חיפה: תיבחן הזזת מבנה ביטחוני - למען הנוף
משרד הביטחון קיבל אישור להקים מבנה ביטחוני ענק על שובר גלים מול הגנים הבהאיים. בעיריית חיפה התנגדו, בין היתר מחשש לפגיעה חמורה בנוף. לאחר מאבק תקשורתי ומשפטי הושגה פשרה: ועדה בראשות מפקד חיל הים לשעבר תבחן אפשרות להעביר את המבנה והנמל הצבאי מזרחה
משרד הביטחון ועיריית חיפה הגיעו לפשרה במסגרתה ייבדקו חלופות למיקום פרויקט הפולינום בעיר. על פי ההסכם, ועדה משותפת בראשות מפקד חיל הים לשעבר, אלוף (מיל') ידידיה יערי, תבחן חלופה של העברת מבנה הפולינום והנמל הצבאי מזרחה.
הפולינום הוא מבנה ביטחוני גדול - בגובה של כ-20 מטר וברוחב של כ-120 מטרים - שחיל הים מבקש להקים מול שדרות בן גוריון היורדות מהגנים הבהאיים. ארגוני סביבה ועיריית חיפה התנגדו בטענה שהמבנה יפגע בנוף הנשקף מהכרמל לכיוון הים, באזור הנחשב לפנינה נופית של חיפה. אך חרף ההתנגדות, הקמת המבנה אושרה על ידי הוועדה למתקנים ביטחוניים - ולמ"ב.
הוועדה, שדיוניה סודיים, פועלת תחת אחריות משרד הפנים אך בהתייעצות עם משרד הביטחון. הוועדה מורכבת משלושה חברים, יש לה סמכויות רחבות וחוקי התיכנון הרגילים אינם חלים עליה. כך למשל, אישורי הוועדה אינם מחוייבים בפירסום רשמי ואינם מופקדים למתן התנגדויות הציבור. אותה וועדה אישרה למשל את הקמת עיר הבה"דים בצומת הנגב, מבלי שבוצע תחילה במקום תסקיר סביבתי. רק בהוראת בג"צ אולץ משרד הביטחון לבצע את התסקיר לפני המשך הבנייה.
החשש: פגיעה בנוף ובפיתוח התיירות
עיריית חיפה הגישה ערר על ההחלטה. בנוסף לטענה הנופית אמרו בעירייה כי הקמת המבנה במיקום האמור תקבע עובדה בלתי הפיכה, ותמנע את פינוי של הנמל הצבאי אל המעגנה המזרחית בעתיד. באופן זה, אמרו בעירייה, יימנע פיתוח שיתרום לפיתוח התיירותי של העיר. בחיל הים טענו מנגד כי חלופות להקמת הפולינום נבדקו בכל הארץ, והמסקנה הייתה שהמיקום האמור הוא המתאים מכולם.
במקביל למהלך המשפטי החלו העירייה וארגוני הסביבה במאבק ציבורי, בניסיון לשכנע את משרד הביטחון לשקול מחדש את המהלך. לאחר מספר פגישות בין הצדדים הושגה כאמור הפשרה, שאושרה כהחלטה על ידי סגן נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, השופט גדעון גינת.
על פי ההחלטה תוקם הוועדה המשותפת האמורה, שתבחן את החלופה שהציעה העירייה להעברת הנמל והמבנה מזרחה. בתמורה הסכימה העירייה להקפיא את המאבק הציבורי, המשפטי והתקשורתי אותו היא מנהלת נגד הפרויקט. מלבד האלוף יערי תכלול הוועדה שלושה נציגים של משרד הביטחון ושלושה נציגים מהעירייה.
עיריית חיפה: למשרד הביטחון לא איכפת מהנוף
הוועדה תבחן האם החלופה המזרחית מתאימה לצרכים המבצעיים של חיל הים, וגם היבטים תיכנוניים, תקציביים וסביבתיים. את מסקנותיה היא תגיש תוך 120 יום, ובינתיים התחייב משרד הביטחון שלא לקדם את המשך אישור השלבים שטרם אושרו. החלקים שכבר נבנים יהיו כאלה שניתן לפרק ולהעתיק למקום אחר במידה וכך יומלץ.
על פי הסכם הפשרה, תהיה למנכ"ל משרד הביטחון זכות וטו על החלטת הוועדה, אך אם יבחר לעשות כן תוכל עיריית חיפה לחדש את מאבקה הציבורי והמשפטי נגד הפרויקט.
גורם בעיריית חיפה אמר ל-ynet כי מדובר בהסכם חיובי משום שלעירייה כמעט ואין כלים להתנגד לפולינום, מכיוון שמדובר במבנה ביטחוני. בעירייה בטוחים שההצעה שלהם תיבחן באופן מעמיק, ועל פי הבנתם היא גם תהיה זולה יותר וגם תפתור את בעיית חסימת הנוף מול הגנים הבהאיים. עוד אמרו בעירייה כי העברת הנמל תאפשר בעתיד לפתח את החלק המערבי של הנמל לצורכי תיירות.
"אנחנו במקום הרבה יותר טוב עכשיו מהמקום בו היינו. במקרה הכי גרוע - אנחנו חוזרים למצב הנוכחי. להם (משרד הביטחון - א.ש) היה נוח כי לא היה איכפת להם מהתושבים, אבל מדובר במפלצת נוראית, אי אפשר להתעלם מכל דבר בטענה שמדובר בצורך ביטחוני".
ממשרד הביטחון נמסר כי "בידי המשרד וצה"ל כל האישורים החוקיים הנדרשים להקמת הפולינום, אבל מתוך ניסיון להתחשב ככל האפשר ברצונה של עיריית חיפה יזם משרד הביטחון את הקמתה של ועדה שתבחן פעם נוספת חלופות אחרות באופן שלא יפגעו צרכים ביטחוניים.
"אין לנו ספק כי אינטרסים ביטחוניים חיוניים עומדים אף הם בראש סדר הדיפויות של עיריית חיפה".