תומס פרידמן: "גם הסאב-פריים היה פירמידה"
טור שפרסם הפרשן הבכיר של הניו-יורק טיימס מעלה שאלה קשה: האם מה שעשתה תעשיית הפיננסים האמריקנית, כשמכרה אג"ח על משכנתאות בלא כיסוי וגרמו בכך למשבר הכלכלי, אינו ראוי לשם "הונאה"? ומה ההבדל בין זה לבין הונאת הענק של מאדוף?
האם הונאת הענק של ברנרד מאדוף באמת גרועה בהרבה מהתרגילים שעשתה מערכת הפיננסים האמריקנית כולה, שגרמו למשבר הסאב-פריים? את השאלה הקשה הזאת העלה היום תומאס פרידמן, אחד מבעלי הטורים הנחשבים בעולם, במאמר שפרסם בעיתון "ניו יורק טיימס".
"אין בי סימפטיה למאדוף", כתב פרידמן, "אבל ההונאה שלו היתה רק מעט שערורייתית יותר ממה שבוצע בוול סטריט בעזרת האשראי הזול ותאוות הבצע האדירה. כשמוכרים לעובדים שמרוויחים רק 14 אלף דולר בשנה משכנתאות של 750 אלף דולר בלי לדרוש מקדמות, ואורזים אותן כאג"ח ונותנים להם דירוג AAA, ומוכרים אותן לבנקים ולקרנות פנסיה ברחבי העולם, אין לכך שם יותר מתאים מ'הונאת פירמידה', וזה בדיוק מה שעשתה תעשיית הפיננסים בארה"ב".
הונאת הפונזי ומשבר הסאב-פריים: מצא את ההבדלים
מאדוף, יו"ר נאסד"ק לשעבר המחזיק בקרן גידור ובחברות השקעות, נמצא במעצר בית ועומד להישפט ולהיכנס לכלא לעשרות שנים ולשלם קנסות של מיליוני דולרים. מאדוף מואשם כי ביצע "הונאת פונזי" - מעילה פיננסית המבטיחה למשקיעים החזר הון גבוה במיוחד בפרק זמן קצר, כאשר הכסף שהם מקבלים הוא כספם של משקיעים עתידיים. סוכני הבולשת הפדרלית שעצרו את מאדוף סיפרו כי הוא הודה מיד בהונאה, וסיפר כי הבטיח למשקיעים כספים שמעולם לא היו לו.
ההונאה של מאדוף גרמה הפסדי ענק לחברות וקרנות צדקה רבות, בארה"ב, באירופה וגם בישראל. ההפסדים הללו השתלבו היטב באווירה העגומה השוררת ממילא בשווקים בגלל המשבר הכלכלי הגלובלי החל עם התמוטטות שוק המשכנתאות המשני ("סאב-פריים") בארצות הברית. הבנקים האמריקנים מעניקים לכל לקוח דירוג אשראי לפי ההיסטוריה הכספית שלו: לווים שלא עמד בתשלומים מקבלים דירוג נמוך, ובשוק האמריקני יש חברות המעניקות הלוואות בריבית גבוהה ללווים ה"בעייתיים", המכונות "שוק הסאב-פריים".
כדי לגייס כסף לשם הלוואתו ל"לווים הבעייתיים", מכרו חברות הסאב-פריים איגרות חוב. הבנקים קיבלו כסף מהלווים והשתמשו בו כדי להחזיר כסף לרוכשי האג"ח. רוכשי האג"ח השתמשו בהחזרי ההלוואות וגייסו כסף מחברות רבות הנסחרות בבורסה בארה"ב ובעולם, ובכלל זה בישראל.
אלא שבשנים האחרונות עלו מחירי הנדל"ן בארה"ב בתלילות, הריבית עלתה והלווים - שרובם מהשכבות החלשות של החברה האמריקנית - התקשו לעמוד בתשלומים, ובסופו של דבר, הפסיקו לשלם והחברות פשטו את הרגל ולא החזירו את האג"ח. בעלי ההון, שהלוו כסף לבעלי האג"ח, שקעו גם הם בהפסדים, ובשוק ההון העולמי נוצר חור ענק של כסף חסר. האם ניתן לראות בהתפתחות הזאת סוג של "הונאת פונזי חוקית"? כך, לפחות, סבור תומאס פרידמן