קופות הגמל המפעליות עקפו את הפרטיות
קופות הגמל וקרנות ההשתלמות של עובדי המגזר הציבורי איבדו אשתקד כ־14%-15% בממוצע לעומת 18%-20% שאיבדו הקופות הפרטיות. מי נפגע פחות? חברי הסתדרות המורים בענף הגמל והמהנדסים בקרנות ההשתלמות
ביצועי קופות הגמל המפעילות
מבדיקת "כלכליסט" מתברר שהקופות המפעליות הצליחו להשיג בממוצע תשואות טובות יותר מהקופות הפרטיות. למשל, הקופות המפעליות הגדולות (המנהלות נכסים ביותר מחצי מיליארד שקל) רשמו אשתקד תשואה שלילית ממוצעת של 14.94%. בענף קרנות ההשתלמות המפעליות הגדולות, המנהלות נכסים ביותר ממיליארד שקל, נרשמה תשואה שלילית ממוצעת של 14%.
ותיקים וסולידיים
מה סודו של ענף הגמל המפעלי? תמהיל ההשקעות. אם בינואר 2008 עמד היקף החשיפה של קופות הגמל לשוק המנייתי על 19.3%, הרי שבסוף השנה הוא התכווץ לכ־11%. לעומת זאת, האחזקה של אג"ח קונצרניות סחירות נשארה קבועה במשך כל השנה ועמדה על 22%–23%. שיעור האחזקה באג"ח ממשלתיות עלה מ־22.7% בחודש ינואר 2008 ל־31.7% בחודש נובמבר אותה שנה.
בשנים האחרונות נאלצו מנהלי הקופות להתמודד עם לחצים מצד העמיתים, שהם כאמור גם בעלי הקופות, שדרשו להגדיל את המרכיב המנייתי והקונצרני על חשבון האפיק הסולידי שאפיין את הקופות לאורך השנים.
הדרישות הללו נשמעו בעיקר מכיוונם של העמיתים הצעירים יותר, הנמצאים בשנות ה־30 וה־40 לחייהם, שכבר הספיקו להיחשף לשוק ההון ולהתרשם מהכותרות שבישרו על שיאים חדשים במדדים המובילים באחד העם. לעומתם, העמיתים הוותיקים יותר - שגם ייסדו את הקופות והקרנות ושכבר סופרים את השנים שנותרו להם עד לפנסיה - התנגדו ברוב המקרים לשינוי מדיניות ההשקעה הסולידית יחסית.
ההחלטה להשקיע בניירות ערך סולידיים גרמה בשנים האחרונות לכמה מהקופות לאבד עמיתים שבחרו להשקיע את כספם בקופות הפרטיות. בחודשים האחרונים, מספרים מנכ"לים של כמה מהקופות המפעליות, הנוטשים מתחילים לחזור, אם כי צבירת העמיתים היא עדיין שלילית.
המורים - בראש
לעומת זאת, יש מנהלים הסבורים כי הקופות המפעליות איבדו עמיתים מכיוון שלא הציעו מגוון רחב של מסלולים. דביר כרמון, מנכ"ל קופת הגמל וקרן ההשתלמות של ההנדסאים והטכנאים: "בבדיקה שעשתה הקופה שלנו מצאנו כי 90% מהעמיתים שעזבו אותנו לטובת הקופות הפרטיות, הלכו למסלולים הסולידיים ולנו לא היה מה להציע בתחום". כרמון מאמין כי עזיבת העמיתים יכולה להימנע אם ייפתחו מסלולים נוספים, גם סולידיים, בתוך הקופה הענפית.
ראובן גולדברג, יו"ר דירקטוריון קופת הגמל של המח"ר (אקדמאים במדעי החברה והרוח), פתח גם הוא מסלולים סולידיים יותר כדי להשאיר את עמיתיו בקופה. לאחרונה השיקה הקופה מסלול אג"ח ומסלול אג"ח ללא מניות אליהם אפשר לעבור מהמסלול הכללי. לדבריו, העמיתים מתחילים לחזור אל הקופה והוא מצפה שהמגמה תימשך ב־2009.
