שתף קטע נבחר
 

סוף למלחמה בין החקלאים לעגורים

בפגישה בין כל נציגי החקלאים, אנשי קק"ל ואגמון החולה והחברה להגנת הטבע, הוחלט להמשיך בפרויקט האכלת העגורים, ולמנוע מהם לזלול את הגידולים בשדות באופן חוקי ומתואם, מבלי לפגוע בהם או בתיירות באזור

המלחמה בין החקלאים לעגורים באזור עמק החולה, שהגיעה לשיאה בשבוע שעבר ביום קרב של ממש, תמה - לעת עתה.

 

בתום ישיבה שנערכה אתמול (ב') הגיעו נציגי קרן קיימת לישראל, אנשי אגמון החולה והחקלאים להסכמה על המשך שיתוף הפעולה בפרויקט האכלת העגורים, ועל הימנעות של החקלאים מנקיטת פעולות לא חוקיות שפוגעות בציפורים, בתיירות ובחקלאות המקומית.

 

אלה מתווכחים - והעגורים רעבים

פרויקט האכלת העגורים החל לפני מספר שנים כפיתרון למצוקת החקלאים, שטענו שהעגורים שנשארים באזור החולה בחורף זוללים להם את הפרנסה ומחסלים את הגידולים מהשדות. הפיתרון שנמצא היה מימון מיוחד של קק"ל, החברה להגנת הטבע, החקלאים, משרדי הממשלה ותורמים, לפיזור טונות של תירס ומזון אחר באזורים מסויימים - הרחק מהשדות שהחקלאים תלויים בהם לפרנסתם.

 

אך התקציב למימון הפרויקט לא עבר באופן קבוע, ובחודשים האחרונים הודיעו החקלאים באזור כי מחיר המזון לעגורים התייקר באופן דרמטי ויש להכפיל את מימון הפרויקטו. כאשר שוב לא עברו התקציבים בזמן, הודיעו החקלאים כי לא יעבירו את חלקם במימון הפרויקט.

 

העגורים לא היו שותפים לויכוחים; הם רק נשארו רעבים בשטח והחלו לשוב לשדות הזרועים ולהשביע את רעבונם הבריא עד מאוד. החקלאים מצידם חשו שמטה לחמם נפגע פעם נוספת, בעוד שתיירות החורף משגשגת ומניבה רווחים, במיוחד כאשר העגורים הם בין האטרקציות המרכזיות לתיירים המגיעים לאזור.

 

החקלאים הזהירו כי ינקטו בכל האמצעים כדי להבריח את העגורים מהשדות, וגם יעודדו את העגורים הרבים שנוחתים בתקופה זו בארץ להמשיך בנדידתם דרומה ולא לעצור לאכול בעמק. במשך כמה שבועות הם הפעילו צופים, חזיזים ורמקולים כדי להבריח את העופות, ובשבוע שעבר אף העלו לאוויר טרקטורון מעופף. לטענת המשטרה הם גם פרצו לשטח אגמון החולה ונהגו בכלי חקלאי באופן שסיכן את המבקרים - ולכן גם עוכבו ארבעה מהם לחקירה.

 

החקלאים: מעכשיו הכל יעשה בתיאום

זמיר כרמי, מרכז התארגנות גידולי השדה בעמק החולה, ברך על פיתרון המחלוקת. "אני שמח שהיתה פריצת דרך בין כל הנציגים כך שנוכל להמשיך לעבוד יחד. מבחינתנו, ההחלטה החשובה ביותר היתה שכל השותפים בפרוייקט התחייבו כי במידה ויהיה גירעון בתקציב האכלת העגורים הוא יתחלק על פני כל השותפים ולא יפול על החקלאים בלבד. ברגע שקק"ל משכה את התלונות במשטרה, הורדנו את השלטים והפסקנו את פעולות המחאה".

 
כרמי הבהיר כי פעולות הגירוש של העגורים מתוך שטחי אגמון החולה יתבצעו מעתה והלאה בתיאום עם אנשי האגמון על פי ההיתרים הקיימים ובהתאם להנחיות. "יש עדיין כמות של 25-30 אלף עגורים באזור ואנחנו מעוניינים לצמצם אותה מהר ככל האפשר, בתקווה כי נוכל לפתוח בקרוב את תחנת ההאכלה".

 

קק"ל: נשאף לתקציב רב-שנתי

גם בקרן קיימת לישראל, המפעילה את אתר אגמון החולה, מרוצים מההסכמה שגובשה. "האירועים בשבוע האחרון חצו את כל הקווים האדומים, דבר שחייב אותנו להגיש תלונות במשטרה", הסביר ד"ר עומרי בונה, מנהל מרחב צפון בקק"ל ויו"ר מנהלת התיירות באגמון. "ברור לכל הצדדים כי שיתוף פעולה בין החקלאים, קק"ל והאגמון - שפעל כשורה במהלך כל השנים - הוא תנאי כמעט הכרחי לניהול בר קיימא של אזור האגמון".

 

בונה ציין כי נמצאה דרך ליישר את ההדורים בין הצדדים. "הפיתרון מחייב את החקלאים לחדול מפעולות מחאה בניגוד לחוק הפוגעות באתר, באקולוגיה ובממשק העגורים. מבחינתנו, החלטנו לבטל את כל התלונות שהגשנו נגדם במשטרה בגין אותן פעולות מחאה. שני הצדדים הבטיחו לפעול במרץ כדי להגדיל את המקורות הכספיים למען האכלת העגורים, ובמידה ויהיו חילוקי דעות - או שאחד הצדדים לא יהיה שבע רצון מהיקף גיוס המשאבים - אז לא יעשו פעולות בניגוד לחוק ולרוח הפרויקט".

 

לדברי הבונה, המטרה העיקרית היא לקבל את הכספים שהובטחו ממשרדי הממשלה השונים שטרם העבירו את הסכומים הדרושים, לבנות פרויקט רב-שנתי ולאתר מקורות נוספים למימון הפרויקט. "הדבר החשוב הוא שלא נצטרך לחזר כל שנה מחדש בבקשה לתקציבים וזאת כדי שנוכל להאכיל את העגורים בזמן מבלי לגרום נזק לחקלאים".

 

גם בחברה להגנת הטבע, השותפה לפרויקט, ברכו על ההחלטה. "הפסקת האש שהושגה מבטיחה את הפסקת האלימות באגמון החולה וביטול התלונות במשטרה", אמר דן אלון, מנהל מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע. "נקבע תקציב של 1.2 מיליון שקל לטובת פרויקט האכלה. כבר מחר כל הגורמים המקצועיים יפגשו כדי לגבש את התקציב לשנה הבאה ולגייס אותו בהקדם, בתקווה כי הפרוייקט יביא הן לשמירה על העגורים והן לצימצום נזקי החקלאות, כפי שנעשה בשנים הקודמות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עגורים (רעבים) באזור החולה
צילום: אילנה פישר
הרבה הרבה עגורים, מאוד רעבים
צילום: אילנה פישר
מומלצים