הממשלה מציגה: תוכנית להאצת שוק הנדל"ן
הממשלה תעניק לקבלנים שיבנו נדל"ן למגורים 10% מהאשראי הנדרש לפרויקט ותבצע הקלות בירוקרטיות בתהליך אישור הבניה, כדי לעודד אותם לבנות יותר ולמנוע מחסור בדירות. "אם נסייע לרוכשים המחירים יעלו", מסבירים באוצר
הממשלה פותחת בתוכנית לסיוע לענף הנדל"ן להתמודד עם המשבר הכלכלי . התוכנית אושרה אתמול (ג') על ידי שר האוצר, רוני בר-און, ושר הבינוי והשיכון, זאב בוים, והוצגה הבוקר במסיבת עיתונאים. במסגרת התוכנית, תעניק הממשלה 10% מהאשראי לקבלנים שיבנו פרויקטים של דיור למגורים. עוד כוללת התוכנית הקלות שונות בהליכים הביורוקרטים הנדרשים לבניית נדל"ן.
במסגרת התוכנית, יקבלו הבנקים ערבות מדינה בהיקף של 200 מיליון שקל, שתשלים את ההון העצמי של הקבלנים במסגרת ליווי פרויקטים של בניית דיור למגורים בישראל. היקף הליווי יוגדל, במקרה הצורך, לחצי מיליארד שקל. בממשלה מעריכים כי לתוכנית יש פוטנציאל להציל פרויקטים בהיקף כולל של 3,000 יחידות דיור ושל עד שני מיליארד שקלים בשלב הראשון, ועוד 4,500 יחידות דיור (3 מיליארד דולר) בשלב השני.
באוצר ובמשרד השיכון מדגישים כי הסיוע לא יוענק לפרויקטים של דיור יוקרתי ולא לפרויקטים של דיור בחו"ל או מעבר לקו הירוק. בממשלה מסרבים לומר מה יהיה המחיר המקסימלי של דירה בפרויקט שיקבל סיוע, אך אומרים כי "לא מדובר בפרויקטים של שני מיליון שקל לדירה".
עוד כוללת התוכנית קידום מכרזים לבנייה, הקלות בערבויות שמשלמים קבלנים למינהל מקרקעי ישראל, ביטול של דמי ההיתר לבניית דירה, דחיית החיוב במע"מ בגין השכרת דירות שטרם נמכרו על ידי קבלנים, דחיית תשלומים בגין פיתוח ובגין קרקע למגורים, ושחרור יזום של ערבויות בניה.
מטרת התוכנית היא למנוע קיפאון בבניית נדל"ן, כתוצאה מהמשבר הכלכלי ומחנק האשראי. לפי נתוני האוצר ומשרד השיכון, סובל ענף הנדל"ן הישראלי ממחסור בהיצע הדירות: מדי שנה מתבצעות כ-30 אלף התחלות בנייה חדשות, אך האוכלוסייה הזקוקה לדיור חדש גדל בכ-40 אלף.
עד פרוץ המשבר הכלכלי, הסיבה לכך הייתה שקבלנים העדיפו לבנות בחו"ל, ואילו כעת לקבלנים אין מזומן ואשראי לבנות בכלל. מחירי הדיור רשמו בשנת 2008 ירידה תלולה של כ-10%, אך בממשלה חוששים שאם הקבלנים לא יקבלו סיוע ויחזרו לבנות, מחירי הדירות ירשמו עלייה תלולה בסוף המשבר.
מרבית מרכיבי התוכנית אינם דורשים את אישור הכנסת אלא רק את אישור הממשלה, ולכן היא יכולה לצאת לפועל באופן מיידי. התוכנית אמורה להתחיל לפעול בשבועות הקרובים. עם זאת, שני מרכיבים של התוכנית עדיין מצריכים את אישור ועדת הכספים של הכנסת: הקלות בערבויות לקבלנים ודחיית המ" בגין דירות להשכרה. מרכיבים אלו עשויים לקבל הבחירות אישור עוד לפני הבחירות.
"רוב המימון לנדל"ן הגיע עד כה משוק האשראי השוק בנקאי, שמתפקד כרגע באופן לקוי בגלל המשבר", הסביר במסיבת העיתונאים סגן ראש אגף התקציבים באוצר, שרון גמבשו, "כשהמשבר יסתיים, אנחנו עלולים להיתקל בפער גדול בין הביקוש לנדל"ן, שכרגע יורד אבל צפוי לחזור לעלות, ובין ההיצע שאינו גדל מספיק".
"אם נסייע לרוכשים המחירים יעלו"
בתשובה לשאלת כתבים, מדוע לסייע לקבלנים ולא לסייע לרוכשי הדירות ובכך להגביר את הביקוש לדירות, ענה גמבשו: "כל המחקרים, של הקבלנים ושל הממשלה, מראים כי הבעיה בענף הנדל"ן היא בצד ההיצע ולא בצד הביקוש. האוכלוסייה ממשיכה לגדול ולכן הביקוש לדירות אינו משתנה. יש פער עצום בין הרצון לקניית דירה ובין היקף הבניה בפועל".
"הנסיון עם מענקים והלוואות מסובסדות שניתנו לרוכשים בעבר מראה כי כאשר הרוכשים מקבלים סיוע כזה, המחירים עולים בהתאם להיקף הסיוע והכסף מתגלגל מיד לכיסם של הקבלנים. אנחנו רוצים לסייע לשוק, לטובת הרוכשים, ולא לקבלנים".
בתשובה לשאלה, האם אין כאן ניסיון עקיף לסייע לקבלנים להתמודד עם משבר האג"ח, אמר גמבשו, "זאת לא המטרה, אך אם זה יסייע לקבלנים להחזיר את חובותיהם לבעלי אג"ח, זה יסייע לחוסכים בקופות הגמל וקרנות הפנסיה וזה טוב לציבור כולו".
בתשובה לשאלה, מדוע התוכנית אינה מוגבלת לפריפריה ומסייעת גם לפרוייקטים במרכז הארץ, אמר גמבשו כי: "בפריפריה אין בעיה של מחירי דיור. הבעיה הזאת קיימת בעיקר במרכז".
ומה בקשר לשאלה, האם אין כאן מענה להצהרות הבחירות של לפחות שנים מהמועמדים לראשות הממשלה - ציפי ליבני ובנימין נתניהו, להקל על הבירוקרטיה בענף הנדל"ן? "זאת תוכנית שנולדה בדרג המקצועי על רקע המשבר הכלכלי", השיב גמבשו, "אנחנו מתעלמים משינויים ואירועים פוליטיים".