שתף קטע נבחר

בחירות מחוזיות בעיראק: מבחן לדמוקרטיה

תושבי עיראק יבחרו בסוף השבוע את הרכבן של המועצות המחוזיות במדינה - יריית הפתיחה בשנה של אירועים פוליטיים שתיחתם בבחירות הכלליות בדצמבר 2009. מומחים מנבאים שיעור הצבעה גבוה, וצופים כי תוצאות הבחירות ייתנו אינדיקציה למה שצפוי בדצמבר

מחר (שבת) יילכו אזרחי עיראק להצביע בבחירות המחוזיות - הבחירות הראשונות שנערכות במדינה מאז 2005. הבחירות, שבהן ייקבע הרכבן של המועצות המחוזיות של 14 מבין 18 המחוזות במדינה, יהיו מבחן חשוב ליציבותה של עיראק, המתאוששת משנים של מאבקים בין-עדתיים עקובים מדם לאחר הפלישה האמריקנית ב-2003 והפלת משטרו של הרודן סדאם חוסיין.

 

עיראק מפוצלת למחוזות על פי רוב לפי קווים עדתיים: שיעים בדרום, סונים במרכז ובמערב, וכורדים בצפון. במחוזות הכורדיים לא תיערך הצבעה בבחירות האזוריות, מתוך הזדהות עם כרכוך, שם נמנעת ההצבעה עקב מחלוקת על סוגיית השתייכותה העדתית של העיר - אך באזורים הסוניים, השיעיים והמעורבים ייערכו הבחירות - ומומחים מנבאים שיעור הצבעה גבוה ביותר.

 

"אני מעריך שניתן יהיה להגיע בקלות ל-70 אחוזי הצבעה", מעריך הפרופ' אמציה ברעם, מומחה עולמי לעיראק מאוניברסיטת חיפה. "התודעה הדמוקרטית בעיראק היום היא מדהימה - כולם רוצים להצביע, כי הם מבינים את ההשפעה של הבחירות האלה על ההכנסה ושאר היבטי החיים. אפילו המנהיגים הדתיים קוראים לציבור להצביע, מבלי להורות להם למי. הם אומרים - תצביעו לטובים ביותר".

 

במערכת הבחירות הקודמת, החרימו השבטים הסונים את ההצבעה בגלל מחאתם על כך שגורשו מהשלטון לאחר הפלת סדאם חוסיין, והשאירו את הבמה למפלגה סונית אחת, הקואליציה הסונית "תוואפוק". אבל בבחירות האלה, מציין ברעם, השבטים הסונים מתמודדים בהמוניהם. "הם הכירו בעובדה שב-2005 עשו טעות, והיום כמעט כל ראש שכונה או ראש שבט סוני מתמודד בבחירות. תוואפוק הבינו שאם לא ייקנו את ראשי השבטים ויטפחו אותם, יתאחדו אלה ויקימו מפלגה משלהם. לכן היום נמצאים בקשר עם ראשי שבטים גדולים ומציעים להם הטבות כדי שישתפו פעולה".


שוטרים מציגים את כתם הדיו שמעיד כי הצביעו. יהיו זיופים? (צילום: רויטרס) 

 

חזרה גנרלית לבחירות הכלליות

במגזר השיעי צפויה התמודדות תלת-ראשית, בין מפלגתו של המטיף הקיצוני מוקתדא א-סאדר, למפלגה של יריבו של א-סאדר, עבד אל-עזיז חכים, ולמפלגתו של ראש ממשלת עיראק נורי אל-מליכי, דעווה. מליכי מקווה לזכות בתמיכתם של מחוזות שעד כה תמכו ביריביו. "הוא מבטיח להם הרים וגבעות", מספר ברעם. "מאחר שהוא יהיה בוודאות ראש הממשלה עד סוף 2009, הוא יכול להבטיח להם כסף - וגם לקיים".

 

במידה רבה, הבחירות המחוזיות אינן אלא חזרה גנרלית לקראת הבחירות הכלליות במדינה, הצפויות בסוף השנה. "התוצאות של הבחירות בשבת ישפיעו מאוד על מה שייקרה בבחירות הכלליות. מאחר שהממשלה המרכזית מעבירה כספים למועצות המחוזות, מי יקבל שליטה על מועצות אלה יוכל לחלק כסף ומשרות על פי ראות עיניו, לבנות את עצמו, ולהכין את הציבור לבחירות של דצמבר, שהן בחירות ממש קריטיות. הן ייתנו אינדיקציה לראות מי נחלש ומי מתחזק", מסביר ברעם.

 

הוא מציין כי המאבקים המעניינים ביותר צפויים להיערך בבירה בגדד ובאזור בצרה. "בגדד מעניינת כי היא הבירה, שבה מתגוררים 5.5 מיליון מתוך 27 מיליון תושבי המדינה.

בצרה מעניינת כי היא עיר נמל, עשירה בנפט, והתוצאות שם ישפיעו מאוד על השיעים".

  

חיילים ושוטרים עיראקים כבר החלו להצביע בבחירות ביומיים האחרונים - כדי שיוכלו לשמור על הסדר ביום הבחירות. האם ירשמו אירועים אלימים בבחירות? "אין ספק", גורס ברעם. "הדמוקרטיה העיראקית נמצאת רק בתחילת דרכה, ולכן אני משוכנע שתהיה אלימות, ושיהיו גם זיופים. היו גם זיופים רבים בבחירות הקודמות - והממשלה העיראקית, האמריקנים והאו"ם צריכים להיערך לזה ולפרוש משקיפים רבים. אבל למרות קניית הקולות והזיופים, הבחירות האלה דמוקרטיות יותר מאשר שלטונו של סדאם חוסיין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוטרת עיראקית מצביעה בקלפי בצפון
צילום: AP
חיילים מחוץ לקלפי, השבוע
צילום: AP
מומלצים