שתף קטע נבחר

פנסיה חובה במשק - פגיעה בפיצויי הפיטורים

צו ההרחבה לפנסיה חובה במשק, שנכנס לתוקפו לפני כשנה, נועד להיטיב עם ציבור העובדים בישראל, אך מתברר כי במקרה של פיצויי פיטורים, התקנות דווקא שינו את המצב לרעה

מתוך כוונה להגן על ציבור השכירים שלא היה מוגן בזכויות פנסיוניות עדיפות, תוקן בישראל צו הרחבה לפנסיית החובה. אכן, החלת צו פנסיה חובה מסייעת רבות לציבור גדול במדינתנו הקטנה, אך יחד עם זאת, מימוש התקנות החדשות, מעקר מתוכנו את חוק פיצויי פיטורים.

 

בעבר, מעסיקים רבים הפקידו את הכספים לפיצויי הפיטורים של עובדיהם, בקופת פיצויים מרכזית. בכך לקחו על עצמם אותם מעסיקים גם סיכוי וגם סיכון: כאשר עובד פרש מרצונו, נותרו כספי הפיצויים בקופה והמעסיק יכול היה 'לחסוך' כסף ולהקטין את הפקדותיו לקופה באותה שנה.

 

כמו כן, כל רווח או הפסד של הקופה נסבו על כלל הכספים שהופקדו ולמעשה, ברוב המקרים, קופות אלו הסבו יתרות לטובתו של המעסיק. בצד הרווח הכספי של המעסיק, שליטתו על כספי הפיצויים חיזקה את יכולתו להעניק או לשלול מענק פיצויים, בהתאם למערכת היחסים עם העובד שפרש.

 

צו ההרחבה לפנסיה חובה, שיפר משמעותית את מעמדו של העובד לא רק במתן ביטחון כלכלי פנסיוני, אלא גם בזכויותיו ביחס לצבירת הפיצויים, אשר עד לאחרונה, כאמור, היו בשליטתו המלאה של מעסיקו.

 

כיצד? תקנת פנסיה חובה מחייבת את המעסיק להפריש לעובד כספים דווקא לקופה המשלמת קצבה חודשית בעת הפרישה (כגון קרן פנסיה). בניגוד להפקדות לקופת גמל מרכזית לפיצויים עבור העובדים, בהפקדת המעביד את כספי הפיצויים לקרן פנסיה, אין לו כמעט שיקול דעת האם לתת אותם או לא.

 

למעשה ניתן לומר כי כספים אלו עוברים באופן וודאי לחזקתו של העובד ולא משנה מה סיבת הפיטורים. אם נאמר זאת אחרת: כיום, למרות שחוק פיצויי פיטורים אינו מזכה באופן אוטומטי את העובד בתשלום פיצויים, הרי שמעצם הפקדת כספי הפיצויים לקופת קצבה, עברו כספים אלה לחזקתו של העובד ואין המעסיק רשאי למשכם אלא תחת התניות רבות, כמוגדר בסעיף 8 לחוק: "הפקדות ותשלומי המעביד עבור רכיב פיצויי הפיטורים לא ניתנות חזרה למעביד, למעט במקרה בו משך העובד כספים מקופת הגמל לפני שקמה לו או לשאריו זכאות לקבלת כספים מקופת הגמל לפי תקנונה, בשל אירוע מזכה בלבד".

 

לכאורה זהו תיקון מבורך, אולם יש לתת את הדעת לשתי בעיות שנוצרו, אחת נוגעת למעסיק ואחת נוגעת לעובד עצמו.

 

בעיה ראשונה - נזק לעסקים קטנים

עד לאחרונה, כאמור, חוק פיצויי פיטורים, עד כמה שהגן על העובד הגן גם על המעסיק (בכך שתשלום הפיצויים היה נתון לשיקולו). אכן, לא אחת נוצל החוק לרעה, אך עדיין היה קיים איזון כוחות שנשען על חוק פיצויי הפיטורים.

 

היום, משהועברו הפיצויים לחזקתו של העובד, הרי שאיזון זה הופר ובהחלט יתכן מצב בו הפרת איזון זה תרע את מעמדו של המעסיק ביחסי עובד מעביד, בעיקר כאשר מדובר בבתי עסק קטנים שתלותם בעובדיהם המעטים, רבה. זה נכון שעובד הפוגע במעסיקו, רשאי המעסיק לתבוע את העובד, אך סביר להניח שעסק קטן שקיומו מצוי בסכנה, לא יעסוק בתביעת עובדיו אלא יחפש דרך להציל את עצמו.

 

במקרה זה של פנסיה חובה, עד כמה שהצו הינו חשוב ביותר ולא אחת מהווה את בסיס קיומם הכלכלי של שכירים רבים, עלול להיגרם נזק לא קטן לעסקים קטנים.

 

יש לציין כי העברת השליטה על כספי הפיצויים לידי העובד, במסגרת תקנת פנסיית חובה, הינה הדרגתית ובשלב זה לא מדובר עדיין על כלל ההפרשות לפיצויים אלא רק על חלקם.

 

בעיה שניה - צמצום כספי הפיצויים לעובד

ואמנם, לא רק המעסיק הקטן עלול להיפגע, אלא גם העובד עצמו. למרות ההטבה לעובד והשליטה על כספי הפיצויים, עלול להפוך מצב זה דווקא להפסד כואב לעובדים ששכרם עולה במשך השנים.

 

כיצד? על פי חוק פיצויי פיטורים, מענק הפרישה, במקרה של זכאות, מבוסס על בסיס שכר אחרון כפול תקופת העבודה בשנים, ללא קשר לכך אם שכרו ההתחלתי של העובד היה נמוך, או לתוצאות ההשקעה של הקופה בה מושקעים כספי הפיצויים.

 

העברת השליטה על הפיצויים בצו פנסיית חובה לידי העובד, כרוכה באובדן זכותו של העובד להשלמת מענק הפרישה בהתאם לשכרו האחרון.

 

כך לדוגמה: במקרה של פרישת עובד ששכרו נשאר קבוע במשך השנים ו /או בעיתות של בורסה גואה, כאשר התשואה גבוהה ואף עולה על גידולי השכר, נהיה עדים להגדלת רווחיו של העובד.

 

לעומת זאת, במקרה של פרישת עובד אשר שכרו עולה עם השנים ו/או בעיתות משבר כאשר ההפסדים נוגסים בצבירה וההפרשים בין השכר האחרון לצבירה משמעותיים, יצא שכרו בהפסדו מכיוון שהוא יקבל כפיצויים רק את החלק שנצבר לו בפנסיה תחת קטגוריה זו ולא סכום שיחושב על בסיס המשכורת האחרונה, שעשויה הייתה להגדיל את התשלום בצורה משמעותית.

 

לסיכום, מתברר, כי למרות הרצון החיובי להטיב עם ציבור העובדים, שני מקרים בעייתיים אלו, מצד העובד ומצד המעביד, שהינם פועל יוצא של צו ההרחבה, דווקא פועלים בצורה הפוכה.

 

הכותבת היא בעלת חברת יעוץ אסטרטגי בתחום הפנסיוני ומנהלת מכללת "עדיף"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חלק מהמפוטרים יקבלו פחות
צילום: ירון ברנר
מומלצים