מוצץ, בובה, דרכון: עם תינוק בחו"ל
מתכננים לקחת את התינוק הטרי שלכם לטיול רגלי באירופה? חולמים לעשות איתו שופינג בניו-יורק? דלית קצנלנבוגן דיברה עם משפחות שטיילו בעולם עם תינוק - וחזרו בשלום. ויש גם טיפים
"קודם אתם עושים המון ילדים, ואחר כך אתם מתפלאים שקשה לכם,“! רוטן לעברנו פנסיונר איטלקי מרוגז. לא סתם הוא כועס: בזמן שהוא מנסה להשלים את טיול הבוקר שלו באגם קארצה הקסום בצפון איטליה, הוא נתקל לפתע בזוג ישראלים פלוס שני פעוטות שחוסמים לו את הדרך. אנחנו אובדי עצות: בול עץ גדול חוסם את השביל ולא מאפשר לטיולון לעבור, והפנסיונר הזועם מאבד את סבלנותו בקצב מבהיל.
ואז מתרחש הקסם. הקטנטנה במנשא, בסך הכל בת חמישה חודשים, משגרת לעבר הסבא המאיים את המתוק בחיוכיה - ומשנה לחלוטין את התמונה. האיטלקי נמס, המטיילים האחרים פוצחים במטר תשואות וחיוכים ובול העץ הארור נשכח כלא היה. יש גם יתרונות, גילינו פתאום, לטיול עם תינוקת. סגולותיה החברתיות של הקטנטנה הפכו אותה מיד למרעננת הרשמית של הטיול, ובכל מקום אליו הגענו היא פתחה צוהר ללבם של פקידי הקבלה האדישים ביותר, המלצרים הנרגנים ביותר ושומרי התור העצבניים ביותר.
מתברר שאנחנו לא לבד. מבט מהיר באולם הנוסעים היוצאים בנתב“ג מאשר את מה שנראה כתופעה: יש כאן המון תינוקות, וכולם בדרך לדיוטי פרי. לדברי אתי אלמוג, מנהלת סניף חברת הנסיעות "אופקים“ בחדרה, ישנו גידול מתמיד במספר המשפחות המטיילות עם תינוקות בחו“ל. "זה טרנד שצבר תאוצה רבה מאוד בחמש השנים האחרונות. היום מתחתנים מאוחר יחסית ומגיעים להורות נינוחים יותר ובטוחים יותר. זוגות שאהבו לנסוע ולטייל לפני הקמת המשפחה, ממשיכים בכך באופן טבעי גם לאחר שהילדים נולדים. היום הורים לוקחים תינוקות לטיולים ארוכים של כמה חודשים בהודו או במזרח הרחוק, מוציאים ילדים מבית-הספר לחודש-חודשיים ונוסעים כל המשפחה יחד. בעבר זה לא היה מקובל".
אלונה ואביגיל באיטליה. התינוקת עזרה לקצר תורים (צילום: אריק איסקוב)
דיילת, יכולה להחזיק רגע את התינוק?
