תוכנות החינם של מיקרוסופט שלא הכרתם
ברשת יש אינספור כלים, שירותים, תוכנות ותוספים ל-Windows או לדפדפנים, שמיקרוסופט מחלקת חינם אין כסף. לא תתקינו?
שירותים מקוונים
Live Skydrive - תמיד כדאי לגבות מסמכים חשובים, ועדיף לעשות זאת בשירות של חברה ידועה. שירות לא מאוד מפורסם של מיקרוסופט בשם Live Skydrive מציע איחסון קבצים בחינם, כולל קבצי אודיו, תמונה או תוכנה, לא בגדלים אסטרונומיים אמנם (ממילא העלאת סרטים באורך מלא, עם קצבי ה-
upload בישראל, יכולה לקחת ימים שלמים ואינה משתלמת). נפח האיחסון המקסימלי הוא 25 גיגהבייט, והמגבלה על קובץ בודד הוא 50 מגהבייט.
Photosynth - פוטוסינת' הוא שירות נסיוני מבטיח המתנהל בימים אלו במעבדות מיקרוסופט. מדובר בטכנולוגיה חדש יחסית, עם לוק עתידני, ליצירת תמונות נוף מרהיבות תלת-ממדיות, שמתאימה בינתיים למשתמשים מתקדמים עם מחשב חזק במיוחד. התמונות מרושתות באופן שניתן לדלג מתמונה אחת לאחרת, מכל זווית אפשרית. באתר השירות ניתן לסייר בין תמונות שאחרים צילמו או לנסות ליצור סינת' מתמונות שלכם.
השירות דורש משאבי מערכת גבוהים, חיבור ואחד מהדפדפנים Firefox או Internet Explorer 7.
תוכנות מלאות
Live Writer - לא מעט בלוגרים כבר כינו את התוכנה הזאת, שמאפשרת לכתוב ולנהל פוסטים בבלוגים שונים, כתוכנה המוצלחת ביותר שמיקרוסופט אי פעם הוציאה, ואחרי שימוש ממושך בה, סביר להניח שגם גדול הציניקנים יתקשה שלא להסכים עם הקביעה הזאת.
התוכנה מאפשרת כתיבה ועריכה של פוסטים במספר רב של מערכות בלוגים (Wordpress, blogger ועוד), וגם בהוספה פשוטה של תכני מולטימדיה בבלוגים, כמו תמונות (כולל התאמה אוטומטית של גודל התמונה כדי שתתאים להצגה בבלוג) וסרטוני YouTube. את כתיבת הפוסטים ניתן לעשות גם כאשר המחשב לא מחובר לאינטרנט, ולתזמן את פרסומם לזמן מתאים, או לעלות ידנית כשמתחברים לרשת.
התוכנה מינימליסטית ופשוטה מאוד להבנה. הוספת התמיכה העברית לגירסה האחרונה שלה רק הופכת אותה לרלוונטית אפילו יותר מתמיד למשתמשים ישראלים - אם כי היא עדיין לא תומכת בפלטפורמות ישראליות כמו ישראבלוג.
Windows Search 4.0 - החיפוש המובנה ב-Windows XP איטי ולא נוח. ב-Vista הוא כבר שופר, אבל מי שבחר להישאר עם XP יכול לנסות את Windows Search 4.0, תוכנה מתקדמת לחיפוש מיילים, מסמכים או מידע ברשת. התוכנה מבוססת על אינדקס, בדומה ל-Google Desktop Search או Copernic, והיא אוספת את המידע שעל המחשב ומארגנת אותו באינדקס לאיתור מהיר בקליק.
בנוסף, לתוכנה יש מספר קיצורי הקלדה שימושיים לגישה מהירה לתוכנות כמו Word, Outlook, מחשבון וכו'. הקלידו calc, למשל, וייחסך מכם איתור המחשבון המובנה ב-Windows.
תוספים ושיפצורים
Task Switcher - מי שאוהב קיצורי מקלדת ומעדיף אותם על פני העכבר מכיר בוודאי את צירוף המקשים alt+tab. בעזרתו אפשר לסייר בין החלונות הפתוחים בקלות ובמהירות. ה-Task Switcher של מיקרוסופט הוא יישום קטן ופשוט, שמוסיף ל-Windows XP חלון תצוגה מקדימה שמיש ל-alt+tab. התצוגה המקדימה מופיעה במידה והחלון אליו רוצים לעבור אינו ממוזער.
