שתף קטע נבחר
 

יום עבודה אחד פחות? זמן מצויין לסידורים!

במפעל נומוניקס בקרית-גת ויתרו על יום עבודה אחד מדי שבועיים כדי למנוע פיטורי עובדים. שכר העובדים אמנם ייפגע, אך הם מקבלים את הבשורה בהבנה: "הפגיעה הזו נועדה לשמר לי את מקום העבודה; נצטרך להצטמצם. ניסע יותר לסבא וסבתא, שזה גם טיול - אבל פחות יקר"

"היום החופשי שיהיה בימי חמישי אחת לשבועיים יאפשר לנו לצמצמם את ההוצאות על ניקיון הבית, ואנחנו ננקה את הבית בעצמנו", אמר ל-ynet יהודה ברוך, מהנדס תהליך במפעל נומוניקס בקרית-גת, בהתייחסו להחלטת המפעל לעבור למתכונת של ארבעה ימי עבודה בשבוע - אחת לשבועיים - כדי לצמצמם הוצאות ולמנוע פיטורי עובדים.

 

מפעל נומוניקס פועל בקרית-גת יותר משנתיים ומייצר שבבי זיכרון מהמתקדמים בעולם. המפעל שוכן כיום במבנה הישן בו פעל מפעל אינטל הקודם, וגם בו יש לאינטל עדיין שיעור מניות לא מבוטל של יותר מ-40 אחוז. במפעל מועסקים כ-1,300 עובדים, רובם ככולם עובדי אינטל לשעבר שהעדיפו להישאר במפעל החדש ישן השוכן בשכנות למפעל אינטל החדש הפועל בקרית-גת.

 

לפני שבועיים החליטה הנהלת המפעל על מעבר לארבעה ימי עבודה בשל המשבר הכלכלי בעולם ההיי-טק שהגיע גם לישראל. הנהלת המפעל ציינה כי הרבה לפני ההחלטה ביצעה ההנהלה קיצוצים רבים, המכונים במפעל "שמנת", כדי לצמצמם באופן משמעותי את הפגיעה בעובדים.

 

אחרי צמצום זה הגיע תורם של העובדים לתת את חלקם, ונראה כי הצעת המפעל התקבלה בהבנה, אם לא מעבר לכך, כפי שהעידו שני עובדים ותיקים במפעל.

 

"זה הזמן לאזן את החיים"

שרה ברשבסקי, 36, נשואה ואם לילדה, גרה בגדרה ועובדת כמנהלת בחדר הנקי. היא במפעל כבר 12 שנה ומקבלת בהבנה גמורה את ההחלטה: "צריך להבין שגם אני, כמו כל העובדים בעולם נמצאים בתקופת מיתון קשה. הצעד בו בחר המפעל הוא לטובה, כי הם בהחלט יכלו להחליט על צמצום העובדים. יש מסביבי חברים רבים שאיבדו מקום עבודה, או כאלה החוששים לאבד את מקום עבודתם והערפל כבד מאוד".

 

אם עד עכשיו שמענו על צמצומים ופיטורים בענפים ייצור שונים, שבסופם ראינו מראות קשים של עובדים מתבצרים ומבעירים צמיגים המעלים עשן שחור לשמיים, הרי שנראה כי בחברת נומוניקס בחרו לפעול בדרך אחרת: לשתף את העובדים, להסביר שמדובר בצעדים זמניים בלבד, וכאשר יישתפר המצב ישוב המצב לקדמותו. כך הרוויחו העובדים את מקום עבודתם, והמפעל שימר עובדים נחוצים.

 

היום שנקבע כיום חופשי הוא יום חמישי - כך יהיה לעובדים סופשבוע ארוך אחת לשבועיים. "זה הזמן שלי לאזן בין החיים הפרטיים לחיי עבודה. יש לי ערימה של סידורים שאני לא מצליחה להגיע אליהם. יהיה לי זמן לארגן את הבית, להוציא את הילדה מהגן, להתעמל כדי לרזות קצת, ולצאת לטיולים. אני מאוד שמחה ליום הזה", אומרת ברשבסקי.

 

ומה באשר לשכר?

"זה קודם כל פגיעה בשכר, אבל הפגיעה הזו נועדה לשמר לי את מקום העבודה, וזו יכולה היתה להיות סיטואציה אחרת בה אין לי שכר בכלל. זו פגיעה שאפשר להתמודד אתה".


שרה ברשבסקי ויהודה ברוך (צילום: צפריר אבויב) 

 

יש לציין כי יום החופש אינו בא על חשבון ימי החופשה השנתית, אם נותרו כאלו. הם באים לידי ביטוי בהפרשת שכר יום העבודה.

 

"ניסע יותר לסבא וסבתא"

יהודה ברוך, 34, נשוי עם ילד אחד, גר ברמת גן ועובד זה שבע שנים במפעל. הוא מודה ששעות העבודה במפעל היי-טק הן ארוכות ואינן מסתיימות כשהולכים הביתה, כי גם מהבית עדיין ניתנת תמיכה למפעל אם יש צורך בכך. כעת, עם ההחלטה החדשה, גם הוא מרוצה.

 

"לאורך כל שנות עבודתי באינטל, וכעת בנומוניקס, המגמה הייתה לא לפטר עובדים לפני שמצמצמים בדברים אחרים, ודווקא בתקופות קשות - לחזק את העובדים. ההחלטה הזו מעידה בדיוק על כך. יש מסביבי כיום לא מעט חברים מפוטרים ואני יודע מה זה לפטר אב משפחה. ואני שמח על ההחלטה שהתקבלה".

 

יש חברים אחרים שקיבלו את זה אחרת?

"לדעתי כולם מבינים את המצב. ואפילו מעריכים את ההנהלה על ההחלטה".

 

וברמה האישית - זו פגיעה בשכר. איך מתמודדים?

 

"אין ספק שנצטרך להצטמצם. ניסע יותר לסבא וסבתא, שזה גם טיול - אבל פחות יקר, נצמצם בהוצאות עזרה בניקיון, אבל העיקר היא התובנה שלמפעל אכפת מעובדיו".

 

איך אשתך קיבלה את הרעיון?

 

"היא לא שמחה לשמוע על כך. אבל כיוון שאנחנו מחוברים לחברים מהתחום וגם מהמפעל אז מבינים. יש לנו חבר שימשיך לעבוד כרגיל, אבל קיצצו לו בשכר - זה מצב יותר גרוע".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תמר מצפי
מפעל נומוניקס
צילום: תמר מצפי
"יהיה לי זמן לארגן את הבית". ברשבסקי
צילום: צפריר אביוב
מומלצים