פעם נסיעה עם תינוק הייתה הרבה פחות מקובלת: טיול משפחתי קלאסי היה לקחת את הילד בגיל בר-מצווה למסע מרוכז של חמש בירות באירופה בשבעה ימי טיול. "דחפו לילד המון תרבות והוא היה מדוכא לחלוטין,“ אומרת יונית אבני, יועצת טיולי משפחות באירופה. "זה בעצם היה טיול למבוגרים, עם נגיעות קטנות לילדים.“
גם אבני מזהה את הטרנד הנוכחי של ריבוי נסיעות משפחתיות עם תינוקות, אבל לא משוכנעת שהוא מגיע תמיד מהמקומות הנכונים. "יש תחושה שלהורים בימינו קשה מאוד לדחות סיפוקים,“ היא אומרת, "פעם פנה אליי אבא שרצה לעשות טרק באלפים באוקטובר עם בנו בן החצי שנה. במקרה אחר אמא לתינוק בן שלושה חודשים ביקשה לנסוע איתו בחורף לאירופה, ’אבל שלא יהיה לו קר.‘ אני לא אומרת שצריך להתייחס לטיול עם תינוקות כאל מבצע צבאי, אבל צריך להתארגן בצורה נכונה ולהיות ערוכים בהתאם: לבחור יעד מתאים מבחינת העונה ומזג האוויר, להתחשב בצרכיו של התינוק ולנסות להתאים את הנסיעות לזמני השינה והאכילה שלו, עד כמה שניתן.“
רחלי חבה ואסי שרפשטיין ,(36) הורים לעלמה בת החמש ולשירה בת השנתיים וחצי, אומרים כי התאמת היעד לגיל הילדים חשובה מאוד. "נסענו עם הילדות לחופשה בטוסקנה, שעל פניה נשמעת אידיאלית לטיול משפחתי, אבל בדיעבד היו שם הרבה בעיות,“ מספרת רחלי, "שכרנו וילה, ממנה היינו יוצאים מדי יום לטיולי כוכב בסביבה, אבל הנסיעות היו ארוכות מדי וחסר לנו מאוד חוף ים קרוב. לרוע המזל לא יכולנו לשחות בבריכה בשל תנאי מזג האוויר. גם חופשה עירונית, כמו זו שעשינו בניו-יורק, לא כל כך מתאימה לפעוטות: היה קשה להתנייד עם העגלות ברכבת התחתית ולמצוא מספיק מקומות בהם תינוק יכול לזחול ולהסתובב בחופשיות.“
רחלי, בעלה והילדות הספיקו להיות יחד גם בהודו (פעמיים) ופורטוגל. לדבריה, החופשה בהודו הייתה מוצלחת ביותר: "בהודו היינו בכפר נופש עם כמה אוהלים וגנרטור על חוף ים בתולי. הקסם של להיות יחד שלושה שבועות, מהבוקר עד הלילה, הוא משהו שלא יכול לקרות בארץ. שם אנחנו מרוכזים רק בהן: אין עבודה ואין טלפונים".
אסי שרפשטיין והתינוקת עלמה בהודו (צילום: רחלי חבה)
מיכל שירון דרימר (33) דווקא זוכרת לטובה את הטיול המשפחתי שלה לטוסקנה. יחד עם בעלה אורי ובתם יהלי 11) חודשים) נסעה לאזור צ‘ינקווה טרה שבליגוריה, ממנה הדרימה המשפחה לטוסקנה ושכרה וילה. יהלי הפעוטה, נזכרת מיכל בחיוך, זחלה בכל הכיכרות והתחברה מיד עם האיטלקים המקומיים. "ניסינו להתאים את עצמנו לסדר היום שלה ולנצל את שעות השינה שלה לפעילויות שלנו. בפירנצה, לדוגמה, הזמנו בטלפון כרטיסים למוזיאון האופיצי לשעות הצהריים. כך הצלחנו להימנע מההמתנה הממושכת בתור, ובמשך כל הביקור היא ישנה בעגלה".
