שתף קטע נבחר
 

פול קרוגמן: "הבועות הגדולות כבר התפוצצו"

קרוגמן, חתן פרס נובל בכלכלה, מאשים את הנשיא בוש והנגיד לשעבר אלן גרינספאן באחריות למשבר, וצופה ששיאו יגיע רק בעוד חצי שנה. למרות הכל, הוא מאמין בכוחו של הממשל לחלץ את הכלכלה ורואה במשבר הזדמנות לשינוי סדרי עולם

כמו רבים אחרים בשיח הכלכלי האמריקאי, גם הזוכה הטרי בפרס נובל לכלכלה, פרופ' פול קרוגמן (55) הוא כלכלן מנומס. אמנם ברור לו היטב מי אחראי למשבר הכלכלי, אולם הוא מעדיף לעדן את הביקורת שלו.

 

"המשבר הזה מורכב ביותר", הוא אומר. "ולכן, אף על פי שלדמויות כגון הנגיד הקודם של הבנק המרכזי אלן גרינספאן והנשיא היוצא ג'ורג' בוש יש מידה רבה של אחריות למשבר, קשה להטיל את כל האחריות על אדם אחד".

 

"גרינספאן, למשל, פשוט התעלם מכל אזהרה, ביקורת או ניסיון להגדיל את מידת הרגולציה. יתרה מזאת - הוא עודד אנשים להאמין שאין בועה בתחום הדיור. גם בוש התנגד לחיזוק הרגולציה והשתמש בכל הכוח שעמד לרשותו בבית הלבן כדי להתנגד לה".

 

כיצד תשפיע הונאת מאדוף על השווקים בתקופה רגישה שכזו?

 

"חשיפת ההונאה היא הוכחה ברורה לכך שהפיקוח האמריקאי על הגופים הפיננסיים לא היה טוב דיו, אם כי במקרה זה דווקא הוגשו תלונות בעניין לרשות המפקחת והיא פשוט התעלמה לחלוטין מתמרורי האזהרה. למעשה, הגופים הרגולטוריים פשוט לא התעניינו ברגולציה".

 

"זה לא היה דבר מקרי אלא חלק מעמדה פוליטית־כלכלית ימנית, שגרסה שכמה שנעשה פחות - כך יהיה טוב יותר. למען האמת, אני לא אופתע אם עדיין מסתתרות בשוק עוד הונאות דוגמת זו של מאדוף, אם כי קשה לדמיין שהן יהיו בקנה מידה כל כך גדול".

 

"ייתכן שחלק מהסימפטומים הפיננסים ישתפרו בטווח הקצר, אבל לא יהיה בכך משום סממן לכך שהכלכלה הריאלית עלתה בחזרה על הפסים הנכונים", הוא אומר. "להערכתי, בעוד כשישה חודשים נגיע לשפל האמיתי בעיקר מהבחינה הריאלית, בכל הקשור לירידה בתוצר ולעלייה באבטלה. שני האינדיקטורים הללו מידרדרים במהירות, וקשה להאמין שישתפרו לפני סוף 2009 או תחילת 2010".

 

האם אתה מזהה בועות שמסכנות את הכלכלה ועדיין לא התפוצצו?

 

"ייתכן שנוצרת בועה בחוב לטווח ארוך של הממשל האמריקאי, משום שהריביות על החוב הזה נמוכות מדי. במקביל, אנשים רצו לרכוש דולרים בחודשים האחרונים, וזה לא לגמרי הגיוני. חוץ משתי אלה, אף אחד לא באמת יודע. הבועות הגדולות - של הדיור ושל השווקים המתפתחים במזרח אירופה - כבר התפוצצו".

 

"סוף האמונה העיוורת בשוק"

 

פרס נובל שהוענק לקרוגמן בתחילת החודש ניתן לו על תרומתו להבנת יסודות המסחר הבינלאומי, בהתבסס על מודל שהציע להבנת הנושא כבר בשנת 1979. קרוגמן זוכה לכבוד רב, ושמו מוזכר בנשימה אחת עם אחד מאבות הכלכלה הקלאסית - הכלכלן בן המאה ה־19 דיויד ריקרדו, שהניח את היסודות לתורת המסחר הבינלאומי.

 

את הקריירה האקדמית שלו החל קרוגמן בתחילת שנות השבעים. בראיון שהעניק לאחר שנודע על זכייתו בפרס סיפר כי פנה ללימודי הכלכלה בהשראת ספריו של סופר המדע הבדיוני אייזיק אסימוב. בספריו של אסימוב נכתב שמדעני העתיד משתמשים ב"פסיכו־היסטוריה" כדי להציל את האנושות, אבל מאחר שאין תחום לימודים כזה הוא פנה לכלכלה.

 

הוא קיבל תואר ראשון בכלכלה מאוניברסיטת ייל ושלוש שנים אחר כך כבר השלים את הדוקטורט ב־MIT. בשמונה השנים האחרונות, לאחר שלימד ברוב המוסדות האקדמיים היוקרתיים בארצות הברית וכן בלונדון סקול אוף אקונומיקס, משמש קרוגמן פרופסור לכלכלה באוניברסיטת פרינסטון. לפני כעשור פרסם קרוגמן ספר בשם "חזרתה של כלכלת המשבר", שאותו הוא עורך מחדש בימים אלה כדי להפוך אותו לרלבנטי למשבר הנוכחי.

 

כשכתבת את הספר, חשבת שמשבר בסדר גודל כזה עשוי לפקוד את ארה"ב?

