שתף קטע נבחר

איך לחמם את הבית בלי לפגוע בסביבה

נכון שהחורף בארץ הוא משחק ילדים לעומת אירופה, אבל לפעמים צריך לחמם קצת. המשמעות היא שימוש באנרגיה - כלומר במוצרי דלק, גז, עצים או פחם לייצור חשמל - ולכל אלה יש גם תג מחיר סביבתי: שאיבה, זיקוק, שינוע, שריפה ופליטה של גזי חממה וזיהום. איך לחמם את הבית וללטף את הטבע - הנה כך

אפשר לשבת מול הטלוויזיה עם דובון וכובע צמר, אבל לפעמים צריך קצת חימום. גם אם לא למדתם חמש יחידות פיזיקה בבית הספר, אתם בוודאי יודעים ששינוי טמפרטורה מצריך שימוש באנרגיה. אתם לבטח גם יודעים שלשימוש באנרגיה יש מחיר סביבתי: כשצורכים יותר חשמל, תחנות הכוח שורפות יותר פחם, יותר גזי חממה נפלטים לאטמוספירה ויותר חלקיקים מזהמים את האוויר.

 

יש הרבה דרכים לחמם את הבית, ובחישוב פשוט אפשר לברר מי מהן הכי זולה. אבל איך לחמם את הבית בלי להמיס את הקרחונים בקוטב ולזהם את האוויר? זו כבר שאלה מעט יותר מורכבת.

 

אמצעי החימום "הירוק" ביותר?

יאמר כבר בהתחלה: אין תשובה מוחלטת לשאלה איזה אמצעי חימום הכי ידידותי לסביבה. יש חימום בגז (שמצריך שאיבה ודחיסה) או בסולר (שמצריך שאיבה, זיקוק ושינוע), אפשר לחמם בעץ (כלומר לכרות אותו) או בחשמל (שמצריכה כרייה ושריפת פחם בתחנות הכוח, פליטת גזי חממה וזיהום אוויר). בהתחשב בתהליכי ייצור האנרגיה המורכבים והשונים, ניסיון להשוות בין האמצעים השונים נידון לכישלון. לדברי שחר דולב, חוקר בפורום הישראלי לאנרגיה, צריך גם לחשב גם את איבוד האנרגיה שקיים בדרך ממקור האנרגיה ועד לבית, והנתון המשתנה הזה מסבך עוד יותר את ההשוואה.

 

מה שאפשר לעשות הוא להשוות את היעילות האנרגטית של שיטות החימום השונות, ואת יעילות המכשירים. ד"ר עופר אלון, מומחה בינלאומי לפיתרונות אנרגיה ובקרת אקלים, מחלק את שיטות החימום למספר קטגוריות: מזגן, גופי חימום בגז או חשמל, ומערכות הסקה.

 

לדבריו, לכל בית אב צרכים משלו וחלל אופייני ושונה, ורכישת אמצעי כזה או אחר אינה ערובה לבית חם ויעילות מירבית. "יש הבדלים בלחות ובטמפרטורה בין אזורי הארץ השונים, וגם זה נתון שצריך לקחת בחשבון. לא תמיד המוכר בחנות ינסה לתת מענה לצרכים הפרטיים שלנו, ולכן רצוי להתייעץ עם מומחה מקצועי", הוא אומר. 

 

"מזגן לוקח אוויר מנקודה מסויימת, משנה את הטמפרטורה שלו ומעביר אותו למקום אחר. חימום רצפתי לעומת זאת, מחמם את הרצפה ואת הקירות, מפחית את הלחות בבית ומגביר את הבידוד. פער הטמפרטורה בין הפנים והחוץ גדל ומבחינה סביבתית, מדובר ביתרון משמעותי מאוד".

 

ובכל זאת - עדיף מזגן

אבל סביר להניח שלא תפרקו את הבלטות באמצע החורף, ולכן תשמחו ודאי לשמוע ששימוש במזגן סביבתי יותר מיתר אמצעי החימום. "בהשוואה בין חימום לקירור, מזגן שמחמם יעיל יותר ב-5 עד 10 אחוזים ממזגן מקרר, ועלות העבודה ביחס לתפוקה נמוכה יותר", אומר אלון. אבל הוא מזכיר בהקשר הזה, שכל מעלה במזגן עשויה לגרוע או להוסיף 4-5 אחוזים מצריכת החשמל. הוא ממליץ גם לווסת את הטמפרטורה בין 22 ל-23 מעלות. הקמפיין התורן של חברת החשמל ממליץ על 20 מעלות. לשיקולכם. 