Snip IT - תוסף קטן ל-Internet Explorer שמוסיף בתפריט הימני של העכבר אפשרות של שליחת טקסט מאתר מסויים - במייל. בניגוד לציפיות, השירות לא מותאם אך ורק ל-Outlook או ל-Outlook Express, אפשר לשלוח את הטקסט המסומן באמצעות כמה שירותי מייל, לרבות Gmail ו-Yahoo של החברות המתחרות.
Wntipcfg - ממשק פשוט שמציג את כתובת ה-IP ומידע נוסף על החיבור לרשת מעבר לזה שמופיע בהקלקה על אייקון בחיבור בשורת המשימות. מזכיר את ממשק ה-IP שהיה ב-Windows 98 ולא נכלל ב-XP.
ZoomIt - תוסף קטן ונחמד ל-Windows, שמאפשר לבצע תקריבים לחלקים שונים במסך. בהקשה על המקשים Ctrl+1 (או כל צירוף אחר לבחירתכם) התמונה של המסך תגדל, וכביכול תצא ממסגרת המסך - ככה שמה שתראו הוא גירסה מוגדלת של החלון בו אתם נמצאים. בעזרת העכבר תוכלו לשלוט על מידת התקריב, ולהזיז את איזור המיקוד - ולבסוף
גם לקשקש על האיזור המוגדל.
למי זה יעיל? המטרה המוצהרת של ZoomIt היא למצגות: מי שנוהג להעביר מצגות, ולא רוצה שהקהל יראה את כל שולחן העבודה, יוכל להתמקד רק באזור המצגת עצמה. האפשרות לקשקש על המסך גם יכולה לעזור. חוץ ממרצים, גם אנשים בעלי קשיי ראייה יוכלו להעזר בתוסף כדי לקרוא טקסטים שכתובים בפונטים קטנים.
התלונה היחידה היא שהתוסף "מרגיש" פשוט מדי: הגדלת המסך נעשית במחיר פיקסליזציה של התמונה והטקסטים - מה שהיה יכול להימנע על ידי הטמעת מנגנון טישטוש שירכך את האפקט (כמו שקיים בתכונה המקבילה במערכת ההפעלה של אפל), או רינדור מחדש של חלונות ופונטים.
נוסטלגיה
Comic Chat
- ב-1996 שיחררה מיקרוסופט את הדפדפן Internet Explorer, שהביס את Netscape המיתולוגי והעלים אותו משוק הדפדפנים. מה שלא כולם זוכרים זה שביחד עם IE 3.0 הופצה גם תוכנת צ'יטוט לרשתות IRC בשם Comic Chat. הייחוד של התוכנה: במקום לראות את חבריכם לחדר הצ'ט בשם המשתמש בלבד, הם הוצגו כדמויות קומיקס חביבות.
הרעיון לא תפס, לא מעט בזכות חוסר תאימות פרוטוקולים אופייני למיקרוסופט. Comic Chat הציגה הרבה ג'יבריש בחדר הצ'אט אם שאר המשתמשים צ'וטטו דרך תוכנת IRC אחרת. למרות זאת מדובר בכלי חביב, הדגמה לשימוש יצירתי בו אפשר למצוא בסטריפ הקומיקס הוותיק JerkCity, שמבוסס רק על סקרינשוטים מהתוכנה.
TweakUI - אמנם Windows היא מערכת הפעלה סגורה, אבל גם אצלה אפשר לחטט מתחת למכסה המנוע. חבילת כלים שמיקרוסופט שיחררה ב-95 ואיפשרה לשלוט במאפיינים נחבאים יחסית של הממשק ושולחן העבודה, ולשנות הגדרות הנסתרות של Windows ללא ההתעסקות המסוכנת ב-Registry ובלי להתקין תוכנות צד שלישי.
מאז יצאו תוכנות טוויקינג טובות יותר של יצרנים אחרים, אבל לא מעט מעדיפים את TweakUI המוכרת, שכלולה כיום בחבילת התוכנות PowerToys.
רשימה ארוכה של תוכנות וכלים נוספים אפשר למצוא בבלוג של בלייק .