שתף קטע נבחר
 

גזפרום: אספקת הגז לאוקראינה תופסק היום

הרקע להחלטה: חוב של אוקראינה בסך 2 מיליארד דולר. ענקית הגז הרוסית גזפרום טענה אתמול שאוקראינה "סוחטת" את רוסיה ואת האיחוד האירופי ומאיימת לסגור את הגז לאירופה

ענקית הגז הממשלתית הרוסית "גזפרום" הודיעה אמש (ד') על הפסקת אספקת הגז לאוקראינה החל מהבוקר בשעה 07:00. זאת, לאחר שאוקראינה סירבה לשלם חוב בסך שני מיליארד דולרים.

 

אתמול בבוקר דיווחה החברה כי אוקראינה איימה להחרים את הגז שמעבירה רוסיה דרך שטחה ללקוחות באירופה, אם לא תושג עסקה על משלוחי הגז למדינה עד היום. 

 

שלשום אמר מנכ"ל גזפרום, אלכסיי מילר, כי גזפרום נמצאת בסבב דיונים אחרון עם אוקראינה, אך "לא יהיה לה בסיס להמשיך לספק גז" למדינה אם החוב לא ישולם.

 


דובר גזפרום מראה את המכתב במסיבת עיתונאים (צילום: AFP)

 

סגן יו"ר גזפרום אלכסנדר מדבדב אמר כי האיום של אוקראינה הוא "סחיטה" של רוסיה ושל האיחוד האירופי. לדברי מדבדב, האיום הופיע במכתב שנשלח מחברת הגז הממשלתית האוקראינית, נאפטוגז, והוא מפר את התחייבויותיה של אוקראינה במסגרת הסכמים קודמים. מדבדב הראה עותק של המכתב במסיבת עיתונאים אתמול.

 

שלשום מסרה אוקראינה כי הורתה לשני בנקים להלוות לנאפטוגז 2 מיליארד דולר לכיסוי החוב לגזפרום. ממשרדו של נשיא אוקראינה ויקטור יושנקו נמסר כי החוב עבור נובמבר שולם במלואו, וכן הועברה מקדמה על החוב של דצמבר.

 

בחודש שעבר קיבלה אוקראינה אישור להלוואה בהיקף של 16.4 מיליארד דולר מקרן המטבע הבינלאומית, כדי לתמוך במערכת הבנקאית ובמטבע שלה, שנפגעו מהמשבר הפיננסי הגלובלי.

 

סכסוך של מספר שנים

גזפרום היא מפיקת הגז הגדולה בעולם, ואחראית על אספקת כשליש מצורכי הגז של האיחוד האירופי. כ-80% מגז זה עובר דרך מערכת צינורות בשטחה של אוקראינה.

 

המחלוקת בין רוסיה לאוקראינה נמשכת כבר מספר שנים. היא החלה ב-2005 לאחר שרוסיה העלתה את מחיר הגז לאוקראינה פי שלוש, במסגרת ביטול הסובסידיות שהעניקה רוסיה למדינות שהיו בעבר חלק מבריה"מ. סכסוכים דומים פרצו גם עם בלרוס, גיאורגיה, בולגריה ו טורקמניסטן.

 

בינואר 2006 הוחרף הסכסוך, וגזפרום הפסיקה את העברת הגז לאוקראינה. לטענת גזפרום, בתגובה החלה אוקראינה למשוך גז שנועד להעברה ללקוחות באירופה, שסבלו מצמצום במשלוחי הגז. בין הלקוחות שנפגעו היו איטליה, אוסטריה, פולין, הונגריה, קרואטיה, סלובקיה, בוסניה ורומניה. אוקראינה הכחישה את טענות גזפרום. בסוף נחתם הסכם, שגרם לסערה פוליטית באוקראינה, ותרם להפלת הממשלה.

 

במרץ השנה צמצמה גזפרום את אספקת הגז לאוקראינה ב-50% במשך יום אחד, על רקע טענתה לחובות של אוקראינה כלפיה. בתגובה איימה אוקראינה לצמצם את העברת הגז ללקוחות גזפרום באירופה. השנה החריף הסכסוך על רקע טענתה של גזפרום כי אוקראינה חייבת לה יותר מ-2 מיליארד דולר בחשבונות שלא שולמו ובקנסות. אוקראינה מצידה טוענת כי גזפרום חייבת לה כספים על שימוש בצינורות להובלת הגז לאירופה.

 

עליה של 83% ברווח הנקי

ההתפתחות הנוכחית מתרחשת באותו יום שבו פרסמה גזפרום את דו"חותיה הכספיים למחצית השניה של 2008, שהראו זינוק של 85% ברווח הנקי ל-20.8 מיליארד דולר. החברה צופה כי השנה תהיה שנת שיא, למרות המיתון העולמי שהוביל לצניחה במחירי האנרגיה בחודשים האחרונים.

 

עם זאת, מסרה החברה כי משבר האשראי השפיע על יכולתה לממן הלוואות ולמשוך השקעות חדשות. מניית החברה רשמה ירידה של 71% מאז תחילת השנה, על רקע המשבר הגלובלי שפגע קשות בבורסה הרוסית וצניחת מחירי האנרגיה.

 

צרפת: מקווים לפתרון הסכסוך באמצעות מו"מ

צרפת, שמחזיקה כעת בנשיאות האיחוד האירופי, דחקה אתמול באוקראינה וברוסיה "לכבד את ההסכמים הבינלאומיים שלהן כארץ מעבר וכמפיקת גז שנועד להגיע לאיחוד". דובר משרד החוץ הצרפתי אמר: "אנו מקווים שהסכסוך המסחרי בין אוקראינה לרוסיה יפתר באמצעות משא ומתן".


פורסם לראשונה 31/12/2008 14:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
צינורות גז באוקראינה
צילום: רויטרס
מומלצים