שתף קטע נבחר

חורף 2009: כך נחמם את הבית

בישראל, חורף הוא עניין יחסי, אבל לצד המאכלים, שמיכת הפוך ושאר סממני העונה נשאלת השאלה החשובה מכל - איך מחממים את הבית? קיבצנו המלצות, מחירים והנחיות בטיחות חשובות

עם תחילת החורף ניצבים רבים בפני השאלות המוּכּרות: מה יחמם את החדר טוב יותר - מפזר חום או רדיאטור? מה בטיחותי יותר לחדר הילדים? כמה יעלה להפעיל מזגן בשעות הערב? אספנו את המידע הרלבנטי בתקווה שיהיה חורף חם, חסכוני ובעיקר בטיחותי.

 

אז איך נדע באיזה אמצעי חימום לבחור?

הבחירה במאמצעי חימום כזה או אחר תלויה באופי הדירה או החדר. האם החלל קטן או גדול? האם הדירה היא דירת גג שאינה מבודדת, או דירת ביניים שמבודדת יותר, וכמו כן בהספק המכשיר ובמנגנוני הבטיחות שלו. ברשת שקם אלקטריק מסבירים כי מפזרי חום, למשל, מתאימים לחללים קטנים יותר, וחדר גדול יותר צריך מכשיר בעל הספק חימום גדול יותר.

 

 

כיום מדברים בשוק מוצרי החימום על מעבר לחימום במזגנים, אך באותה נשימה חמימה מציינים כי עדיין קיימת דרישה לא קטנה למוצרי החימום הוותיקים. המחירים של מכשירי חימום ביתיים סטנדרטיים נעים בין 89 ל-1,499 שקל.

 

מסקר שנערך בעבור חברת אלקטרה עולה כי אמצעי החימום הפופולרי ביותר בישראל הוא המזגן. אחריו מדורגים תנור חשמלי, רדיאטור, הסקה מרכזית (סולר) ומפזר חום. חימום בגז וקמין/אח עצים הם הבחירה של מעטים, יחסית.
עלות הפעלת אמצעי חימום ביתיים
כמה עולה שעת חימום? (בשקלים)
אמצעי החימום הספק נצרך העלות
מזגן 1כ"ס 750 ואט 0.43
תנור חשמלי 1,500 ואט 0.86
מפזר חום 2,000 ואט 1.15
רדיאטור חשמלי 2,500 ואט 1.43
קמין סולר 10KW 0.33 ליטר 2
תנור גז 5.5KW 0.4 ק"ג 2.5

*מקור: אלקטרה

 

מזגן

מכבי האש מכתירים את המזגן כאמצעי החימום הבטיחותי ביותר מבין האפשרויות המוצעות. ממכון התקנים נמסר שכדי לבחור מזגן מתאים יש להביא בחשבון את עומס החום בחלל שאותו רוצים למזג. 

 

המחיר המומלץ לצרכן של מזגן עילי Inverter של אלקטרה - החל ב-3,499 שקל. מיני מרכזי Inverter - החל ב-5,340 שקל. מחיר מזגנים ביתיים של חברת דייקין - החל ב-3,000 שקל. מנכ"ל דייקין, איתן מגן, אומר כי מדובר במזגן שקט, בעל לחות מווסתת, חסכוני ועשוי חומרים הניתנים למיחזור. מחיר מזגני מידאה 1 כ"ס, החדשים בארץ - החל ב-1,590 שקל.


מזגן מתוצרת אלקטרה

 

תנורי חימום חשמליים

מדובר באחד מאמצעי החימום המועדפים על הצרכן הישראלי. ואולם יש להביא בחשבון כי מדובר במכשיר בעל פוטנציאל לסכנת התלקחות, ועל כן הוא נחשב מומלץ פחות לשימוש בחדרי ילדים, או בחדרים שבהם היכולת לפקח עליו קטנה. על פי הנחיות מכון התקנים, יש לזכור לנקות את התנור מאבק לפני השימוש הראשוני בו. כמו כן יש להציב את התנור על משטח יציב הרחק משטיחים, ספות או חומר דליק אחר. 

 

בחברת שריג טופ סטנדרט עולה תנור הלוגן, המיועד בעיקר לחימום מהיר של חדרי הבית,

129 שקל. תנור סיבי פחם BSMART עולה 269 שקל.

 

רדיאטור

זהו אמצעי החימום מהוותיקים, ויש לומר גם המוערכים, בישראל. הרדיאטור אינו נמנה עם הזולים שבחבורה, אבל עדיין נתפס הפתרון המועדף לחדרי ילדים וחדרי שינה בכלל, בעיקר בשל העובדה שהוא נחשב בטיחותי ויעיל.

 

גם על פי מכבי האש, הרדיאטור הוא בין הראשונים בבטיחות. במכון התקנים מזכירים שאין להניח בגדים לייבוש ישירות על הרדיאטור, הואיל והם עלולים להידלק.

 

אתר אולסייל מציע רדיאטור שאינו מכיל שמן, בעל הספק של 3,000 ואט - הכולל בין היתר מסךLCD לתצוגה עם מנגנון לוויסות הטמפרטורה בחושך ושלט לקביעת הטמפרטורה הרצויה מכל מקום בחדר - בעבור 1,249 שקל.

 

רשת שקם אלקטריק מציעה רדיאטורים החל ב-299 שקל. באתר עודפים סנטר המחירים נעים בין 299 ל-599 שקל. רשת בסט ביי מציעה ראדיטור ללא שמן - שמתחמם מהר יותר מאלו עם השמן - מבית מורפי ריצ'ארדס ב-999 שקל.

