השריפה באגן כימיקלים: קצה הקרחון של בעיה
בדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת נאמר כי רק ל-10 אחוזים מהמפעלים הכימיים מחזיקים בכל האישורים למתקני החומרים המסוכנים שלהם. הפיתרון: הערכת סיכונים והגברת האכיפה. עוד התברר שבזכות מצב החירום בדרום הגיעו למקום הרבה כבאים שהשתלטו על האש במהירות.
הדליקה במפעל "אגן כימיקלים" באשדוד בשבוע שעבר הייתה קצה קרחון של בעיה חמורה - ולא רק אירוע נקודתי. כך עולה היום מדיון מיוחד בנושא בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת.
מהדברים שאמר בדיון אלוף (מיל') הרצל שפיר, עולה כי רוב המפעלים הכימיים בישראל, שמשתמשים בחומרים מסוכנים, אינם מחזיקים במלוא האישורים הדרושים על מנת להפעיל את כל המתקנים שברשותם. "רק ל-10 אחוזים ממפעלי הכימיקלים בארץ העוסקים בחומרים מסוכנים יש תעודות בטיחות לכל המתקנים שהם מפעילים", אמר שפיר. "המתקנים במפרץ חיפה למשל אפילו לא נכללים במיעוט הזה".
עוד על השריפה ב"אגן כימיקלים":
שפיר עמד לאחר מלחמת לבנון השנייה בראש ועדה שכתבה דו"ח בנושא הימצאות מצבורי חומרים מסוכנים בטווח פגיעה של רקטות וטילים. לדבריו, מכשולים ביורוקרטיים סבוכים מקשים על המפעלים לקבל את כל הרישיונות הדרושים להם.
"אין לבעיה זו אלא פתרון טכני, שיתגבר על הביורוקרטיה המסרבלת שמעכבת את ההליכים. השוט העיקרי בתחום זה נתון אך ורק בידי המשרד להגנת הסביבה".
שפיר קרא לבצע הערכות של רמת הסיכונים הכרוכים בכל חומר שמטופל במפעלים בסולם יורד מהחומר המסוכן ביותר. הוא הדגיש כי לא ראוי לדבר בהקשר זה בנימוקי עלות-תועלת כי "התועלת היא בהצלת חייהם של אלפי אנשים"
המפעל לא עמד בכל הדרישות
עוד התברר כי המפעל לא עמד בכל הדרישות הסביבתיות שהוצבו לו. ד"ר ענת רוזן, יושבת ראש איגוד ערים אשדוד לאיכות הסביבה אמרה המפעל הוא מסוכן וסמוך מאוד למקומות יישוב ושהוא "עומד בתקן של רק 75 אחוז מהדרישות הסביבתיות... המפעל ממושמע ומשקיע", אמרה, "אבל יש מה לשפר כמו בכיסוי בריכות האגירה ובטיפול בבוצה".
יושב ראש הוועדה, ח"כ אופיר פינס (עבודה) תהה מה עשה איגוד הערים בנידון. "ומה אתם עושים להם, רק נו, נו, נו באצבע? הרי זה לא משחק. כלפי מפעל שמסכן את הסביבה דרושה גישה פחות סימפטית ונחמדה ויותר אגרסיבית שמצילה חיים. הסכנות הן עצומות.
"אני מאד מודאג מהטיפול בבעיית החומרים המסוכנים", הוסיף פינס. "המפעל יסכן אוכלוסיה גם אם נעביר אותו לרמת חובב. צפוף כבר גם שם. הפיתרון הוא בפיקוח לחומרה של המשרד להגנת הסביבה, ולא רק באמצעות העיריות. הסמכות היא אצלכם ועליכם להפעיל אותה, בלי הנחות שיחזרו אלינו כבומרנג". הוא קרא למשרד להגנת הסביבה לבדוק את האירוע לעומק.
מנייר עמדה שהציגה בדיון עמותת "אדם טבע ודין" עולה כי מדידות שנעשו על ידי המשרד להגנת הסביבה בשנת 2007 זיהו חריגות מהתקן (ערכי ייחוס של ועדת אלמוג) בשישה מדדי זיהום אוויר, ביניהם גם חומרים מסוכנים. כמו כן, לאחרונה ביקש המפעל להתיר לו לו להמשיך להזרים פסולת תעשייתית ושאריות חומרי הדברה, ולדחות בחצי שנה יישום של תקנים מחמירים לטיפול בשפכים.
תושב אחד היישובים הסמוכים למפעל העלה בדיון דרישה להעתיק את המפעל ממקומו. ח"כ יורם מרציאנו (עבודה) הגיב בזעם ואמר שהדרישה היא "חוסר אחריות וחוסר רגישות", לגורל מאות העובדים תושבי העיר. "אין מה לעשות בעניין הזה; אנחנו מדינה צפופה", סיכם פינס.
"לא חומרים מסוכנים - חומרים לא בריאים"
בדיון השתתפו גם נציגי כוחות הכיבוי שטיפלו בשריפה. מפקד תחנת הכבאות אשקלון, דני ששון, אמר כי הודות למצב החירום ששרר בדרום הטיפול בשריפה היה מהיר, וכוחות כיבוי גדולים הגיעו למקום במהירות. בימי שגרה, לדבריו, יש בתחנת אשדוד רק ארבעה כבאים בכוננות.
גם ששון וגם מפקד תחנת המשטרה באשדוד, סגן ניצב דני אלברט, מתחו ביקורת על התנהלות המפעל בשעת החירום. לדבריהם, עובדי המפעל לא הצליחו להשתלט בעצמם על השריפה ולא סיפקו מידע רלוונטי לכוחות הביטחון. בהקשר זה אמר בדיון הסמנכ"ל לתעשיות במשרד להגנת הסביבה כי בדליקה לא נפלטו לאוויר חומרים מסוכנים, אלא רק חומרים "לא בריאים".