שתף קטע נבחר

 

האיחוד האירופי קורא להדיח את נשיא זימבבווה

אחרי בריטניה וקניה - הגיעה שעתה של אירופה לדרוש את סילוקו של רוברט מוגאבה מהשלטון."על הנשיא מוגאבה ללכת", אמר נשיא צרפת ניקולא סרקוזי. בפגישת שרי החוץ של האיחוד בבריסל הוחלט להרחיב את רשימת הבכירים במשטרו של מוגאבה שעליהם נאסר לבקר באירופה

האיחוד האירופי הצטרף היום (ב') לקריאות מרחבי העולם להדיח את הנשיא רוברט מוגאבה אחרי 28 שנות שלטון בזימבבווה. זאת על רקע התפשטות מגיפת הכולרה והמחסור במזון שהחמיר את המשבר ההומניטרי הקשה שבו נתונה המדינה הדרום אפריקנית הענייה.  

 

"אני חושב שהגיע הרגע להפעיל את כל הלחץ כדי להביא להתפטרותו של מוגאבה", אמר מתאם מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, בכינוס שרי החוץ האירופים בבריסל. נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, שארצו היא הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, אמר בנאום שנשא היום במלאות 60 שנה להכרזה על זכויות האדם והאזרח: "אני אומר היום - על הנשיא מוגאבה ללכת. זימבבווה סבלה מספיק". גם ארה"ב ובריטניה השמיעו קריאות דומות בעבר.

 

בכינוס שרי החוץ של האיחוד החליטו השרי להוסיף 11 שמות לרשימה המונה 160 פקידי ממשל מזימבבווה - בהם מוגאבה עצמו - שעליהם נאסר לבקר באירופה. "לאותם 11 אישים, מדובר בעובדה מוגמרת", אמר שר החוץ הצרפתי ברנאר קושנר במסיבת עיתונאים בבריסל.

 

במקביל, הגיעו למדינה נציגים משכנתה של זימבבווה, דרום אפריקה, כדי להעריך את חומרת המשבר השורר בה בעקבות התפרצות מגפת הכולרה. לאחרונה השמיעה ממשלתו של מוגאבה קריאה יוצאת דופן לעזרה.

 

התפרצות חמורה ואין סוף למבוי הסתום

על רקע המגפה, שגבתה עד כה את חייהם של לפחות 575 בני אדם והדביקה אלפים, נרשם בזימבבווה מחסור במוצרי מזון. המגפה גם התפשטה אל המדינות השכנות - דרום אפריקה, מוזמביק, בוטסוואנה וזמביה. היום הודיע משרד הבריאות בדרום אפריקה כי שמונה תושבי מחוז לימפופו הגובל בזימבבווה מתו מן המחלה.

 

המחירים בזימבבווה עולים מדי יממה, והמגבלה המונעת מתושבי זימבבווה למשוך יותר ממאה מיליון דולר מקומי פר יום אינה מאפשרת להם להצטייד ביותר משלושה כיכרות לחם ליום. מערכת הבריאות אינה מסוגלת להתמודד עם המגפה ומערכת המים קרסה, ומאלצת את התושבים לשתות ממעיינות ומנחלים מזוהמים. הסיכויים לחלץ את זימבבווה מהמשבר הפוליטי שבו היא נתונה הינם זעומים, לנוכח המבוי הסתום שנותר בין מוגאבה לבין יריבו ראש האופוזיציה מורגן צ'נגיראי חרף הסכם חלוקת השלטון שנחתם בין השניים בספטמבר.

 

קושנר אמר היום כי מצב החירום הבריאותי מחייב התערבות בינלאומית. "כולרה הורגת", אמר. "עלינו לפעול ברמה הבינלאומית - לא פעולה צבאית אלא פעולה איתנה שתמנע את המגפה, ותאפשר דברים נוספים", אמר מבלי לפרט.

 

זימבבווה האשימה אתמול - כפי שעשתה פעמים רבות בעבר - את בריטניה, הכובשת הקולניאלית-לשעבר, כי היא מנצלת

את המשבר כדי לגייס תמיכה מערבית לפלישה למדינה. "יש צורך עז לשינוי בזימבבווה", אמר היום שר החוץ הבריטי דיוויד מיליבנד.

 

גם ראש ממשלת קניה ריילה אודינגה שב וקרא למדינות אפריקה לפעול להדחת מוגאבה בכוח. אתמול קרא לאיחוד האפריקני לקיים פסגת חירום כדי לשגר כוחות לזימבבווה ולהתמודד עם המשבר. גם שר החוץ של בוטסוואנה פאנדו סקלמני והארכיבישוף הדרום-אפריקני דזמונד טוטו קראו להדיח את מוגאבה.


פורסם לראשונה 08/12/2008 16:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מוגאבה. גוברות הקריאות לסילוקו
צילום: רויטרס
סרקוזי. עליו ללכת
צילום: AP
סולאנה. הגיע הזמן להדיח
צילום: AFP
מומלצים