שני משברים מתחרים על תשומת לב
בוועידת האקלים בפוזנאן מתחרים שני משברים על תשומת הלב - המשבר הכלכלי העולמי ומשבר האקלים. אך פעילים וכלכלנים סבורים שאין סיבה לתחרות ושמדובר בהזדמנות: יוזמות כלכליות "ירוקות" ישרתו את שתי המטרות
הרוחות מפלחות את הנוכחים לשני מחנות ברורים: אלה הטוענים כי המשבר מחייב נקיטת צעדים להפחתת פליטת גזי החממה, ואלה המבקשים לעמעם את יעדי ההפחתה הברורים שעוגנו במפת הדרכים בוועידה אשתקד בבאלי. אלה וגם אלה עושים שימוש במשבר כטיעון מרכזי לביסוס עמדתם, וכך לעיתים הפכו שני המשברים העולמיים הבולטים - הכלכלי והאקלימי - לכוחות המתחרים על תשומת לב הציבור.
עוד על הוועידה בפוזנאן והמשבר הכלכלי:
- עולם הולך ומתחמם מחפש הסכם קר-רוח
- באוצר רוצים "ירוק" בבורסה - ומה בסביבה?
- הקטר שיחלץ אותנו מהבוץ הכלכלי צבוע ירוק / אלונה שפר (קארו)
-
סקר: משבר האקלים מדאיג יותר מהכלכלה
היטיב להתייחס לתופעה הכלכלן הבריטי לורד ניקולס סטרן, דובר מבוקש כאן, שאירח מספר משלחות לארוחת ערב חגיגית. "כאשר מתבוננים על תופעת משבר האקלים - זה מדאיג", אמר סטרן. "כאשר עומדים על הפתרונות המוצעים לתופעה - זה הופך להיות מרגיע; אך כשחושבים על הפוטנציאל הכלכלי הטמון בפתרונות אלה – זה כבר הופך להיות אטרקטיבי". לכן, הדגיש סטרן, שהתייחסות לשני המשברים כמתחרים זה בזה תהיה טעות קשה.
אם יש כסף לתמוך בבנקים - למה לא בכדור הארץ?
ההתייחסות למשבר הכלכלי לא נפקדת גם מעמדותיהם של אירגוני הסביבה השונים, שעמלים נוכח חבילת האקלים המתגבשת בפרלמנט האירופי, ועתידה לכלול מנגנונים של סחר בפליטות עם מדינות מתפתחות כחלק מהכלים להשגת יעד ההפחתה האירופיים.
ארגונים אחדים מותחים ביקורת על הסתמכות רבה על סחר בפליטות גזי חממה, וטוענים כי אפיק שכזה מתעלם מההכרח להפחית בפליטות ובתלות בדלק מאובנים במדינות אירופה עצמן - ולא במקומות אחרים על הגלובוס, וצו השעה שהוא פיתוח משרות "ירוקות" במדינות האירופיות דווקא.
דברים דומים הביעו נציגי השלטון המקומי כאן, שהדגישו כי שמור להם מקום מרכזי בחתירה לפיתרון העולמי שכן כמחצית מאוכלוסיית העולם גרה בערים, וההשקעה בהן צריכה להיות חלק מההסדר הגלובלי.
"אם יש כספים לתת לבנקים שקרסו עקב המשבר הכלכלי, אז יש כספים להשקיע בערים כדי להיאבק במשבר האקלים. ההשקעה בערים לפיתוח תחבורה בת קיימא ועידוד התיעלות אנרגטית במבנים, תניב תועלת כפולה - גם כלכלית וגם סביבתית", אמר ראש עיריית ונקובר, דיוויד קדמן, המשמש גם כנשיא ICLEI (התארגנות עולמית של ערים למען המאבק במשבר האקלים).
העיניים נשואות לעבר אמריקה, וחזון הכלכלה הירוקה שהבטיח הנשיא הנבחר אובאמה. אם נציגי המשלחת האמריקאית יציגו עמדה אוהדת יותר מהשנה שעברה בבאלי, הרי שלמרות המשבר הכלכלי ואולי דווקא בגללו, ניתן לצפות לגיבושו של הסדר עולמי דל פחמן בעידן שאחרי תום אמנת קיוטו.