזמין משהו אחר", אתם אומרים לעצמכם, אבל בני אדם מעדיפים תמיד להיצמד אל המוכר והידוע.
מי רוצה קצפת בקפוצ'ינו שלו?
גם רשתות הקפה הגדולות בישראל, מודות שאנשים לא תמיד יודעים את ההבדלים בין סוגי הקפה השונים. "לפני 12 שנים, כל כוס קפוצ'ינו שנייה שהיינו מוציאים ללקוחות, היתה חוזרת עם הטענה 'איפה הקצפת?'", אומרת כרמית דן-און, מנהלת התפעול ברשת "קפה ג'ו". "היום יש יותר מודעות לקפה ממה שהייתה פעם, אבל אנחנו עדיין רואים הבדלים בין תל-אביב והפריפריה, בעיקר כשאנחנו פותחים סניף במקום מרוחק".
"ההבדלים הם לא לפי איזורים, אלא לפי מידת הבגרות האישית של הצרכן", אומר מיכאל אזולאי, מנהל השיווק של רשת "ארקפה". "בדרך כלל הלקוחות מתחילים עם משקאות פשוטים ולאט לאט, עוברים לדברים מורכבים יותר".
השאלה אם בכלל יש צורך בכל כך הרבה סוגים שונים של משקאות, או שאולי מדובר בגימיק בלבד? אזולאי טוען שמעולם לא קרה שניסו להכניס לרשת משקה שלא תפס אצל קהל הצרכנים. "המקור שלנו לפיתוח משקאות הוא איטליה, ואנחנו מתבססים על השוק האיטלקי בלבד".
בקפה ג'ו ממשיכים לפתח משקאות חדשים, חלקם עונתיים, ודן-און מודה שלא תמיד הם תופסים. "בכל עונה אנחנו מוציאים משקאות חדשים ואם הם מוצלחים, כמו הצ'אי לאטה ומשקה הסחלב, הם הופכים לחלק קבוע בתפריט. היו לנו גם משקאות עם ויסקי שלא זכו להצלחה. כנראה שהישראלים לא אוהבים לשתות הרבה אלכוהול".
יוצרים תפריט משקאות שלם. פולי קפה (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
רוב המשקאות הבסיסיים שמוגשים בבתי קפה מבוססים על שילובים שונים של אספרסו, חלב קר או חם, מוקצף, או לא, ומים חמים או קרים. ההבדל העיקרי בין משקה למשקה הן הכמויות ששמים בהן מכל דבר. רבים חושבים שבאספרסו יש כמות קפאין גדולה יותר ממשקאות כמו קפוצ'ינו או לאטה, אבל זה לא תמיד נכון. הנה מדריך שיעשה סדר בין כל סוגי משקאות הקפה.
מקצר ועד אירי - סוגי הקפה הבסיסיים
אספרסו קצר: אספרסו הוא הבסיס של רוב המשקאות שנמכרים בבתי קפה. כשאומרים "אספרסו קצר", מתכוונים למנה אחת של אספרסו. כדי להכין מנה לוקחים 7 גרם של פולי קפה טחונים, דוחסים היטב, ומעבירים דרכם מים בלחץ קיטור (של 9 אטמוספרות). כך מתקבלת תמצית קפה מרוכזת שמכילה קפאין ושמנים ארומטיים שמוצו מפולי הקפה. במנת אספרסו יש 30 גרם מים.
הבסיס לרוב המשקאות. אספרסו קצר (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
אספרסו ארוך: זהו אספרסו קצר שהוסיפו לו 15 גרם מים, לכן הוא דליל יותר בטעמו.
אספרסו כפול: כאן מדובר על שתי מנות של אספרסו קצר, כלומר כמות כפולה של פולי קפה טחונים, וכמות כפולה של מים.
אספרסו כפול ארוך: אספרסו כפול, בתוספת מים שמדללים את החוזק שלו.
חלב מוקצף: חלב שעבר תהליך של הקצפה וערבול בעזרת אדי קיטור, עד שהפך לקצפי ואוורירי. המרקם של החלב המוקצף גורם לכך שיתערבב פחות עם האספרסו, וכך נוצרת אפשרות ליצור בעזרתו צורות יפות בתוך כוס הקפה.
קפוצ'ינו / הפוך: קפוצ'ינו מורכב מאספרסו קצר, אליו מוסיפים חלב מוקצף. במקרים מסויימים מכינים את הקפוצ'ינו משילוב של שליש אספרסו, שליש חלב חם ושליש חלב מוקצף.
צורות יפות בכוס הקפה. קפוצ'ינו (צילום: mct)
מקיאטו: פירוש השם מקיאטו באיטלקית הוא "מוכתם". מקיאטו היא מנת אספרסו, עם כתם קטן של קצף חלב מעליה. יש מקיאטו קצר, ארוך או כפול, תלוי איזה סוג של אספרסו מתחשק לכם.
אמריקנו: מנת אספרסו אליה מוסיפים הרבה מים חמים. מוגש בדרך כלל בכוס גדולה.
לאטה: מנת אספרסו עם הרבה חלב חם ומעט קצף. בגלל שיש בו מעט קצף, האספרסו והחלב מתערבבים זה עם זה ולכן הטעם החזק של האספרסו פחות מורגש. בחלק מבתי הקפה מכינים לאטה עם חצי מנת אספרסו בלבד.
לאטה מקיאטו: כוס מלאה בחלב עם קצף, שמעליה חצי מנת אספרסו. המנה נקראת גם "לאטה מוכתם".
גרניטה: קפה שהוקפא ומוגש כברד. משקה שהפך ללהיט בקיץ הישראלי החם.
אספרסו קון פנה: מנת אספרסו עם קצפת מעל.
קפה בטעמים: קפה, לרוב קפוצ'ינו, בתוספת סירופים בטעמים שונים כמו אגוזים, קוקוס, אגוזים ועוד.
קפה אירי: קוקטייל על בסיס קפה שחור שמכיל ויסקי אירי.