אלי רייפמן נפרד מהחלום
לא פחות מחצי מיליארד דולר חלפו בין ידיו של אלי רייפמן מאז שהקים את חברת אמבלייז לפני 15 שנה, אך היום לא נשאר מהם הרבה. איך איבד ילד הפלא את החברה שהקים, הסתבך עם השוק האפור ונותר עם חוב של 40 מיליון דולר
לפני כמה חודשים הגיע גבר בגיל העמידה לביקור במשרדי חברת אמבלייז באזור התעשיה ברעננה. הוא נפגש שם עם אלי רייפמן, שלקח אותו לסיבוב בחברה, כולל מחלקת המחקר והפיתוח. רק מעטים מהעובדים זיהו את האיש שנלווה למייסד החברה - שלי נרקיס, מי שמכונה "מלך השוק האפור".
באוקטובר 2006 הלווה נרקיס לרייפמן סכום שמוערך ב-12-10 מיליון דולר. "כבר ארבע שנים הוא מלווה כספים מכל העולם", מספר מכר של רייפמן, "אז ברור שהוא הגיע גם לשלי נרקיס. הוא פנה כבר לכל אדם אפשרי שיכול להלוות". רייפמן פנה לנרקיס חודשים ספורים לאחר שהחזיר חוב של 70 מיליון דולר לבעלי האג"ח שלו.
את המחיר הגבוה ששילם הסביר רייפמן בעובדה שהחברה רכשה ממנו מניות בדיוק באותו מחיר. "מחיר של 150 פני הוא אטרקטיבי עבורי, אבל זה נכון שעוד שיקול הוא שהחברה רכשה ממני מניות ב-149 פני - ולכן אני לא רואה את עצמי רוכש במחיר נמוך יותר", הסביר אז רייפמן. "אם הם נתנו אישור לרכישה ממני במחיר הזה, לא ייתכן שאקנה בפחות. זו סוגיה תפיסתית, לא חוקית. מעבר לכך, גם ברמה הטכנית, המחיר כיום נמוך משווי הנכסים".
בדיעבד, זהו ככל הנראה המהלך שסיבך את רייפמן, והביא לאובדן השליטה שלו בחברה. מי שנחשב כגאון היי-טק, שהקים ב-1994 את חברת גיאו אינטראקטיב, לימים אמבלייז, הוא כיום בעל חובות גדולים, שלדעת רבים עלולים להביא אותו לפשיטת רגל. ל"כלכליסט" נודע כי היקף החובות של רייפמן עומד על כ-40 מיליון דולר: נוסף על שלי נרקיס הוא לווה גם מבנקים, מחברים קרובים ומגורמים נוספים - והכל כדי לשמור על השליטה באמבלייז, החברה שהקים. רייפמן הימר על הכל, כולל מה שאין לו, כדי לשמור בידיו את השליטה, אך בתוך כחודש הוא עלול למצוא את עצמו בלי המניות ועם חובות כבדים.
מה יקרה לטלפון הסלולרי
כ-150 מיליון דולר השקיעה אמבלייז לאורך השנים בפיתוח הטלפון הסלולרי שלה, וב-2009 היא אמורה להשקיע בו עוד 25 מיליון דולר. לפני שנתיים היו בקופת החברה יותר מ־200 מיליון דולר, לאחר שזו גייסה במהלך השנים כחצי מיליארד דולר. חלקם הוצאו מאז על מחקר ופיתוח, חלק על רכישת פורמולה וחלק לרכישת מניותיו של רייפמן. כיום נותרו בקופה 29 מיליון דולר בלבד, כולל דיבידנד של 15 מיליון דולר שקיבלה אמבלייז בשבוע שעבר מפורמולה.
רייפמן משוכנע שהשנה תיערך סוף סוף השקת הטלפון הסלולרי, שישווק על ידי שארפ היפנית, וכי השקה זו תביא עמה הכנסות של מאות מיליוני דולרים בשנה ותגשים סוף סוף את החלום שמלווה אותו כבר יותר מעשר שנים. אלא שלא רבים מאמינים בחלומות של רייפמן. שני דווקא כן מאמין, והוא בעד ההשקעה הנוספת - אלא שכפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט", ביום חמישי האחרון הוא קיבל מרייפמן מכתב, שבו התבקש לזמן אסיפה כללית של בעלי המניות באמבלייז כדי להחליף את כל הדירקטוריון, כולל אותו עצמו ואת שני.
מה עומד מאחורי המכתב, שנראה כמעט אבסורדי? רייפמן חתם על הסכם למכירת מניותיו באמבלייז לאיתן אלדר ורועי גיל, בעלי השליטה בחברת גיבור ספורט. רייפמן נעזר בעבר באלדר וגיל, שסייעו לו למכור את איגרות החוב שלו. השניים אף רכשו חלק מאיגרות החוב עם שותפיהם, יוצאי אמדוקס נחמיה למלבאום ומריו סגל. היחסים בין אלדר וגיל לרייפמן היו אז ידידותיים, אך לאחרונה עלו על שרטון.