 

אלון ממליץ גם לבדוק את תו האנרגיה שמופיע על המזגן, ולבחור במזגן בעל דירוג אנרגטי גבוה, על מנת להגביר את הנצילות - פחות השקעה באנרגיה תמורת יותר תפוקה. אבל הוא מדגיש שגם למיקום המזגן יש תפקיד מכריע. מטבע הדברים, נוהגים להתקין את המזגן במקום גבוה בבית משום שהשימוש העיקרי שלו הוא קירור בקיץ - וקור שואף לרדת למטה. כשהמזגן מחמם, החום עולה ומצטבר באזור התקרה, אך תחתית החדר נשארת קרה. כאן רצוי להסתייע במאורר תקרה, שיחזיר את האוויר החם למטה.

 

המהנדס שרגא גרינולד, מבעלי "גדיר הנדסה", אומר שהבעיה עם מזגן היא, שהרבה אנשים לא אוהבים את החום שלו "כי הוא מייבש את האוויר ויוצר חשמל סטטי". יחד עם זאת, למזגן, כמו גם למערכת חימום רצפתית, יש ניצול תפוקה של כמעט פי שלוש - כלומר על כל קילוואט שעה שנכנס מקבלים שלושה, וכך ניתן לאגור את החום. הוא ממליץ גם לנצל את תעריף החשמל המשתנה של חברת החשמל (תעו"ז) לקבלת עלות נמוכה יותר.

 

ואם לא מזגן?

הבאים בתור במדרג הסביבתי הם צלעות החימום – (רדיאטור קבוע שמחובר לקיר). אמצעי מאוד בטוח לשימוש (לעומת האחרים) אך לדברי גרינולד אינו נפוץ כבעבר, בעיקר מטעמים אסטתיים. ואולי טוב שכך כי מבחינת הסביבה, מדובר בזוללי חשמל אמיתיים לעומת המזגן.

 

רוב המומחים מסכימים שחימום בגז הוא בעל פוטנציאל סיכון ויקר יחסית, אבל יעיל למדי. לעומתו, חימום בסולר, נפט או עצים באח מזיק לסביבה בכמה אופנים. ראשית, חימום בסולר אינו זול במיוחד. לעונה שלמה מדובר בכ-8,000 שקלים באזורים הקרים, מה גם שצריך להפעיל את המערכת כמעט באופן קבוע, משום שלוקח לה זמן להפיץ את החום הדרוש.

 

שימוש בנפט יכול להיות ממש מסוכן משום שהוא פולט לאוויר פחמן חד חמצני - גז נטול ריח שעלול לגרום לחנק. חשוב לאוורר את הבית בעת שימוש בתנור נפט, והמשמעות היא כמובן שמאבדים את הבידוד.

 

שריפת עצים באח מפיצה אמנם חם נעים וגם ריח שיש מי שמחבבו, אך דורשת כריתה של עצים - לעיתים באופן בלתי חוקי, וכן שריפה של עץ שפולטת חלקיקים וגזי חממה.

 

בתחתית הרשימה "הירוקה" נמצאים תנורי החשמל (ספירלה או הלוגן וכ"ד), מפזרי החום והמקרנים. הם זולים, קלים לתפעול אך מאוד ממוקדים. בהשוואה בין היעילות שלהם לאמצעים אחרים, הם נחשבים בזבזני חשמל גדולים בעיקר משום שאינם יכולים באמת לחמם חדר. מפזר חום למשל, שצריך לשבת ממש לידו כדי להנות מחומו, צורך שני קילוואט שעה - כמו דוד חשמלי.

  

לפני שמחממים - מבודדים

אבל כל החימום שבעולם לא יעזור לכם אם לא תקפידו על כמה כללים ותשעו לכמה עצות.

