שתף קטע נבחר

 

דוברו של נשיא זימבבווה: בריטניה רוצה לפלוש

אחרי שראש ממשלת בריטניה טען כי נשיא זימבבווה עבר את הגבול, והטיל עליו אחריות למגפת הכולרה שמכה במדינה הדרום-אפריקנית, השיב דוברו של הנשיא מלחמה. "איני יודע על מה ראש הממשלה המשוגע הזה מדבר - הוא קורא לפלישה לזימבבווה, אך הוא ייפגע", אמר הדובר בראיון לעיתון ממשלתי

ממשלת זימבבווה האשימה את בריטניה, השליטה הקולוניאלית-לשעבר, כי היא מנצלת את מגפת הכולרה המשתוללת כדי לגייס את תמיכת המערב בתוכניתה לפלוש למדינה הדרום-אפריקנית העומדת על סף קריסה.

 

בשבוע האחרון, הפעילה הקהילה הבינלאומית לחץ רב על נשיא זימבבווה רוברט מוגאבה. עיקר הלחץ הגיע ממדינות מערביות המאשימות את מוגאבה בהריסת כלכלתה של זימבבווה, שהיתה פעם אי של שגשוג ביבשת, ובדרדור תושבי המדינה לעוני, רעב ומחלות.

 

בתוך כך אמר היום ראש ממשלת קניה, ריילה אודינגה, כי על כוחות זרים להערך להתערב בנעשה בזימבבווה כדי לשים קץ למשבר ההומניטרי ולשפוט את הנשיא רוברט מוגבה בגין פשעים נגד האנושות. הוא קרא לאיחוד האפריקני לכנס ישיבת חירום בנושא.

 

אתמול אמר ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון כי ממשלתו של מוגאבה היא "משטר מוכתם בדם" וטען כי מוטלת עליה אחריות למגפת הכולרה, שבה לקו קרוב ל-13 אלף תושבים ושגבתה לפחות 575 קורבנות. בראון קרא לעולם להודיע למוגאבה כי עבר את הגבול. יום קודם, אמרה מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס כי מוגאבה היה צריך לפנות את כסאו מזמן.

 

"איני יודע על מה ראש הממשלה המשוגע הזה מדבר - הוא קורא לפלישה לזימבבווה, אך הוא ייפגע", התייחס דוברו של מוגאבה, ג'ורג' צ'רמבה, לגורדון בראון. דבריו התפרסמו בעיתון הממשלתי "סנדיי מייל". צ'רמבה אמר כי הביקורת הגוברת במערב על נשיא זימבבווה היא מזימה להדיח צבאית את ממשלתו, וכי היא מטרפדת את מאמציה של הממשלה להתמודד עם מגפת הכולרה.

 

זו אינה מדיניות חדשה: הממשלה בהרארה נוהגת דרך קבע להאשים את בריטניה ומדינות מערביות נוספות באחריות למשבר הכלכלי החמור במדינה, וטוענת כי הסנקציות האישיות שהוטלו על מוגאבה ועל מקורביו גרמו למצוקה הקשה.

 

המדינה - שהיתה פעם אחת המשגשגות באפריקה - סובלת היום משיעור האינפלציה הגבוה שנרשם אי פעם, העומד על 231 מיליון אחוזים, אך עשוי להיות גבוה עוד יותר. מחירי מוצרים בסיסיים מכפילים את עצמם מדי יממה. המדינה סובלת ממחסור תמידי במזון ודלק, ומאחר שיש הגבלה על סכומי משיכת המזומנים, מעטים יכולים להרשות לעצמם לרכוש כיכר לחם. הפסקות חשמל אף הן עניין שבשגרה.

 

למצב הקשה הזה נוספה עתה מגפת הכולרה, שעימה מערכת הבריאות המקומית אינה מסוגלת להתמודד. עקב המגיפה, הכריזה זימבבווה על מצב חירום וביקשה סיוע זר ממדינות אירופיות, בהן בריטניה. בד בבד, שוקל האיחוד האירופי להטיל סנקציות חדשות על ראשי המדינה - כדי לדרבנם למצוא פתרון למבוי הסתום הפוליטי שמונע את יישומו של הסכם חלוקת השלטון שנחתם בספטמבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מוגאבה. מאשים דרך קבע
צילום: רויטרס
בראון. "משוגע"?
צילום: AP
מומלצים