יהודק הפיקוח על שוק ההון והאג"ח
נציגת רשות ניירות ערך אמרה בוועדת הכספים: הוגברה דרישת הגילוי ממנפיקי האג"ח, כדי שהמשקיעים ידעו את תזרים המזומנים הצפוי של התאגיד המנפיק. עדיין במחלוקת: מי ישלוט ברשות הגג המאוחדת עליה המליצה ועדת בכר
רשות ניירות ערך והממונה על שוק ההון באוצר יהדקו את הפיקוח על השוק, בעיקר על תחום האג"ח, כדי למנוע את העמקת המשבר הפיננסי. נציגת הרשות יעל אלמוג אמרה זאת היום (ב') לוועדת הכספים בדיון על סוגיית הפיקוח. עם זאת חזרה ועלתה בדיון המחלוקת הממושכת שטרם נפתרה בין רשויות הפיקוח לבנק ישראל מי מהשלושה ישלוט ברשות הגג האחידה עליה המליצה ועדת בכר לפני 5 שנים. שלושת הגופים עדיין נלחמים על השליטה רשות המאוחדת.
סגן המפקח על הבנקים, דוד זקן, אמר כי חלק מעבודת הפיקוח של בנק ישראל קשורה בנעשה בשוק, ולכן הבנק המרכזי סבור כי הפיקוח הישיר על שוק ההון חייב לעבור אליו בשלמותו. הממונה על שוק ההון ידין ענתבי הגיב כי "אין מודל פיקוח אחד בשוק ההון, שהיה פותר את הבעיות שהתגלו בחודשים האחרונים. עודפי כספים בשוק הלכו לאשראי לא טוב".
ענתבי הדגיש כי שוק האג"ח הקונצרניות התפתח בישראל באיחור רב וצריך להתקיים גם לאחר סיום המשבר בהיותו כלי לגיטימי לגיוס כספים. "אכן צריך להפיק לקחים מהמשבר הפוקד את השוק הזה בחיזוק תהליכי הבקרה והערכת הסיכונים, נוכח המשבר הריאלי המתפתח במשק שיביא לירידה בשכר הממוצע ולעלייה באבטלה", אמר ענתבי. לדבריו רוב האג"ח הקונצרניות (בהיקף של 100 מיליארד מתוך 160 מיליארד שקל שבשוק) נסחרות היום בתשואות סבירות של 12%-6% בשנה.
ח"כ חיים אורון (מרצ) שמתריע על בעיית הפיקוח יותר משנה, אמר שהוועדה חייבת לדרוש מהממשלה תשובה ברורה לגבי העמקת הפיקוח בשוק ההון, ולהתאים את מנגנון הפיקוח לבל יחזרו הכשלים שנחשפו במשבר הפיננסי, במיוחד לאחר שהוועדה בראשות מנכ"ל האוצר ירום אריאב אשר דנה בלקחי רפורמת בכר טרם הגיעה לנושא הפיקוח.
יו"ר הוועדה ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) נענה לאתגר ומיד תבע מהממשלה לקבל החלטות בעניין הגברת הפיקוח על המדיניות וההתנהלות של שוק ההון, אבל לא קבע עמדה במחלוקת על הרשות האחידה. הוא ציין כי מערכות הפיקוח על שוק ההון בארה"ב ובאירופה (דוגמת רשות הגג שהוקמה לא מכבר בבריטניה) קרסו לחלוטין, והשאלה היא אם ישראל חייבת לאמץ את המודל שיאחד את כל גופי הפיקוח. "לאחר שנצא מהמשבר יש לתת את הדעת על סוגיה זו", אמר.
כוח משמעותי יינתן למחזיקי האג"ח
אלמוג אמרה כי רשות ני"ע כבר דורשת בטווח המיידי להרחיב את תחום הגילוי הנאות למשקיע כדי למנוע הפתעות. היא ציינה כי הרשות הגבירה את דרישת הגילוי בעיקר ממנפיקי האג"ח. המטרה היא שהמשקיעים ידעו בכל רגע נתון את תזרים המזומנים הצפוי של התאגיד המנפיק. אחרת, הדירקטוריון יישא באחריות משפטית ויתכן שלא יוכל לחלק דיבידנד. זאת, כדי שרוכשי האג"ח שלו ידעו אם יעמוד בהתחייבויותיו, ומאלו מקורות, ומתי יראו את הכסף שלהם בחזרה לפחות בטווח הבינוני של שנה-שנתיים.
בטווח הארוך בכוונת הרשות לתת כוח משמעותי למחזיקי האג"ח, בהגדלת סמכויות הנאמנים שיתמנו להבראת השוק במסגרת התכנית להאצת המשק, כך שיוכלו לדרוש מתאגידים פירעונות מיידים של סדרות אג"ח במקרים שיתגלה סיכון מסוים לפירעונם.
הרשות סבורה כי ניתן יהיה לשפר את התשואות של רבות מאג"ח הזבל, אפילו בצורה דרמטית, אם יוקם מנגנון שיסיר חסמים ביורוקרטיים מתהליך מחזור החובות ויאפשר להפוך את האג"ח למכשירים יותר בטוחים.
ענתבי הוסיף בסקירתו כי קצב המשיכות מקופות הגמל וקרנות ההשתלמות הנזילות התמתן החודש לעומת החודשים האחרונים וירד לממוצע של 150 מיליון שקל ביום. זאת לעומת 190 מיליון שקל בחודשים אוקטובר נובמבר שבהם החל המשבר הפיננסי. בספטמבר הוא עמד על 160 מיליון שקל ביום.