יו"ר ההסתדרות הרפואית: "נקווה שלא נגרם נזק"
בעקבות חשיפת ynet אודות תקלת המחשב שערבבה בין בדיקות המעבדה של חולים שונים ב-5 בתי חולים, אומר יו"ר ההסתדרות הרפואית: "הרופאים מפעילים שיקול דעת רפואי, הם לא רובוטים אך אין ספק שמדובר בבעיה חמורה מאוד", ומציע לאלו ששוחררו מאשפוז מאחד מחמשת בתי החולים לחזור לרופא המטפל
"זו בעיה חמורה מאוד, בעיקר ביחסי האמון בין החולים למערכת", אומר הערב (ד') ל-ynet ד"ר יורם בלשר' יו"ר ההסתדרות הרפואית, בעקבות חשיפת ynet לפיה תקלת מחשב גרמה למתן תשובות מעבדה שגויות בחמישה בתי חולים בארץ: איכילוב, נהריה, וולפסון, הלל יפה ואסף הרופא.
- חולים בכל הארץ קיבלו תוצאות מעבדה שגויות
"גם כשחולה מגיע לרופא עם מכתב שחרור שבו תוצאות לא שלו, הרופא המטפל בקהילה מפעיל שיקול דעת, ואם הוא לא יחזור על הבדיקות במעבדות קופת החולים לא היו מתגלים הפערים. תקלה כזו בהחלט שלא הייתה צריכה לקרות, ואני מקווה שלא נגרם נזק", אומר ד"ר בלשר.
- האם לדעתך מדובר בקטסטרופה רפואית?
בלשר: "במקרים מסויימים טעות כזו יכולה להביא לתוצאות מאוד לא טובות. אבל אני נותן את מבטחי ברופאים מתוך היכרות קרובה ורבת שנים. רופא שקיבל תוצאה של חולה שלא תואמת את מצבו הרפואי, עושה רגע חושבים ובודק שוב ושוב".
- האם העידן הרפואי הממוחשב מגביר בעצם את הסכנה לחולה? בלשר: "אין ספק שמחשבים הם קפיצת מדרגה. הרי גם בדור שבו כתבנו ביד היו טעויות, ואולי אף רבות יותר. אין מצב שאין טעויות. אבל בדיוק לשם כך מלמדים אותנו רפואה, לכן מעבירים אותנו התמחות, ולכן אנחנו מפעילים שיקול דעת רפואי. ברוך השם, הרופאים לא רובוטים שפועלים על פי תוצאות מעבדה, והאימרה שאנחנו מטפלים בחולה ולא במעבדה היא מוכחת כאן בצורה הכי טובה".
- ובכל זאת, איך תקלה כל כך חמורה יכולה להימשך על פני חודשים ארוכים מבלי שאף אחד יעלה עליה?
בלשר: "הבעיה המרכזית כאן לדעתי היא היעדר הבקרה על מערכות המיחשוב. אם יולדת מגיעה ומקבלים תוצאה שלא מתאימה, אני משוכנע שהפעילו את התאים האפורים, עשו שיקול דעת, ראו שהתוצאה לא מתאימה למצבה והעמידו דברים על דיוקם. אני לא רוצה להאמין שבעקבות טעויות כאלה התקבלו החלטות טיפוליות שגויות, כי זה גורר אותנו לבעיה גדולה מאוד".
- מה המסר שלך לחולים שעברו בחודשים האחרונים בדיקות מעבדה בבתי החולים הללו?
בלשר: "אני לא חושב שיש סיבה לפאניקה. בהחלט יש סיבה שכל מי ששוחרר מאישפוז מבתי החולים הללו יפנה שוב לרופא המטפל שלו שישקול את המצב שלו ויבחן האם יש צורך לחזור על בדיקות כאלה ואחרות".