שתף קטע נבחר

 

59% מהחילונים: לקדם נישואים אזרחיים

מסקר שערך ארגון חמד"ת עולה כי רוב הציבור החילוני וכמעט 40% מהציבור כולו תומכים במתן אפשרות בחירה גם בנישואים אזרחיים או לא אורתודוכסים. התנועה המסורתית: "נלחץ על המפלגות לקדם את הפלורליזם ולקיים חופש נישואים בישראל"

שינוי התרסקה, במרצ מתמקדים במדיני-כלכלי-חברתי, ובבחירות 2009 ענייני הדת והמדינה אינם משחקים עוד תפקיד מרכזי, אך סקר ארגון חמד"ת (חופש מדע, דת ותרבות) מגלה כי רבים היו רוצים שמפלגתם הייתה מקדמת את האפשרות לנישואים אזרחיים או לא אורתודוכסים במדינת ישראל. על פי הנתונים, רוב הציבור החילוני וכשליש מהמסורתיים מעוניינים באפשרות זו, ובסך הכל כמעט 40% מכלל הנשאלים. בנוסף מצביע הסקר על רבים המתחתנים ברבנות בניגוד לרצונם או נאלצים לצאת לחו"ל כדי להתחתן. סקר ארגון חמד"ת נערך על ידי מכון "הגל החדש" בקרב 500 מרואיינים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל.  

 

השאלה הראשונה הייתה: "באיזו מידה אתה בעד שהמפלגה שאתה מתכוון להצביע עבורה תקדם את האפשרות של בחירה בנישואין אזרחיים ונישואין לא אורתודוכסיים בישראל?". 39% השיבו כי הם בעד, 35% נגד, 16% אמרו כי זה לא משנה להם והיתר לא יודעים או מסרבים לענות.

  

מפילוח להגדרות דתיות עולה כי 59% מהחילונים בעד אפשרויות נוספות להינשא, אצל המסורתיים 41% נגד ו-32% בעד, ובקרב הדתיים והחרדים ההתנגדות בולטת יותר – 74% ו-91% בהתאמה. ניתוח נוסף של התוצאות מלמד על פער בין העולים (49% בעד) לוותיקים (39%), ובין תושבי יהודה ושומרון (17% בעד) לתושבי אזורים אחרים (52% - 34%). בנוסף, ככל שרמת ההשכלה והשכר של המשתתפים עולה כך הם תומכים יותר באפשרות לנישואים אזרחיים או לא אורתודוכסים.  

 

בהמשך הסקר נשאלו המשתתפים האם הם מכירים אנשים (כולל הם עצמם) שנפגעו בצורות שונות מכך שבישראל ישנם נישואים דתיים בלבד. 41% אמרו כי לא נתקלו במקרים כאלה, ואילו 59% דיווחו על בעיות שונות, כמו אילוץ לצאת לחו"ל כדי להתחתן, קושי להתגרש, החלטה להתחתן ברבנות בלית ברירה אחרת ובניגוד לרצונם או אי-הכרה בנישואים לא אורתודוכסים שנעשו בחו"ל או (הסדר על פי רמת ה"פופולריות").

  

בתנועה המסורתית אמרו כי מהסקר עולים הנתונים שהביאו אותם לצאת לפני כחצי שנה בקמפיין לעידוד נישואין שאינם אורתודוכסים. "מקומם שממשלת ישראל בוחרת דרך קבע להתעלם מאוכלוסיה גדול של אנשים המעוניינים להינשא לא דרך הרבנות. אנו תקווה כי הבחירות הקרובות ישנו את המפה הפוליטית מבחינת יחסי דת ומדינה וכבר בכנסת הבאה נוכל לראות שינויים מבורכים לכיוון חופש הנישואין בישראל". 

 

מנכ"ל התנועה, עו"ד יזהר הס, המשמש גם כיו"ר קואליציית חמד"ת, הוסיף: "בשיתוף כוחות של ארגונים מכל הזרמים - אורתודוכסיים, מסורתיים ורפורמים - יצאנו לקמפיין להגדלת המודעות של הבוחר ויכולתו להשפיע על הסטאטוס-קוו ויחסי דת ומדינה בפתק אותו הוא מכניס לקלפי. במקביל אנו מקווים להביא ללחץ על המפלגות, המעוניינות בקולות הבוחרים, להתחייב להביא לשינויים הנדרשים ולקדם את הפלורליזם בישראל".

 

מנכ"לית ארגון "משפחה חדשה", אירית רוזנבלום, מסרה בתגובה כי "נתוני הסקר מוכיחים פעם נוספת כי קיים צורך ורצון בקרב הציבור לשנות את כללי המשחק ולהציב אלטרנטיבה למונופול של הרבנות על מוסד הנישואין בישראל. למרות הרצון והצורך, הרשות המחוקקת בישראל ממשיכה להתעלם מרצון הרוב. לקראת הבחירות הקרבות, המפלגות השונות צריכות להפנים את העובדה שנושא הנישואים האזרחיים הוא נושא שיש לטפל בו בדחיפות, וכי רוב ציבור הבוחרים בישראל הוא בעל עמדה ברורה ותומך בשינוי המצב הקיים".

 

מנכ"ל התנועה הרפורמית, הרב גלעד קריב אמר בתגובה: "סוגיית חופש הנישואין והגירושין בישראל לא תיעלם מסדר היום הציבורי, גם אם כרגע היא טמונה תחת ענייני הביטחון והכלכלה. הרוב המכריע של אזרחי ישראל מעוניין בשינוי הסטטוס קוו וידע לתגמל את המפלגות שתפעלנה בכיוון זה. אנו קוראים לשלושת המתמודדים לראשות הממשלה להצהיר כי מצוקתם של עשרות אלפי ישראלי אשר אינם יכולים להינשא בישראל, של מסורבות הגט ושל יתר נפגעי בתי הדין הרבניים קרובה לליבם וכי יתחייבו באופן אישי להסדיר את הסוגיה עם כינונה של הממשלה בראשותם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איזו חתונה?
צילום: גבי ניומן
מומלצים