טלמון: הבנקים מנצלים את הורדת הריבית
נשיא לשכת ארגוני העצמאים בירך על החלטת הנגיד אך אמר: " אנו מקבלים פחות על הפיקדונות ומשלמים יותר על הלוואות". בהתאחדות התעשיינים קראו לנגיד ולממשלה "לנקוט צעדים מיידיים להגבלת גובה הריבית", או שתהיה קטסטרופה
תגובות אוהדות אך ספקניות להחלטת נגיד בנק ישראל , סטנלי פישר, לקצץ אתמול (ב') את הריבית במשק ב-0.75%. בכך הגיעה רמתה לשיעור של 1.75% רמתה הנמוכה ביותר מאז ומעולם. המגזר העסקי מברך על ההחלטה אך מזהיר מפני אי חלחול קיצוצי הריבית לעסקים ולפרטים בשל ידם הקפוצה של הבנקים.
נשיא לה"ב, לשכת ארגוני העצמאים, יהודה טלמון, בירך על החלטת הנגיד. עם זאת, מבהיר טלמון "שהורדת הריבית לכשעצמה הינה עקרה ואף פוגעת
מאחר והיא מנוצלת על ידי הבנקים להגדלת המרווחים. שכרנו יוצא בהפסדנו: אנו מקבלים פחות על הפיקדונות ומשלמים יותר על הלוואות". טלמון קרא לנגיד ולממשלה "לנקוט בצעדים מיידיים להגבלת גובה הריבית והמרווחים ולפתיחת אפיקי אשראי נוספים".
"מבלי שינקטו צעדים הכרחיים אלה, המשק הישראלי ימשיך לצעוד אל עבר המיתון שיהיה מהקשה והארוך בתולדותיו. לעסקים הקטנים והבינוניים שיקרסו, לא תהא תקומה והאחריות לכך תיפול על מי שכיום נמנעים מפעולה", הזהיר טלמון.
בכך התייחס טלמון לכך שהבנקים לא מתרגמים את הורדות הריבית לכדי הוזלת עלות האשראי ללקוחות. על רקע זאת, בצעד יוצא דופן מבחינתו, תקף הנגיד מוקדם יותר החודש את המערכת הבנקאית.
גם בהתאחדות התעשיינים בירכו על החלטת הנגיד אך נשמעון ספקניים לא פחות. יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, אורי יהודאי, קרא לנגיד להמשיך במגמת הורדת הריבית. גם יהודאי הביע דאגה ממדיניות הבנקים. לדבריו , "יש לוודא שהפחתות הריבית מחלחלות להוזלת האשראי למגזר העסקי."
"קיים ואקום ממשלתי בטיפול בבעייה המיידית ביותר של המגזר העסקי והיא – הנגישות לאשראי, אמר יהודאי. לדבריו, "בנק ישראל נדרש להתמודד כיום עם גסיסתו של שוק האשראי החוץ - בנקאי והכפלת התחרות על האשראי הבנקאי
אשר גורמת למחנק אשראי חריף ומאיימת על שרידותם של אלפי עסקים."
גם יהודאי מנבא שחורות במידה והורדות הריבית לא יחלחלו מטה בצורת הוזלת האשראי לעסקים: "פתרונות המדינה של קרנות קטנות ובירוקרטיות לעסקים קטנים, הם לעג למעסיקים ולעובדים ובהעדר פתרון אמיתי, אנו צפויים לקטסטרופה בשנת 2009."
הסיבות להורדת הריבית
המדד השלילי שנרשם בחודש נובמבר (0.6%), המשקף זליגה של המשבר בשוק ההון לכלכלה הריאלית במשק, יחד עם מכת הפיטורים וההאטה בפעילות היצרנית, סיפקו תמיכה להחלטה. ירידת המחירים בנובמבר נבעה מצמצום בביקושים המקומיים, המשפיעים על רמת המחירים, בד בבד עם ירידה ב"אינפלציה המיובאת", של הסחורות בכלל והנפט בפרט.
הפעם המתין הנגיד עם המהלך למועד ההחלטה הקבוע. זאת, למרות הורדת הריבית הדרמטית בארה"ב באמצע החודש. ריבית ארה"ב נמצאת בשפל של כל הזמנים ועומדת על טווח של 0%-0.25%