 

  • ראשית חוכמה: בידוד. זהו הדבר הכי סביבתי שאפשר לעשות כדי למנוע ביזבוז של חום ואנרגיה. לדברי יעל כהן-פארן, מנכ"ל הפורום הישראלי לאנרגיה, אנשים גרים היום בלי שום מודעות לבידוד, והם מפעילים את אמצעי החימום בעוצמה המירבית אבל בפועל אינם מחממים את הבית ביעילות, ורק מבזבזים אנרגיה (וכסף).

 

  • כדאי להקפיד על אטימת חלונות, דלתות ופתחים. אתם יכולים לזלזל בחריץ הקטן ההוא שבין הדלת לרצפה, אבל אם לא תטפלו בו הוא יזלול לכם כ-10 עד 20 אחוז מהוצאות החימום. זה הזמן לעבור בחנויות לחומרי בניין ולקנות אביזרים וחומרים שונים לאטימה ובידוד, כדי לסגור את הפינה. אגב, לנוסטלגיה יש במקרה הזה מחיר, ואם הדלת הישנה כבר אינה ישרה, אולי הגיע הזמן להחליפה. ההשקעה תחזיר את עצמה תוך כמה חודשים.

 

  • החלונות הגדולים חזרו לאופנה. הם יפים אבל לא כולם מצטיינים בבידוד. המומחים מסבירים שהחלון הוא נקודה קריטית במערך הבידוד הביתי, ובנקודת מפגש זו בין חום וקור, ידו של האחרון על העליונה. אם תשימו יד על חלון חשוף תרגישו את הקור שהוא מקרין אל חלל הבית. אם תוסיפו תריס חיצוני או וילון פנימי כבד, תצרו חציצה בין האזור הקר והחם. כיס האוויר המבודד הזה יעשה את העבודה. וטיפ נוסף: אם החלונות פונים דרומה - תנו לשמש לחדור דרכם במהלך היום; זה יקרין חום ויחסוך גם אנרגיה לתאורה. 

 

  • כדאי להפיץ את הבשורה הירוקה, אבל יותר מכך, משתלם להפיץ את החום. עוד לפני שנכנסים לשאלה איזה אמצעי חימום "ירוק" יותר חשוב לזכור שאוויר חם שואף לעלות למעלה (וקור למטה). מאוורר תקרה בסיבוב איטי, כשהכנפיים שלו פונות בכיוון ההפוך מהכיוון בקיץ, יפזרו את החום שמצטבר באזור התקרה בכל החדר.

 

  • פנו דרך, ואל תחסמו את המרחב הביתי המחומם. רהיטים, שטיחים וחפצים שנמצאים ביניכם לבין אמצעי החימום מונעים מהחום להגיע אליכם. התוצאה: אתם מחממים יותר ומרגישים פחות. 

 

  • שנו הרגלים: חבל להפעיל את החימום כשהבית קר מאוד, משום שיקח לו זמן להתחמם - וזמן במקרה זה שווה לא רק כסף. הפיתרון הוא שימוש בטיימר, שיפעיל את החימום לפני שיא הקור, כך שהבית יהיה חמים ויהיה צורך רק בהפעלה קצרה כדי לשמור על חומו. טיימר יעיל ומשתלם מאוד גם למקרה ששוכחים לכבות את החימום, והוא יחזיר את ההשקעה אם אתם נוטים לשכוח את המזגן פועלים כל היום בבית ריק.

 

  • קחו עוד עצה: נקו את הפילטרים של המזגן. אם לא עשיתם את זה בקיץ כי היה לכם חם, עשו את זה עכשיו כי אחרת יהיה לכם קר.

 

  • ותתלבשו בבקשה: חורף אינו קיץ, אפילו בישראל, ומותר ואף רצוי ללבוש בגדים ארוכים בבית. בלילה אמנם קר יותר אבל אתם ממילא רוב הזמן מתחת לשמיכה, ולכן אין טעם לחמם את הבית בעוצמה מלאה בשעות הקטנות.

 

  • ויש עוד טיפ אחד אחרון: הזמינו את החבר'ה. כשלבד קר, וביחד חם. לחום האנושי - גם לזה הנמדד בטמפרטורות - אין תחליף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קמין. גז עדיף על עצים
זולל חשמל ולא יעיל. מפזר חום
מומלצים