גם הקופה של עובדי האוניברסיטה העברית הבינה כי יש להגדיל את מגוון המסלולים, והשיקה מסלול סולידי שמכיל אג"ח ממשלתיות ואג"ח קונצרניות שזכו לדירוג AAA. ב־1 בינואר פתחה גם קופת הגמל עמ"י, המיועדת לעובדי המדינה, מסלול סולידי ללא מניות. לדברי עמית מוכטר, מנכ"ל הקופה, מסלול זה מיועד "לאוכלוסייה המבוגרת יותר, וכבר עתה רואים תנועה של עמיתים למסלול הזה".
מבין קופות הגמל הגדולות, השתיים שהשיגו את התשואות הטובות ביותר אשתקד היו של הסתדרות המורים: הראשונה, הגומל, סיימה את השנה שעברה בתשואה מצטברת שלילית של 7.35%, והשנייה, גל, רשמה תשואה מצטברת שלילית של 10%.
הקופה שהשיגה את התשואה הגרועה ביותר היא זו של עובדי התעשייה האווירית. הקופה רשמה אשתקד תשואה שלילית של כמעט 27%, בעיקר עקב מחיקות חריגות של כ־400 מיליון שקל שנבעו מהשקעה באופציות על מדד ת"א־25 בחודש ינואר. עמיתי הקופה - כמעט 20 אלף איש - יכולים להתנחם בעובדה שרכיבי הפנסיה שלהם מופרשים ברוב המקרים לקרן מבטחים, מה גם שבקופה בוצע הליך של ארגון מחדש.
משתלם למהנדסים
המנכ"ל החדש דוד קייזמן שהחליף את הרצל יחיאל שכר שורה של יועצים ומנהלי השקעות חדשים בתקווה לשפר את התשואות ב־2009. "ניקינו את המערכת, החלפנו את מנהלי ההשקעות וקיבלנו אנשים שזהירים בחשיבה ובביצוע. נקווה שהתחזיות האופטימיות יתאמתו, אם כי אין ספק שהשנה הקרובה תהיה קשה לכולם", הודה קייזמן.
ואילו בענף קרנות ההשתלמות, הקרן של המהנדסים - שעברה בחודש אוקטובר לשליטת מנורה מבטחים (60%), השיגה את התשואה הטובה ביותר, 9.76%-. שירי הייבלום, מנכ"לית מנורה מבטחים ניהול השקעות, הסבירה כי "עם קבלת הקרן לניהולנו הורדנו את שיעור החשיפה למניות, ביצענו טיוב נכסים בעיקר בתחום האג"ח הקונצרניות, ושמנו דגש על תמהיל ההשקעות באג"ח מדינה, מה שתמך בביצועיה השנתיים של הקרן". הייבלום הוסיפה כי בזמן הקרוב תצא הנהלת הקרן עם עוד מסלולי השקעה "שיבטיחו לציבור העמיתים אפשרויות השקעה נוספות".
מי שראויה למבט נוסף היא קופת הגמל הקטנה סוכנות תגמולים של עובדי הסוכנות היהודית. בשקט בשקט השיגה הקופה המנהלת כ־430 מיליון שקל, תשואה חיובית של 2.93% בחודש דצמבר, וסיימה את השנה שעברה עם תשואה שלילית של 0.18% בלבד. סוכנות תגמולים היא למעשה היחידה מבין קופות הגמל וקרנות ההשתלמות המפעליות שהצליחה להשיג בחמש השנים האחרונות ערך חיובי במדד השארפ, אמנם בשיעור של 0.18 בלבד אבל גם זה נתון מכובד לעומת שאר הקופות הענפיות. לצערם של כמה מהעובדים בסוכנות, היא אינה מקבלת עמיתים חדשים מאז 1995.