בנגלדש: רה"מ לשעבר חסינה ניצחה בבחירות
בתום ספירת הקולות בבחירות השלוות ביותר זה עשורים, הכריזה ועדת הבחירות במדינה: ראש הממשלה לשעבר שייח חסינה ניצחה ברוב סוחף. המפלגה של יריבתה של חסינה, ראש הממשלה לשעבר חלידה זיה, תערער על התוצאות
אזרחי בנגלדש החזירו לשלטון את ראש הממשלה לשעבר שייח חסינה - שגרפה ניצחון מוחץ בבחירות הכלליות שנערכו במדינה לראשונה מזה שבע שנים.
מזכיר ועדת הבחירות המרכזית במדינה, הומיון כביר, טען הבוקר (ג') כי גוש המפלגות שבראשן עמדה חסינה גרפה רוב של שני שלישים בפרלמנט, לאחר שהסתיימה הספירה בכמעט כל מחוזות הבחירה. "אלה היו בחירות מאוד חופשיות ומאוד הוגנות", אמר כביר לעיתונאים בבירה דאקה.
על הבחירות השגיחו כ-20 אלף משקיפים, והם ציינו כי ההצבעה אתמול היתה השלווה ביותר שנרשמה במדינה זה כמה עשורים, ועמדה בניגוד ברור לבחירות שנכשלו במדינה ב-2007, שהדרדרו לעימותי רחוב אלימים שבעטיים הוכרז במדינה מצב חירום. משקיפים בינלאומיים, בהם צוותים מהאיחוד האירופי ומחבר העמים הבריטי, עדיין לא פרסמו את החלטתם על נהלי ההצבעה. הם צפויים לפרסם חוות דעת רק מחר.
עם זאת, יריביה של חסינה מיהרו לטעון לאי-סדרים וזיופים בקלפיות. ריזבי אחמד, בכיר במפלגתה של ראש הממשלה לשעבר חלידה זיה, יריבתה המרה של חסינה, טען כי מאוחר יותר היום יגישו קובלנה על התוצאות. הוא ציין כי נרשמו מקרים של זיופים ב-220 תחנות הצבעה, וכן מקרים של הצבעות כפולות ובדויות. כביר אמר כי ועדת הבחירות תבחן את התלונה לגופה. בינתיים, הפצירה חסינה בתומכיה שלא לצאת לרחובות כדי לחגוג את הניצחון - מחשש לעימותים פוטנציאליים עם תומכי יריביה.
תומכיה של חסינה הבוקר בדאקה בירת בנגלדש (צילום: AP)
אלה היו הבחירות הראשונות שנערכו במדינה מזה שבע שנים - אך לא נראו בהם פרצופים חדשים. שני השמות המובילים להיבחר לתפקיד ראש הממשלה היו שייח חסינה וחלידה זיה, שכיהנו במהלך 15 השנים האחרונות בזו אחר זו כראשי ממשלות בבנגלדש - למרות שכהונותיהן היו נגועות בשחיתות ותפקוד לקוי, והתאפיינו בהפגנות המוניות שהשביתו את
פעילות המדינה. זיה נבחרה לתפקיד ב-1991, חסינה ב-1996, וב-2001 שבה זיה לשלטון. עכשיו הגיע תורה של חסינה.
פרשנים ציינו כי היעדרה הממושך של חסינה מהשלטון עבד לטובתה. כן תרם לניצחונה כישלונה של זיה להתמודד עם האינפלציה הגואה במדינה. "חסינה הבטיחה להוריד את מחירי המזון ולצמצם את השחיתות", אמר עטור רחמן, מרצה למדע המדינה מאוניברסיטת דאקה. "הציבור מאמין לה יותר מאשר לזיה, הם רצו לתת לה צ'אנס נוסף".