מהבוקר: בתי החולים יחלו לזמן לבדיקות חוזרות
בעקבות חשיפת ynet - החל מהבוקר יזומנו לבדיקות חוזרות החולים שתוצאות המעבדה שלהם הוחלפו בתוצאות של אנשים אחרים. מהיום גם תופסק העבודה עם מערכת המחשוב של HP, שגרמה לתקלה בערבוב תוצאות הבדיקות
בהלת תוצאות המעבדה השגויות: מבול של פניות מטופלים מבוהלים הציף את מרכזיות בתי החולים והמוקדים הרפואיים של קופות החולים, לאחר הפרסום ב-ynet על תקלת המחשב שהביאה להחלפת תוצאות המעבדה בין מטופלים. בעקבות הפרסום קיימו אמש מנהלי בתי החולים ומשרד הבריאות ישיבת חירום בה הוחלט על שורת נהלים חדשה.
- ד"ר סופי עלתה על התקלה: לא סומכת על מחשב
דיון החירום התקיים אמש (ד') עד השעות המאוחרות של הלילה בבית החולים איכילוב ביחד עם נציגים של חברת המחשוב HP, האחראית לתוכנה שהזרימה את תוצאות המעבדה השגויות לתיקים הרפואיים הממוחשבים, נציגי משרד הבריאות ונציגים מחמשת בתי החולים בהם נרשמו התקלות.
מטופלים יזומנו לבדיקות חוזרות
בישיבה הוחלט כי כדי למנוע סיכון לטעות בבדיקות המעבדה, יופסק מיד הקשר הישיר בין המעבדה למיחשוב הרפואי של החולים. במקביל, צוות של חברת HP ימשיך בניטור מתמשך של המערכת עד לאיתור הסופי של הבעיה. בינתיים נמצא כי במקרים בהם נתגלתה טעות בבית החולים אסף הרופא לא נגרם כל נזק לחולים.
בנוסף, יתקבלו מחר בבתי החולים רשימת תיקי החולים בהם נתגלו תקלות במערכת המחשוב. צוותי בתי החולים יבדקו את נתוני הבדיקות והתוצאות ובמקרה של חשד לאי התאמה, יזמינו את המטופלים לבדיקות חוזרות.
כזכור, החלה הפרשה ביום ראשון האחרון. ד"ר סופי אישקינין, רופאה בחדר המיון של אסף הרופא הייתה זו שהבחינה בתוצאות מעבדה חריגות שהופיעו בתיק הממוחשב של חיילת בה טיפלה. ד"ר אישקינין התריעה על כך למעבדת בית החולים, מה שחשף את אחת מתקלות המחשב החמורות ביותר שארעו במערכת הבריאות בישראל.
דבר התקלה נודע ל-ynet ובעקבות פנייתנו, ערך משרד הבריאות בירור שהעלה כי התקלה נמצאה בחמישה בתי חולים: אסף הרופא, הלל יפה, וולפסון, נהריה ואיכילוב. עד כה אותרו כ-40 חולים בתיקם הוחלפו תוצאות המעבדה בתוצאות של מטופלים אחרים.
הכתבה ב-ynet עוררה בהלה בקרב מטופלים רבים שהציפו את מרכזיות בתי חולים רבים ואת המוקדים הרפואיים של קופות החולים. זמן קצר לאחר החשיפה, הנחתה הנהלת בית החולים נהריה את כל הצוותים הרפואיים להתייחס רק לבדיקות שתוצאותיהן מתקבלות באופן ידני ולא על ידי ממשק ממוחשב. הנחיה זו תקפה עד אשר יקבע בוודאות שהבעיה נפתרה. גם בבתי החולים האחרים שהוזכרו נעשו פעולות מיידיות דומות.
"אם היה עוד כוח אדם במעבדות יכול להיות שהמצב הזה היה נמנע", כך אומר אשר גולדשלגר, יושב ראש איגוד המיקרוביולוגים והביוכימאים. לדבריו הכנסת תוכנות המחשב החדשות לוותה בפיטורי קלדניות, שתפקידן היה לעשות בקרה על התוצאות וכיום מוטל עומס רב של משימות על עובדי המעבדה, עומס שמקשה על בקרה של התהליך. "עובד המעבדה בודק את התשובה ולאחר מכן צריך להקליד אותה ולהעביר אותה דרך התוכנה הקיימת, יש חוסר בכוח אדם שיוכל לעשות וידוא ובקרה לגבי התוצאות. משרד הבריאות ניסה לחסוך בעובדי מנהל על חשבון התוכנה הזו, הפכו את המעבדות לבית חרושת לייצור בדיקות ללא קשר ומתאם מול בתי החולים. התקלה לכאורה יכולה היתה להימנע אילו היה כוח אדם נוסף במעבדות ואילו היתה רק תוכנה אחת".