זוג שנוסע עם תינוק אחד יכול להתנהל בגמישות רבה יותר ממשפחה שמטיילת עם כמה ילדים, שאחד מהם תינוק. כאשר מטיילים עם תינוק בלבד התכנים פחות חשובים: כל ברווז מגעגע בשלולית או יונה בכיכר יכולים לגרום לקטנטנים אושר חסר גבולות, כפי שאומרת יונית אבני. "עם ילדים יותר גדולים צריך ללכת למקומות שיאפשרו להם לשוטט, להשתולל ולספק את הסקרנות, כמו פארקים, גני שעשועים, גני חיות,“ מסבירה רחלי, "תינוק קטן צריך ציצי ומנשא וזהו, וההורים חופשיים לבקר במוזיאונים, גלריות, או לצאת בשעות הערב המאוחרות יחסית למסעדות.“
משפחת דרימר באיטליה (צילום: מיכל שירון דרימר)
ובכל זאת, לא כולם נלהבים מחופשה משפחתית עם תינוק. יש הורים שנסיעה אחת הספיקה להם כדי להבין שזה לא בשבילם: הטיסה, למשל, יכולה להיות בלתי נסבלת בעליל. נועה, דיילת לשעבר באל-על, ראתה כבר לא מעט מראות קשים בטיסות עם תינוקות. "יש הורים שייתנו לתינוק להסתובב על רצפת המטוס בזמן שהדיילות עוברות עם עגלת האוכל, אבל כשמעיזים להעיר להם הם עונים לך: ’נסי את להחזיק אותו שעה,“‘ היא מספרת, "יש גם הורים שמטיילים כל הטיסה עם תינוק בוכה על הידיים, ובזמן שהמטוס נתקל בכיסי אוויר ומבקשים מהם לשבת, הם מתחילים להתווכח. בכל מה שנוגע לנוחות האישית שלהם, הם מוכנים לשים את הבטיחות בצד.“
גם הנוסעים האחרים לא משתגעים על נוכחותו של תינוק צורח בטיסה ממושכת, ולא פעם ישגעו את הדיילים בדרישה לעבור לצד השני של המטוס כדי למצוא קצת שקט. מצד שני, מספרת נועה, יש גם נוסעים שמתגייסים בהתלהבות לעזרתם של ההורים המיואשים. "המקרה הקיצוני ביותר שנתקלתי בו היה אישה שטסה עם תאומים בני כמה חודשים, וקיבלה עזרה מנוסעת שישבה לידה והתנדבה להניק אחד מהם,“ היא מחייכת, ומיד מנצלת את ההזדמנות לחזור על כללי הברזל לטסים עם תינוקות: אין לקשור את הפעוט בזמן ההמראה, אסור לתת לו לישון על הרצפה ויש להרים אותו מהעריסה בזמן כיסי אוויר.
"לא משאירים בלי אמא". מיכל דליות (צילום: אלדד רפאלי)
להשאיר או לקחת? סופר נני מתערבת
משאירים את הילד בבית עם סבתא וסבא או סוחבים אותו לטיול? את השאלה הזאת הפנינו למיכל דליות, המוכרת כסופר נני הישראלית ומחברת הספר "אין ילדים רעים.“
האם יכול להיגרם נזק לתינוק בן כמה חודשים שנשאר בבית עם סבתא או מטפלת?
"דעתי היא שלא משאירים תינוק מגיל שלושה חודשים עד שנה ללא אמא שלו ליותר משלושה ימים רצופים. בגיל הזה התינוק כבר מחובר לאמא שלו, והיעדרות שלה ליותר ממספר ימים עלולה לעורר בו חרדת נטישה, מה שאומר שהתינוק יסבול, יהיה עצוב ואף עלול להיות חולה.“
זה לא מוגזם? הוא לא יתגבר על זה?
"רוב התינוקות מתגברים על טראומת הנטישה, אבל באותו רגע נתון זה גורם להם עצב תהומי שעלול להוביל לחולי של ממש. זה מוכר ורואים את זה הרבה: ההורים נוסעים והילד נהיה חולה. ילד אחד יכול להפוך בעקבות הפרידה לסתגלן ולכזה שקל לו בפרידות, ילד אחר יכול להפוך לילד חרד.“
אז ההורים שלוקחים את התינוק איתם לטיול הם נורמלים לגמרי?
"לא תמיד. הייתי מנסה לברר מהי הסיבה שההורים לוקחים איתם את התינוק. אם אני מבינה שמקורה של הסיבה הוא בחרדה, אני מפנה לטיפול משפחתי, כי החרדה הזאת תחלחל לילד. אם אתה חרד לילד כל הזמן, יש סיכוי טוב שגם לא תצליח לבלות איתו. אני דווקא מפרגנת להורה שאין לו בעיה רגשית להשאיר את התינוק אצל הסבתא או המטפלת, אבל כמובן לא ליותר מדי זמן".
- איך מארגנים את האוכל? מה עושים בטיסה? לרשימת הטיפים המלאה