שתף קטע נבחר

 

האג: הנאשם בגיוס ילדים בקונגו כפר באישומים

הנאשם הראשון בבית הדין הקבוע לפשעי מלחמה בהאג הכחיש שגייס ילדים מתחת לגיל 15 ללחימה בין שבטית בקונגו. התביעה: "הילדים עדיין סובלים מהשלכות פשעיו"

נפתח המשפט הראשון בבית הדין הקבוע לפשעי מלחמה: מנהיג המיליציה הקונגלזי לשעבר תומס לובנגה כפר היום (ב') באישומים נגדו והכחיש כי גייס ילדים כחיילים ושיגר אותם להילחם ולמות בקרבות בין שבטיות במלחמת קונגו.

 

המשפט, הראשון העוסק בפשעי מלחמה בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג שבהולנד, החל שש שנים לאחר שהוקם בית הדין ובאיחור של חצי שנה, בעקבות מחלוקת סביב ראיות סודיות.

 

לובנגה, בן 48, שלבש חליפה כהה ועניבה אדומה, לא הפגין רגשות בשעה שהוקרא כתב האישום נגדו. עורכת דינו של לובנגה, קתרין מאביל הצרפתיה, הודיעה כי הוא כופר באישום כי גייס ילדים מתחת לגיל 15 כחיילים עבור הזרוע הצבאית של תנועת "איחוד הפטריוטים הקונגולזי" (UPC).

 

התובע לואיס מורנו-אוקמפו אמר לפאנל של שלושה שופטים כי המיליציה של לובנגה "גייסה, אימנה והשתמשה במאות ילדים כדי לרצוח, לבזוז ולאנוס. הילדים עדיין סובלים מהשלכות פשעיו של לובנגה. הם לא יכולים לשכוח את מה שסבלו, את מה שראו, את מה שעשו".

 

לובנגה טוען כי היה פטריוט שלחם כדי למנוע ממורדים ולוחמים זרים לבזוז את המינרלים באזור איטורי שבמזרח קונגו. האו"ם מעריך כי כ-250 אלף ילדים חיילים עדיין משתתפים בלחימה ביותר מתריסר מדינות ברחבי העולם. פעילים מקווים שמשפטו של לובנגה ישלח מסר לכוחות בקונגו ובשאר העולם לפיו גיוס ילדים הוא פשע מלחמה.

 

מבחן חשוב לבית הדין החדש

לובנגה, שייסד והוביל את "איחוד הפטריוטים הקונגולזי" (UPC) באזור איטוּרי, נאשם בגיוס ילדים במטרה לרצוח את בני שבט הלֶנדוּ במלחמה שניטשה בין השנים 1998-2003. הלחימה באזור בין שבטי הֶמַה לבין הלנדו לבין מיליציות שנאבקו על שליטה במכרות באזור גבתה מאז 1999 את חייהם של כ-60 אלף בני אדם. יותר מ-30 אלף ילדים גויסו במלחמה ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו.

 

בוקני ווארוזי, פעיל ארגון זכויות אדם אפריקני, אמר כי רבים מהילדים נהגו לצרוך סמים שנתנו להם מפקדיהם, שהבטיחו להם כי יזכו להגנה בעזרת כשפים. ווארוזי, שמסייע לילדים היילים להשתקם ולהתערות מחדש בקהילה, אמר כי מגיע להם צדק ושיבח על העמדתו לדין של לובנגה.

 

בית הדין הפלילי הבינלאומי זכה לתמיכתן של 108 מדינות. בין המדינות שטרם העניקו לו גיבוי המעצמות ארצות-הברית וסין. לדברי מורנו-אוקמפו, הופקו לקחים מבית הדין הפלילי הבינלאמי לפשעי מלחמת יוגוסלביה לשעבר, שלפי הביקורת פעל באופן איטי מדי.

 

בית הדין הפלילי הבינלאומי הוציא עד עתה 12 צווי מעצר לחשודים מקונגו, סודן ואוגנדה, אך רק ארבעה חשודים נעצרו. משפט נוסף צפוי להיפתח בקרוב נגד מנהיגי המורדים הקונגולזים ז'רמן קטנגה ומתיו נגודיולו צ'ואי. לובנגה אינו החשוד הבכיר ביותר שענייניו נידונו בבית הדין. ביולי ביקש התובע מורנו-אוקמפו לעצור את נשיא סודן, עומאר חסן אל-באשיר, בגין רצח עם, פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה בדרפור. השופטים טרם נענו לבקשתו להוציא צו מעצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לובנגה בבית הדין בהאג. ארכיון
צילום: איי אף פי
ילד שגויס למלחמה. אוקטובר 2003
צילום: AFP
מומלצים