מודי'ס: המצב הבטחוני עשוי לפגוע בדירוג ישראל
חברת דירוג האשראי נסמכת על המחלוקת הפנים־פלסטינית, על המתיחות בגבול הצפון ועל האיום האיראני. להערכתה, תהליך שלום יביא להעלאת הדירוג של ישראל
מודי'ס, חברת הדירוג השנייה בגודלה בעולם, מפרסמת אזהרה חמורה לישראל: המצב הביטחוני
עלול להוביל להורדות דירוג לכלל המדינות באזור, ובכללן גם ישראל.
בסקירה על כלכלת ישראל שפרסמה החברה שמונה ימים לאחר תחילת מבצע "עופרת יצוקה", נמנעים מחבריה מלהתייחס ישירות למבצע הצבאי בעזה. במקום זה הם מונים את הסיכונים הביטחוניים לישראל: העימותים האלימים בין החמאס לבין הפתח ברצועה, המתיחות בגבול לבנון והאיום הגרעיני מצד איראן. "כל אלה", מציינים כלכלני מודי'ס, "מסבירים מדוע ישראל נחשבת לבעלת סיכון לא מבוטל, שעלול להוביל להורדת הדירוג".
עלות המלחמה:
הנזק למסחר ושירותים בדרום: 160 מיליון שקל
תני גולדשטיין
החנויות והעסקים הקטנים, שרובם סגורים מאז תחילת המלחמה, משלמים גם הם את מחיר המלחמה. כ-20 אלף עצמאים זעירים ירוויחו בגלל המלחמה פחות משכר המינימום
ההערכה של מודי'ס שונה מההערכה של פיץ', חברת הדירוג השלישית בגודלה בעולם, שפורסמה אתמול ב"כלכליסט". בשבוע שעבר הודיעה פיץ' שאין היא צופה השפעה מיידית של המבצע הצבאי בעזה על דירוג האשראי של ישראל, שכן היא מתעניינת יותר בנושאים כמו תקציב, גירעון, תוצאות הבחירות לכנסת ותפנית אפשרית במדיניות ארצות הברית באזור.
למרות התחזית הפסימית שמפרסמת מודי'ס, כלכלניה מציינים מצב הפוך, שבו תהליך השלום באזור דווקא יצבור תאוצה לאורך זמן. מגמה זו עשויה לתרום להעלאת דירוג האשראי הניתן למדינה. מחברי הסקירה מזכירים את הירידה שנרשמה בישראל בשיעור האבטלה ואת הצמיחה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה. אולם, לדבריהם, ישנה סכנה להיפוך המגמה בתחומים אלה, בייחוד על רקע הפיטורים הנרחבים שכבר החלו מאז פרץ המשבר הכלכלי העולמי.
כלכלני מודי'ס מעריכים שהצמיחה בישראל תסתכם השנה ב־2%. הערכה זו גבוהה מעט מתחזיתו המעודכנת של בנק ישראל (1.5%) ונמוכה בהרבה מהצמיחה בפועל שנרשמה ב־2008 (4.1%). להערכתם, הגירעון הממשלתי יסתכם השנה ב־2.3% מהתוצר (כ־17.5 מיליארד שקל), לעומת גירעון מתוכנן של כ־7.5 מיליארד שקל בלבד.
ירי תותחים. גבול רצועת עזה
צילום: AP
מומלצים