שתף קטע נבחר
 

המחירים בנובמבר ירדו ב-0.6%

נתוני מדד המחירים לצרכן משקפים את זליגת המשבר הפיננסי לכלכלה הריאלית. בין הגורמים לירידת המחירים - הוזלת התחבורה, הירקות והפירות ואחזקת הדירה

עוד סימן למגמת ההאטה במשק: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה אמש (ב') את נתוני מדד המחירים לצרכן - שירד בנובמבר ב- 0.6%. זאת, לאחר עלייה של 0.1% במדד בחודש אוקטובר; בכך הגיעה האינפלציה מתחילת השנה ל-3.9%. בין הגורמים לירידת המחירים - הוזלת התחבורה, הירקות והפירות ואחזקת הדירה.

 

הירידה במחירי האנרגיה והסחורות, בצל גלישת הכלכלות המפותחות למיתון; וכן ירידת הביקושים במשק בצל ההאטה בפעילות הכלכלית - תרמו לירידת המחירים.  מדד נובמבר מביא את קצב עליית המחירים השנתי קרוב יותר ליעד טווח המחירים אותו קבע בנק ישראל - 1%-3%. 

 

המדד משקף את זליגת המשבר הפיננסי לכלכלה הריאלית. מגמה זו מתבטאת בפיטורים נרחבים במשק, בהאטה בפעילות היצרנית ובצמצום ביקושים המשפיעים על רמת המחירים. טרם למשבר הכלכלי הגלובלי, הייתה זו ה"אינפלציה המיובאת", של הסחורות בכלל והנפט בפרט, אשר האיצו את האינפלציה במשק. עתה, עם הצניחה במחירי הנפט לכשליש מרמת השיא בה הוא נסחר לפני חודשים ספורים, והירידה החדה במחירי הסחורות - השתנתה המגמה והמחירים במשק יורדים.

 

לפני פרסום המדד, נעו ההערכות בשווקים מתחזיות של ירידה של 0.5% עד ירידת מחירים של כ-1%. נציין כי בנק ישראל העריך בעת הורדת הריבית האחרונה, ב-25 בנובמבר, כי שיעור עליית המחירים ירד "לסביבת הגבול התחתון של יעד האינפלציה כבר במחצית הראשונה של 2009". 

 

לקראת שורה של מדדים שליליים

כלכלני לידר שוקי הון, שהעריכו שהמדד ירד ב0.5%, מסרו ל-ynet  שהם צופים עוד שורה של מדדים שליליים, "לפחות עד חודש פברואר" שבאופן מצטבר ירידת המחירים בשלושת החודשים הקרובים, דצמבר-ינואר, עשויה להגיע למינוס 1%. בלידר שוקי אומרים כי "ירידה חדה של מחירי הנפט והסחורות צפויה להשפיע על מדד דצמבר; ובחודשים העוקבים, ביתר עוצמה, תהייה הוזלה בסעיף המזון.

 

אמנם המחירים של הסחורות ה"רכות" (החיטה סויה שמן אורז וכיוב') ירדו ב-40%-50% ממחירי השיא של חודש יולי, אך נכון להיום מחירי המזון בישראל לא שיקפו את הירידה הזו; אנו מעריכים שבחודשים הקרובים תחלחל הירידה העולמית למחירי התוצרת בארץ".

 

הירידה באינפלציה תאפשר לנגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, להמשיך במדיניות הורדת הריבית. בלידר שוקי הון מעריכים ש"הנגיד יוריד את הריבית בסוף החודש ב-0.5%, וימשיך במדיניות הפחתת הריבית עד שזו תרד לרמה של 1.5%". זאת, בנסותו לעודד את הפעילות היצרנית במשק.

 

תגובות במשק

אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים מגיב על ירידת המחירים: "על נגיד בנק ישראל, הפרופסור סטנלי פישר להמשיך בהורדות הריבית, בדומה למדיניות המוניטרית בעולם. מדדי המחירים הם הבעייה הקטנה ביותר של המשק, הבעייה הגדולה היא מחנק האשראי למגזר העסקי.

 

לדברי יהודאי, יש לוודא ש"לוודא שהן (הורדות הריבית) מחלחלות למחיר ההון שמציבים הבנקים ללווים. במקביל, המדינה צריכה להעמיד כלי אשראי אפקטיביים בערבות מדינה על מנת להציל אלפי עסקים מסכנת מחנק וקריסה."


פורסם לראשונה 15/12/2008 18:30

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירידת מחירי הדלק השפיעה על המדד
צילום: תני גולדשטיין
המדד ירד ב-0.6%
מומלצים