הבטיחו לכם הטבה? תוודאו שקיבלתם אותה
קרן הפנסיה הבטיחה הנחה בדמי הניהול ,אבל בבדיקת הדו"חות השנתיים התברר שהבטחות לחוד ומציאות לחוד. גם אם זה דורש מאיתנו קצת מאמץ, חבל לוותר על מה שמגיע לנו בזכות
הסיפור הבא אינו רלוונטי רק לתחום החיסכון הפנסיוני, אלא לכל תחום באשר הוא. לרבים מאיתנו מגיעות הטבות שונות בשירות או במוצר - בין אם זו הנחה כספית, ובין אם זו הטבה אחרת שלא ניתנת בכסף.
לעתים זו הטבה שהשגנו לאחר משא ומתן ממושך ומייגע, ולעתים זו הטבה שניתנת אוטומטית בשל השתייכותנו לקבוצה מסוימת (סטודנטים, פנסיונרים) או ארגון (מקום העבודה).
ואולם לצערנו, העובדה שאנו זכאים להטבה לא בהכרח אומרת שאנו אכן מקבלים אותה. כאן מוטלת עלינו אחריות לקבלתה.
לעתים מדובר בסכום קטן, ולעתים בסכום מצטבר שעשוי להגיע לאלפי שקלים. חרף הרצון ללמד זכות על העוסקים ונותני השירותים למיניהם, המציאות מוכיחה שכדאי תמיד לוודא כי אנו מקבלים את מה שהובטח לנו.
תוכיח שאתה זכאי
דמי הניהול בחסכונות הפנסיוניים עלו לכותרות בשבועות האחרונים בעקבות המשבר בחסכונות, והדרישה של החוסכים ממנהלי הקופות להשתתף בהפסדים שנגרמו ולקצץ בעמלות שהם גובים מהחוסכים. יש כאלו שעמדו על המקח בטרם עת ודאגו לשיעור נמוך של דמי ניהול. אבל מתברר שגם מה שהובטח - לא תמיד ממומש.לשכת רואי החשבון בישראל הגיעה להסדר עם קרן הפנסיה מיטבית-עתודות, שלפיה חברי הלשכה שיצטרפו לקרן ייהנו מהטבה ייחודית בדמי הניהול. על פי ההצעה של קרן הפנסיה, יקבלו המצטרפים החזר משמעותי מדמי הניהול ששילמו; חלקו יצורף לחיסכון עצמו, וחלקו האחר של ההחזר ישמש בעבור הגדלת הכיסוי הביטוחי.
אושר קידר, רואה חשבון חבר הלשכה, נענה להצעה האטרקטיבית והצטרף לקרן. לאחר שנה קיבל לידיו את הדו"ח התקופתי של קרן הפנסיה, והופתע לגלות כי נגבים מההפקדות החודשיות שלו דמי הניהול המקסימליים המותרים על פי התקנות (6%).
רואה החשבון פנה לקרן הפנסיה וביקש לתקן את הטעות, לתת לו את ההטבה המובטחת ולהשיב את הסכום העודף שנגבה. לדברי קידר, לאחר פניות חוזרות ונשנות שלא נענו, הודיעו לו בקרן הפנסיה שישיבו לו את הסכום, בתנאי שישלח להם אישור שהוא אכן רואה חשבון הזכאי להטבה.
לדברי קידר, הוא שלח את האישור כמה פעמים, לאחר שטענו בקרן הפנסיה כי "האישור לא הגיע". ואולם לא רק שהכספים לא הושבו, בדו"ח השנתי הבא שקיבל התברר כי המשיכו לחייב אותו גם בשנה נוספת בדמי ניהול מקסימליים.
קידר החליט לברר עם רו"ח נוסף שגם הוא חבר באותה הקרן וזכאי לאותם התנאים. לדבריו, באופן לא מפתיע התגלה כי גם אותו חבר נוסף משלם את מלוא דמי הניהול ולא מקבל כל החזר כפי שהקרן הבטיחה.
לא הוכר כתביעה ייצוגית
בסיוע עורכי הדין עדנה לוי ואלי שימלביץ החליט קידר לפנות לבית-המשפט בתביעה כנגד קרן הפנסיה, וביקש צו לגילוי מסמכים, על מנת לבדוק את היקף התופעה, וכן 'להמשיך הלאה' לתביעה ייצוגית. לדברי קידר, עם הגשת התביעה מיהרה קרן הפנסיה להחזיר את הכספים שנגבו ממנו שלא בצדק, בסך כ-3,000 שקל.בתביעה הוא טען שמכיוון שישנם עמיתים רבים שהצטרפו לקרן במסגרת ההטבה, יש חשש גדול שהקרן "טעתה" בחישוב דמי הניהול גם לגבי עמיתים אחרים והרי שמדובר בסיבה מוצדקת להגשת תביעה ייצוגית. סכום התביעה היה 2 מיליון שקל.
שופטת בית-משפט השלום בתל-אביב, ריבה ניב, לא חשבה כמותו וטענה שמכיוון שהכספים הושבו בסופו של דבר ומכיוון שאין בבירור קבוצה שאותה הוא יכול לייצג, הרי שראוי לדחות את הבקשה. השופטת גם סירבה להוציא צו גילוי מסמכים. למרות זאת, היא הותירה לקידר את האפשרות להמשיך את ההליך להגשת תובענה ייצוגית - אם ירצה בכך. קידר העדיף שלא לגשת וביקש למחוק את התביעה.
קרן הפנסיה מיטבית-עתודות מסרה בתגובה: "התביעה נמחקה לבקשת התובע ואינה קיימת עוד. מן הסתם ניתן להניח שמחיקתה מעידה שאין ממש בטענות כלפי החברה. באשר לנסיבות המקרה - מרבית חברי לשכת רואי החשבון שעליהם חל ההסכם שנחתם עם מיטבית קיבלו את ההטבות במלואן.
"מספר עמיתים שלא זוהו או הזדהו כחברי לשכת רואי חשבון, לא קיבלו אותן במקור, ולאחר שהתבררה זהותם, הוחלו בדיעבד התנאים גם עליהם במועד מאוחר יותר".
המקרה של קידר הוא אירוע קצת חריג: הלקוח נדרש כאן גם לידע מקצועי (בדיקת חשבונות ודו"חות), גם לעקשנות (פניות רבות במשך כמעט שנתיים) וגם לנכונות ללכת לתביעה משפטית.
אצל רבים מאיתנו זה היה 'נופל' היכן שהוא בדרך. ולמרות זאת, במקרים רבים המצב שבו זכויות שמגיעות לנו לא ניתנות, יכול להשתנות במעט מאוד מאמץ מצדנו. שווה לנסות.