בתמורה למניותיו באמבלייז אמורים אלדר וגיל לשלם את חובו של רייפמן לנרקיס, שתפח בינתיים ל-17.5 מיליון דולר. אחד התנאים להסכם הוא זימון האסיפה, שבמהלכה הם מבקשים להחליף את כל דירקטוריון אמבלייז באנשיהם. אם זה אכן יקרה - שבוע לאחר מכן יקבל נרקיס את הכסף והם את המניות. שני מחויב על פי התקנון לכנס את האסיפה, למרות שהוא צפוי להתנגד להחלפה.
מקורבים לאמבלייז אומרים כי רייפמן טען אתמול שההסכם עם גיל ואלדר אינו בתוקף, מאחר שתוקפו פג ולא הוארך כדין.
ל"כלכליסט" נודע כי נסיון לגבש גרעין שליטה משותף בין אלדר וגיל לבין שני, שהיה ממקימי החברה, נכשל בשל התעקשותו של שני על המשך דרכה של אמבלייז מובייל - בזמן שאלדר וגיל אינם מעוניינים להוציא כסף מקופת החברה המתרוקנת, ואינם מאמינים בטלפון הסלולרי של אמבלייז. מקורבים לחברה טענו אתמול כי הסיכוי להסכם שליטה בין שני לאלדר וגיל אינו גבוה, אבל קיים.
לדברי מקורבים לאמבלייז, שני גיבש קבוצת בעלי מניות משלו, שעשויות להעניק לו את הרוב באותה אסיפה ולמנוע מאלדר וגיל להשתלט על החברה - זאת אף שאלדר וגיל כבר הגיעו להסכם עם דונלד שטרום, המחזיק ב־9% מאמבלייז. גם קרן שרודרס הבריטית, המחזיקה ב־15% מאמבלייז, עשויה לתמוך באלדר וגיל.
בימים אלו רייפמן מנסה לגייס מאחד הבנקים הזרים 50 מיליון דולר, כדי לנסות לפתור את בעיית החובות. "הוא אחד שבאמת מאמין בחזון שלו", אומר אחד ממקורביו, "הוא טוען שהבעיה בחברה היום היא שכולם מסתכלים על שורת הרווח. לא מעניין אותם החזון, החלום או האושר של העובד. הוא לא מבין למה פינלנד יכולה להרים חברה כמו נוקיה ובארץ שמים לו רגליים. הוא בטוח שהשקה מוצלחת של הטלפון תחזיר בשנה אחת את כל הפסדי החברה בעבר, פלוס רווחים".
האם רייפמן יפשוט רגל?
אם רייפמן יכשל, הוא עלול להיות מוכרז כפושט רגל. חלק מהתביעות כבר הוגשו: בנק לאומי תובע מרייפמן 2.8 מיליון שקל, וקרן הון גידור אמריקנית בשם CCM Master Qualified Fund ביקשה צו כינוס והכרזה על רייפמן כפושט רגל, בטענה שהוא חייב לה 5.1 מיליון ליש"ט.
רייפמן מחזיק, לטענתו, גם במפעל בפולין וגם במכרות באפריקה, אולם לא ברור מה שוויים. על פי הערכות, רייפמן השקיע עד כה 75 מיליון דולר באמבלייז.
"כשהשותפים שלו התעשרו הוא בחר להישאר", אומר אחד ממכריו. "הוא מאמין בעצמו עד כדי כך שהוא הסתבך. יש לו יכולת שכנוע לא רגילה. הוא יכול לשכנע אותך לרדת בקיץ לחצר עם מטריה. כסף בשבילו זה כלום, וכל עוד הוא היה יכול לשלם, הוא עמד בהתחייבויות. הוא עשה הכל שאמבלייז תישאר בידיים שלו, ולדעתי הוא יילחם על אמבלייז עד טיפת הדם האחרונה. זה התינוק, הבייבי, החיים שלו. יהיה שלום עם הערבים לפני שאלי רייפמן יוותר על אמבלייז".
מיהו רייפמן: עולה חדש, מיליונר וקבליסט
רייפמן (39) גדל בראשון לציון, לשם עלתה משפחתו כשהיה בן חמש מלבוב שבאוקראינה. בצבא שירת בממר"ם, ואחר כך הוצב במודיעין של פיקוד צפון, שם הכיר את שרון כרמל וצורי דבוש, שותפיו לעתיד.
ב־1994 הקימו את אמבלייז. בשנת 2000 נסחרה החברה בבורסת לונדון לפי שווי שיא של 8 מיליארד דולר. לפני חודשיים הידרדר תג המחיר שלה לשפל של 25 מיליון דולר, ולאחרונה, על רקע מאבקי השליטה, היא טיפסה שוב לשווי של 55 מיליון דולר. כיום מחזיקה החברה בפורמולה, בזון אייפי ויקון המפתחת תוכנה לשיחות ועידה, ובחטיבת הפיתוח אמבלייז מובייל, שפיתחה טלפון סלולרי בסגנון אייפון.
רייפמן מתגורר כיום בראשון לציון, בסמוך לבית הוריו. ב־2001 הוא נישא בחתונת ענק לדפנה מקוב, בתו של ישראל מקוב, אך השניים התגרשו בהמשך. לרייפמן בן בעל השם הייחודי ג'דאי, והוא עוסק בתורת הנסתר היהודית - הקבלה, ואף מעביר שיעורים בנושא באוניברסיטת בר אילן, הזוכים לפופולריות גדולה.
רייפמן סירב להגיב לכתבה.
הכתבה המלאה מתפרסמת היום ב"כלכליסט"