רה"מ על חשש מתביעות: הופכים המותקף לתוקף
אולמרט אמר בפתח ישיבת הממשלה שהכריזה על מתן גיבוי משפטי נרחב ללוחמי צה"ל ב"עופרת יצוקה": "אחרי המבצע מנסים ארגוני הטרור לפעול בדרכים אחרות כדי לפגוע בנו"
"במדיניות לוליינית מוסרית הם מנסים להפוך את התוקף למותקף והמותקף לתוקף". כך האשים הבוקר (יום א') ראש הממשלה אהוד אולמרט את חמאס. הוא התייחס לקריאות ברחבי העולם להעמיד לדין את חיילי צה"ל, בגין פשעי מלחמה שנעשו במבצע "עופרת יצוקה".
הממשלה אישרה בישיבתה הצעת החלטה שנועדה לגבות את חיילי צה"ל ומפקדיו במקרה של גל תביעות בעולם בעקבות המבצע.
אולמרט הזהיר את העולם מפני מה שכינה "הסלאלום הבינלאומי להפיכת התוקפנים למותקפים": "זאת היתה מדיניות החמאס וארגוני הטרור מזה שנים, להילחם עד טיפת דמם האחרונה של תושבי עזה ולפגוע בהם".
"אחרי המבצע מנסים ארגוני הטרור לפעול בדרכים אחרות כדי לפגוע בנו. זאת הזירה המשפטית. האמת שאין בלתה - שמונה שנות ירי בלתי מוסרי שלהם מתוך כוונה שילדים והורים ייפגעו ולאו דווקא חיילים ומתקנים צבאיים", אמר אולמרט.
על המצב שנוצר אחרי המבצע, אמר אולמרט: "ביום חמישי סיירתי בשדרות וגיליתי מקום חדש ואווירה אחרת. כולי תקווה שהאווירה בשדרות תשרור גם אצל תושבים בערים שבטווח הירי. ישראל יצאה למבצע בעזה כמוצא אחרון ובלית ברירה, אחרי שניסינו את כל הדרכים כדי להביא שקט לדרום. החמאס טעה לחשוב שישראל לא תגיב על הירי - ואחרי המבצע מנסים ארגוני הטרור לפעול בדרכים אחרות כדי לפגוע בישראל".
ראש הממשלה הדגיש כי צה"ל הוא הצבא המוסרי ביותר בעולם: "עתה, מנסים ארגוני הטרור להציג את האזרחים שנפגעו כתוצאה בלתי נמנעת של הגנה עצמית של ישראל, להפוך את המציאות על פניה ולהדביק לחיילי צה"ל את האחריות ולא לאלה שגרמו במשך שנים את הטרור. אני לא מכיר צבא מוסרי יותר והגון יותר מצה"ל. נוכחתי אישית לדעת, וגם שר הביטחון והרמטכ"ל יכולים להעיד, על מקרים רבים שבהם חיילי צה"ל נמנעו מלבצע פעולות ופצצות הוסטו ממסלולן, כדי שאזרחים לא ייפגעו - גם כשאנשי טרור היו בתוך אוכלוסייה אזרחית".
שר המשפטים, דניאל פרידמן, אמר לפני הישיבה כי ישראל מקיימת את עיקרי המשפט הבינלאומי ואין כל יסוד לטענות החמאס שמדובר בהפרת החוק הבינלאומי. לדבריו, יהיו גופים שינסו להציג תמונה מעוותת בנושא: "אני מבקש להדגיש שהחמאס הוא שעבר פשעי מלחמה, הוא שהסתתר מאחורי אוכלוסייה אזרחית וגם איראן שמספקת לו טילים שמכוונים לעבר אזרחים חפים מפשע - שותפה לפשעי המלחמה של החמאס".
גיבוי מלא ללוחמים
הצעת ההחלטה, שהגיש שר הביטחון אהוד ברק, תואמה בין משרד הביטחון, צה"ל ומשרד המשפטים. ההצעה מטילה על ממשלת ישראל את האחריות "לשילוחם של מפקדי צה"ל וחייליו למשימותיהם, להגנת אזרחיה ועל כן, מחויבת מתוקף תפקידה להעניק גיבוי מלא שלא יאפשר כל פגיעה בהם נוכח מעורבותם במבצע 'עופרת יצוקה'".
על פי ההצעה, הממשלה תביע את "הערכתה ותודתה לצה"ל בשם המדינה ותושביה.
מבצע 'עופרת יצוקה' ברצועת עזה היה ביטוי למימוש זכותה וחובתה של כל מדינה לפי משפט העמים להגן על עצמה ועל תושביה".
בצה"ל מודעים היטב לביקורת הבין לאומית הנוקבת. מפקד חטיבת שיריון שלחם ברצועה אמר בראיון ל-ynet: "אני שלם עם האופן שבו פעלתי. אני לא מוטרד, מקסימום הדרכון שלי לא יראה חותמות של כל מיני מדינות אירופאיות". לדבריו, אין "קייס" לטענות נגד החיילים.