אובמה ידיד אמת, אבל השאלות פתוחות
אחרי היום ההיסטורי בוושינגטון, בכירים בירושלים שהכינו במשך שנתיים את "תיק אובמה" לא חוששים: "ישראל תישאר שותפה אסטרטגית אינטימית". עם זאת - המדיניות עדיין לא ברורה. השטח הבוער לא ייאפשר לו לחכות לממשלה הבאה
"האיש שנכנס לבית הלבן הוא ידיד אמת של ישראל, הוא מזדהה רגשית לא רק עם המדינה - אלא עם עַם ישראל". כך העריך אמש (יום ג') אחד מבכירי המערכת המדינית בירושלים - ביום ההיסטורי שבו הושבע בוושינגטון ברק אובמה כנשיא ה-44, הנשיא השחור הראשון בתולדות ארצות הברית.
היסטוריה בארצות הברית:
- "אלמֵד על ההיסטוריה שראיתי במו עיניי"
- הנאום המלא של הנשיא אובמה
- הדרמה האפילה על הטקסט / פרשנות
- כאב הראש של אובמה: כלכלה במשבר ועולם בוער
- סוף עידן: ג'ורג' ולורה בוש עזבו את וושינגטון
"השם האמצעי חוסיין - חסר חשיבות לחלוטין", אמר ל-ynet במילים חמות הבכיר, אחד השותפים להכנת "תיק אובמה" בישראל, והוסיף: "אנו מכירים את האיש ולא מעט מבעלי עמדות המפתח בממשל החדש".
נשיא הולך, נשיא בא. בוש ואובמה בבית הלבן (צילום: AP)
דברים אלו מבטאים את עמדת הצמרת המדינית-ביטחונית בישראל, מראש הממשלה אהוד אולמרט, דרך שרת החוץ ציפי לבני, שר הביטחון אהוד ברק, ורבים מהשרים וראשי המערכת הפוליטית. אפילו אלו שהיו אמורים לחשוש מאובמה הדמוקרט בבית הלבן - הימין והליכוד בראשו - מעריכים אותו כידיד. רק בגרעין הימין הקשה נשמעו ביטויים של דאגה, בעיקר על רקע כוונתו לנהל דיאלוג עם איראן.
במהלך השנתיים האחרונות הוכן במשרד החוץ "תיק אובמה". המידע על האיש, משפחתו, עמדותיו, תפיסתו הפוליטית ואפילו על מקורביו, נאסף מאז הציג עצמו כמועמד אפשרי.
"אלה דברים שיוודעו רק לאחר השלמת התהליכים הראשונים של כניסת הממשל החדש לבית הלבן", אומרים גורמים מדיניים. "הם פועל יוצא של סדרי העדיפויות של הממשל החדש - כמו למשל אם להתפנות לעסוק ראשית רק במשבר הכלכלי, או גם במצב במזרח התיכון, כולל איראן".
מכירים אותה, מכירים אותו
על פי ההערכות בדיונים האחרונים בירושלים, לא מן הנמנע שכבר בימים הראשונים ייצור אובמה קשר עם ראש הממשלה והצמרת הישראלית. לכאורה הוא יכול להמתין להרכבת הממשלה החדשה בישראל אחרי הבחירות, אולם הנושאים הבוערים, במיוחד לאחר המלחמה בעזה - לא מותירים לו ברירה. במקביל, יחלו בירושלים ובוושינגטון ליצור תשתית לקביעת מערכת היחסים בין שתי המדינות.
"בפגישות אלה, אם ברמת צמרת הממשל שם מולנו ואם ברמות הפקידות הנמוכה יותר, ייקבעו מסגרת היחסים, כללי העבודה היסודיים והנושאים לטיפול בין המדינות", אומרים במשרד החוץ. "היתרון שלנו שאנחנו מכירים רבים מאנשי הממשל החדש ברמת קרבה של פעילות משותפת בת 10-15 שנים.
אובמה מביא עמו צוות מוכר (צילום: רויטרס)
"אנשים כמו מזכירת המדינה הילרי קלינטון, סגן הנשיא ג'ו ביידן, ראש המטה רם עמנואל, שר הבריאות טום דאשל, דניאל קרצר, מרטין אינדיק ואפילו השליח המתוכנן למזרח התיכון, ג'ורש מיטשל, שחיבר את דו"ח מיטשל בשנת 2000 - כולם מוכרים לנו היטב ברמה הכי קרובה ואינטימית ורבים מהם ידידי ישראל", הבהיר ל-ynet גורם מדיני בכיר בירושלים.
לפי אישיות בכירה במשרד החוץ, "אנו מסיקים שמדובר בממשל מאוד מסודר ושיטתי, שאת חלק מהמדיניות שגיבש בחודשיים וחצי האחרונים נלמד מהר מאוד להכיר - ודאי את מה שנוגע לישראל ולמזרח התיכון. ברור שישראל
הייתה ותיוותר שותפה אסטרטגית ואינטימית של ארה"ב בימי אובמה".
בנאום ההשבעה לא התייחס אובמה לישראל, ורק הציע "דרך חדשה" לעולם המוסלמי. בירושלים לא מתרגשים: "צריך לזכור שכשנכנס קלינטון לבית הלבן היו חששות כבדים שישראל תפגע - והתבדנו. אפילו כשנכנס ג'ורג' בוש היו ממש קינות. ההערכה שלנו שאין סיבה לדאגה של ממש. עדיין, חובה עלינו להיות קשובים ולראות מה המדיניות החדשה תביא למזרח התיכון ולעולם כולו", אמר גורם בכיר במשרד החוץ, המכיר היטב את אובאמה ואחדים מהמקורבים אליו ביותר.