שתף קטע נבחר
 

רוסיה סגרה את ברז הגז לאוקראינה

חברת הגז הממשלתית הרוסית גזפרום הודיעה על הפסקת אספקת הגז לאוקראינה, בטענה שאוקראינה חייבת לה שני מיליארד דולר. הרוסים טוענים כי אוקראינה מאיימת לפגוע באספקת הגז שרוסיה מעבירה דרך שיטחה לכל אירופה

רוסיה מימשה היום (ה') את האיום והפסיקה לחלוטין את אספקת הגז לאוקראינה. מונופול הגז הממשלתי הרוסי, גזפרום, הפסיקה לחלוטין את אספקת הגז לאוקראינה. זאת, לאחר שאוקראינה לא שילמה חוב בסך שני מיליארד דולר לרוסיה על אספקת הגז. גזפרום הודיעה על כך בשידור חי בטלוויזיה הרוסית.

 

ענקית הגז הממשלתית הרוסית "גזפרום" הודיעה אמש על הפסקת אספקת הגז לאוקראינה החל מהבוקר בשעה 07:00. זאת, לאחר שאוקראינה סירבה לטענתה לשלם חוב בסך שני מיליארד דולרים.

 

דריכות באירופה: האם אספקת הגז תופסק?

באיחוד האירופי חוששים מחזרה על מה שהתרחש בתחילת 2006, כאשר הפסקת אספקת הגז לאוקראינה הביאה להפסקה קצרה באספקת הגז לאירופה.

 

הרוסים טענו אתמול כי אוקראינה איימה להחרים את הגז שמעבירה רוסיה דרך שטחה ללקוחות באירופה, אם לא תושג עסקה על משלוחי הגז למדינה עד היום. זאת, למרות שראש ממשלת אוקראינה, יוליה טימושנקו, הבטיחה להנהגת האיחוד כי לא תהיה פגיעה באספקת הגז לאירופה.

 

גזפרום היא מפיקת הגז הגדולה בעולם, והיא מספקת כשליש מצורכי הגז של אירופה, כאשר כ-80% מהגז שמגיע לאירופה עובר דרך אוקראינה. הרוסים ניסו היום להרגיע את האירופים: דובר גזפרום מסר כי רוסיה תגדיל את אספקת הגז לאירופה למרות הקיצוץ באוקראינה.

 

שלשום הודיעה אוקראינה כי הורתה לשני בנקים להלוות לנאפטוגז 2 מיליארד דולר לכיסוי החוב לגזפרום. ממשרדו של נשיא אוקראינה ויקטור יושנקו נמסר כי החוב עבור נובמבר שולם במלואו, וכן הועברה מקדמה על החוב של דצמבר.

 

בחודש שעבר קיבלה אוקראינה, השקועה במשבר כלכלי קשה, אישור להלוואה בהיקף של 16.4 מיליארד דולר מקרן המטבע הבינלאומית, כדי לתמוך במערכת הבנקאית ובמטבע שלה, שנפגעו מהמשבר הפיננסי הגלובלי.

 

סכסוך שנמשך כבר שנים

המחלוקת בין רוסיה לאוקראינה נמשכת כבר מספר שנים. היא החלה ב-2005 לאחר שרוסיה העלתה את מחיר הגז לאוקראינה פי שלוש, במסגרת ביטול הסובסידיות שהעניקה רוסיה למדינות שהיו בעבר חלק מבריה"מ. סכסוכים דומים פרצו גם עם בלרוס, גיאורגיה, בולגריה וטורקמניסטן.

 

בינואר 2006 הוחרף הסכסוך, וגזפרום הפסיקה את העברת הגז לאוקראינה. לטענת גזפרום, בתגובה החלה אוקראינה למשוך גז שנועד להעברה ללקוחות באירופה, שסבלו מצמצום במשלוחי הגז.

 

בין הלקוחות שנפגעו היו איטליה, אוסטריה, פולין, הונגריה, קרואטיה, סלובקיה, בוסניה ורומניה. אוקראינה הכחישה את טענות גזפרום. בסוף נחתם הסכם, שגרם לסערה פוליטית באוקראינה, ותרם להפלת הממשלה.

 

במרץ השנה צמצמה גזפרום את אספקת הגז לאוקראינה ב-50% במשך יום אחד, על רקע טענתה לחובות של אוקראינה כלפיה. בתגובה איימה אוקראינה לצמצם את העברת הגז ללקוחות גזפרום באירופה.

 

השנה החריף הסכסוך על רקע טענתה של גזפרום כי אוקראינה חייבת לה יותר מ-2 מיליארד דולר בחשבונות שלא שולמו ובקנסות. אוקראינה מצידה טוענת כי גזפרום חייבת לה כספים על שימוש בצינורות להובלת הגז לאירופה.

 

ארה"ב: לזכור את ההשלכות ההומניטריות

ארה"ב קראה היום לחידוש הזרמת הגז. דובר הבית הלבן, גורדון ג'ונדרו, אמר בהודעה רשמית: "אנו מקווים שרוסיה ואוקראינה יכולות לפתור את הסכסוך בנושא חובות הגז ותנאי ההסכם לאספקת הגז הטבעי באופן שקוף ומסחרי".

 

עוד נאמר בהודעה: "אנו דוחקים בשני הצדדים לזכור את ההשלכות ההומניטריות שיש להפסקת אספקת הגז בחורף. זרימה סדירה של אנרגיה לאוקראינה ולשאר אירופה, בהתבסס על תנאי שוק שקופים, היא חיונית ליציבות ולמהימנות בשוקי האנרגיה באזור ובעולם". 


פורסם לראשונה 01/01/2009 10:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב: סוגר את הברז
צילום: AFP
צינור הגז הרוסי
צילום: AP
מומלצים