 

מפזר חום

על פי הנחיות מכון התקנים, יש להקפיד ולנקות את מפזר החום מאבק לפני תחילת השימוש בו, מפני שאבק חם עלול לגרום לשריפה. כמו כן, אין לחסום את פתחי כניסת האוויר ויציאתו. יש לשים לב לתקינות כבל החשמל ולתקע, ולוודא כי התקע אינו מתחמם יתר על המידה.

 

רשת שקם אלקטריק מציעה מפזרי חום החל ב-89 שקל, ומפזרי חום לאמבטיה החל ב-129 שקל. באתר עודפים סנטר מוצעים מפזרים בטווח המחירים 239-69 שקל. מפזר חום לאמבטיה מוצע ב-110 שקל. ברשת בסט ביי מוצע מפזר חום מתקדם (מזגנית) ב-290 שקל.

 

חימום תת-רצפתי

חימום תת-ריצפתי חשמלי נחשב אחד הפתרונות הבטיחותיים יותר והנוחים לשימוש. מדובר במערכת חימום נסתרת, המפחיתה את המגע עמה, ובכך גם את החשש מהתחשמלות או כוויות. בחברת סאן היט, המשווקת מערכות חימום תת-רצפתיות, נמסר כי מכיוון שהמערכת אינה מופעלת בגז או בסולר, מדובר במוצר ידידותי יותר לסביבה. החברה מציעה את המוצר ב-135 שקל למ"ר.  

 

קמין

שוק תנורי הארובה בישראל מתחלק לשלושה סוגים: תנורי גז, נפט או סולר ועץ. 

 

יתרונות: תפעול נוח יחסית, איכות חום טובה ומגוון עיצובים. חסרונות: צורך במקום לאכסנת עצים מלכלכים (בחלק מהקמינים), מחיר גבוה וצורך בהשגחה.

 

על פי הנחיות מכון התקנים, על צרכנים המעוניינים לרכוש קמין עם ארובה אחת לקבל ייעוץ מיועץ חימום לפני התקנת הקמין.

 

בחברת א.ברפמן לשיווק ומכירת קמינים נעים מחיריהם של קמיני עצים בין 4,500 שקל ל-26 אלף שקל. קמיני נפט - 8,500-6,000 שקל, וקמיני גז - 6,000 שקל עד 28 אלף שקל.

 

טווח המחירים של קמיני FABER הנמכרים בחימום הכרמל במגוון עיצובים - בין 9,000 שקל ל-25 אלף שקל. מחיר קמין חשמלי מעוצב בשקם אלקטריק - החל ב-499 שקל.

 

סונוחום - שירותי אנרגיה לחימום ביתי של חברת סונול - מציעה שירות אספקת נפט וסולר להסקה, המיועד לקמינים והסקות מרכזיות של בניינים. מחיר ממוצע לליטר - 5.40 שקלים; בכפוף לסוג המוצר, כמות הרכישה ומרחק ההובלה.


קמין של א.ברנפמן

 

תנורי חימום המופעלים בגז או בנפט - להבה פתוחה ללא ארובה

בתנור גז הלהבה גלויה; לכן אין להשאירו ללא השגחה וחשוב מאוד להרחיקו מחומרים דליקים כשטיחים, ספות ווילונות. במכון התקנים מדגישים כי רק טכנאי גז מוסמך הוא שמחבר את התנור לקו ההספקה ומפעילו בפעם הראשונה.

 

יש להשאיר פתחי אוורור בבית בזמן פעולת התנור. הצינור הגמיש המחבר את התנור צריך להיות מתאים ותקין לשימוש בגז, ואורכו לא יעלה על 3 מטרים. אין לטלטל את התנור כשהוא דולק.

 

הנחיות נציבות כבאות והצלה ומערך הכבאות לעונת החורף

  • אין להניח על מפזרי חום או תנורים עם אש גלויה בגדים או כביסה, למניעת התלקחות אש.
  • בעת השימוש במכשירי גז ביתיים, חשוב להשאיר חלון או פתח לאוורור הבית. יש להרחיק ילדים מאש גלויה ומגפרורים.
  • רק חשמלאי מוסמך יתקן תקלות במערכת חשמל ובמכשירי חשמל.
  • אין להפעיל מכשירי חשמל רבים בעת ובעונה אחת. זאת, כדי למנוע עומס יתר וכשל במערכת החשמל, למניעת התחשמלות או שרפה.
  • אין לקפל סדין, שמיכה או כרית חשמליים בעת שהם מחוברים לחשמל, למניעת קצר ושריפה.
  • כבו כל מכשיר חשמלי, אש גלויה וסירים על האש לפני השינה או עלפני שאתם יוצאים מהבית.
  • אם אחד מבני הבית מעשן, יש להקפיד על כיבוי מוחלט של הסיגריה לפני השינה.
  • יש להשאיר את פתח האוורור שבתקרת חדר המדרגות פתוח, לשחרור עשן בעת שריפה.
  • חדר המדרגות חייב להיות פנוי מחפצים כדי לאפשר מילוט מהיר.
  • אין להשאיר נרות דולקים ללא השגחה.

 

כללי התנהגות בעת שריפה על פי מכבי האש

  • כבו מיד אש קטנה, לפני שתיהפך שריפה גדולה, בכל אמצעי אפשרי - מטפה כיבוי, שמיכה, מים וכדומה.
  • אין לשפוך מים במקום שיש בו חשמל.
  • בד בבד עם הניסיונות לכיבוי השריפה יש להזעיק את מכבי האש.
  • יש להרחיק ממקום השרפה או מהבית את בני המשפחה או אנשים אחרים העלולים להיפגע.
  • יש להישמע להוראות הכבאים ולפעול לפי הנחיותיהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
רדיאטור, אולסייל
צילום: אריאל בשור
תנור הלוגן, מורפי ריצ'ארדס
מומלצים