 

"בהחלט כן. הסתכלתי על המשברים של סוף שנות התשעים במדינות אסיה וחשבתי שזה יכול בהחלט לקרות גם אצלנו, בארה"ב. למעשה, אנחנו לומדים כיום שהמשברים של שלהי שנות התשעים היו רק חזרה גנרלית למשבר הנוכחי".

  

יש מי שאומר שהמשבר הנוכחי הוא הזדמנות טובה להספיד את הקפיטליזם כפי שהכרנו אותו. מה אתה חושב שיקרה לאמונה בכוחו של השוק החופשי?

 

"אני לא יודע אם מדובר בקצו של הקפיטליזם, אבל המצב הנוכחי בהחלט סותם את הגולל על האמונה העיוורת שלפיה השוק החופשי יפתור לבדו את כל הבעיות. בעתיד אנחנו בהחלט נראה עלייה במידת הרגולציה במקביל לשינוי באופייה, וכן עלייה בחשיבות תפקידה של הממשלה בכלכלה. מלבד זאת, זוהי הזדמנות אמיתית להתפתחות של מדינת הרווחה בארה"ב, ובמיוחד של מערכת הבריאות הציבורית". 

 

"לא להציל תעשיות בכל מחיר"

 

במערכת הבחירות האחרונה בארה"ב תמך קרוגמן במועמדותה של הילארי קלינטון לנשיאות. אולי בשל כך קשה לו להרעיף מחמאות על הנשיא הנבחר ברק אובמה ועל התקווה שהוא מבטיח. ועדיין, קרוגמן אופטימי למדי בנוגע לממשל שעתיד להיכנס לבית הלבן בחודש הבא.

 

אם המשבר הנוכחי הוא באמת כל כך חמור, האם יש משהו שאובמה והצוות הכלכלי שלו יכולים בכלל לעשות?

 

"אובמה אכן מציע תקווה אמיתית, אבל בינתיים זו רק תקווה. צריך להמתין ולראות עד כמה הוא וצוותו יצליחו מבחינה פוליטית להעביר את התוכניות שעליהן הם מצהירים בתקופה האחרונה, ועד כמה הם נחושים לעשות כן. בכל מקרה, צריך לזכור שלרשות הממשל האמריקאי עומדים אמצעים בסדר גודל עצום, ולכן בכל מקרה התגובה שלהם למשבר תהיה בסדר גודל דומה, ועתידה להיות לה השפעה ממשית".

 

לו היו ממנים אותך ליועץ הכלכלי של אובמה, מהם שלושת הצעדים הראשונים שהיית ממליץ לעשות?

 

"ראשית, יש לשחרר כמה שיותר כסף לשווקים כמה שיותר מהר וכמעט לכל מטרה שהיא - פשוט כדי לתמוך בכלכלה ולהתניע אותה. שנית, צריך לתכנן הוצאות ממשלתיות רבות על דברים שהם בני קיימא, דוגמת כבישים או פעילויות בתחום שימור האנרגיה. צעדים בתחום זה יסייעו לא רק לשמר את הכלכלה אלא גם לשפר אותה בעתיד".

 

ומה לגבי תעשיית הרכב?

 

"אין ספק שצריך לנסות ולהציל את התעשייה, או לפחות לנסות ולאפשר לה לבצע פשיטת רגל מבוקרת. יש לסייע ליצרני הרכב במימון הפעילות שלהם בטווח הקצר, בעיקר בשביל שללקוחות שכבר רכשו מכוניות יהיה ביטחון שיש מי שמטפל במכוניות שלהם. הסיוע האמריקאי שהובטח לתעשיית הרכב הוא אך ורק לטווח הקצר, ולמעשה כבר בתחילת השנה הבאה יתעורר הצורך להציע לתעשייה תוכנית חדשה. עם זאת, אם ארגון מבני חדש ומקיף של התעשייה הזו לא יצלח, אז אין מה לעשות. לא צריך להציל את התעשייה הזו בכל מחיר".

 

"הרגשתי בגן עדן"

 

נקודת האור האישית של קרוגמן באה ב־13 באוקטובר השנה, כשהטלפון בחדר המלון שבו התאכסן בוושינגטון צלצל. בראיון קודם סיפר קרוגמן שבתחילה היה משוכנע שאדם בעל מבטא שבדי מזויף מבקש למתוח אותו בטלפון. באותו יום הוא פרסם בבלוג שלו, שנקרא "מצפונו של ליברל", פוסט בן שורה אחת תחת הכותרת "בוקר מעניין". תוכן הפוסט היה "דבר מצחיק קרה לי הבוקר", ובו הוא שתל לינק לידיעה על הזכייה בפרס. לפוסט הזה יש מאז 1,873 תגובות.

 

כיום, חודשיים לאחר ההודעה ההיא, מספר קרוגמן על השבועות שחלפו מאז. "זו הרגשה מאוד מאוד משונה לשמוע שאתה הזוכה בפרס נובל. זו ממש התעצמות נפש. אני מוכרח לומר שלא ציפיתי לזה", הוא אומר ומוסיף בבדיחות, "לפחות לא בשנה הקרובה. השבוע הראשון שלאחר ההודעה היה סוריאליסטי, ובשבוע לאחר מכן הרגשתי כאילו אני בגן עדן ממש".

 

 

הראיון המלא התפרסם ב"כלכליסט". בהכנת הכתבה השתתפו שאול אמסטרדמסקי וענת ציפקין  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פול קרוגמן: "חשבתי שזה יקרה"
צילום: AFP
מומלצים