שתף קטע נבחר
 

כך תבחרו את הספר המתאים לילד שלכם

המדפים בחנויות הספרים עמוסים בספרי ילדים ומתמלאים כל הזמן בספרים חדשים - חלקם מצוינים, חלקם קצת פחות ויש אפילו כאלה שממש לא מתאימים לילד שלכם. איך תדעו כיצד לבחור? הנה כמה עצות שיכולות לעזור

נכנסתם לחנות ספרים כדי לקנות ספר לילד/ה וכעת אתם עומדים מול מדפים עמוסים, מבולבלים ואובדי עצות. עבורכם הכנו כמה טיפים שיקלו על הבלבול ויעזרו בבחירת הספר הנכון והמתאים:

 

קיראו את הספר בחנות

תמיד-תמיד קיראו את הספר. את כולו - אל תתעצלו ואל תסתפקו בדפדוף (בסופו של דבר, מדובר בספר ילדים). למהדרין שבינכם, מומלץ לקרוא את הספר בקול כבר בחנות. כך תוכלו לשמוע את עצמכם מקריאים אותו (כפי שיהיה) ותתוודעו לניגון ולמקצב שלו, אם יש.

 

ספרי ילדים, להבדיל מספרים אחרים, נחווים בקול, לכן חשוב לתרגל את הקריאה בהם עוד קודם לקריאה המשותפת. אז גם אם לא נעים לכם לקרוא בקול בחנות, כדאי לקרוא את הספר בקול בבית, עוד לפני שמקריאים לילדים.

 

אתם מכירים את ילדכם

ביחרו ספר שלדעתכם ילדכם יאהבו – אתם, ההורים, מכירים הכי טוב את ילדכם ולכן, במיוחד בחשיפה הראשונית לספרים (ודאי כשמדובר בילדים "סרבני ספר"), כדאי לקנות ספרים בנושאים שהם אוהבים (חיות, פיות, מכוניות, מפלצות, ירח וכו'). משם, השמים הם הגבול...

 

אם הילדים איתכם בחנות, שאלו לדעתם, אבל שימו לב לא להציג להם יותר משלושה ספרים בבת אחת. מבחר גדול מדי עלול לבלבל אותם. אתם גם יכולים להתחיל לקרוא להם כל אחד מהספרים כדי לראות למה הם מתחברים.

 

סף ריכוז והבנה

בחרו ספר שיתאים לילדכם מבחינה תכנית: אורך הטקסט, מורכבותו, המסר שהוא מביא ואפילו האיורים. שוב, גם כאן, אתם ההורים יודעים הכי טוב מה הספר שיתאים לסף הריכוז וההבנה של ילדכם באותו רגע.

 

גם דעתכם חשובה

בחרו ספר שאתם אוהבים. עם כל הכבוד להעדפותיו של הילד/ה, ויש כבוד, ספרי פעוטות (עד גיל 6 בערך) נבחנים בכך שהם פונים לשני קהלים – לכם, המבוגרים, ולילדים. ולכן, כמתווכים העיקריים שלו, כדאי שגם אתם תתחברו אליו. במילים אחרות – אל תקנו ספר שאתם לא אוהבים (עם סייג אחד שיבוא בהמשך)!

 

אם יש לכם בבית ספר כזה, סביר להניח שכשתקראו אותו תעברו למצב "אוטומט". הם, הילדים, ירגישו בזיוף. הם תמיד מרגישים. והרי, החמצתם את כל החוויה שבקריאה המשותפת.

 

מגוון רחב

חישפו את ילדכם למגוון רחב מאד של ספרים: ספרי שירה ומשחק, ספרים ללא מילים, משלים, אגדות, ספרים "מלמדים", ספרים שאתם אהבתם בתור ילדים ועוד. כך הם יכירו סוגים רבים של ספרים וכך אתם תוכלו ללמוד מה הם אוהבים.

 

וכאן, נקודה חשובה – אנו, ההורים, אחראים לתוכן שנכנס אלינו הביתה. כמובן שעדיף שיהיה טוב ואיכותי. אבל, ולא פחות חשוב, השתדלו לא להיות שתלטנים. מותר ולעיתים אף כדאי, לאפשר לילדים לבחור בעצמם את הספרים. אפילו אם זה אומר שתמצאו את עצמכם קונים ספר של דורה (מה יש, גם במקדונלד'ס מותר לאכול פעם ב...).

 

אל תתפתו למבצעים

גם אם הספר עלה עשרים שקלים, הקפידו לקרוא אותו ולראות שהוא לטעמכם. ספרים נוצרו כדי שיקראו בהם. לא כדי למלא מדפים.

 

אל תתפתו לאיורים יפים

נכון, האיורים הם שמושכים אותנו לספר מסוים ולא לאחר, אבל איורים יפים ומושקעים אינם ערובה לספר טוב. לפעמים הם אף מפצים על טקסט בינוני. ולכן, גם כאן, הקפידו לקרוא את הסיפור, זה של המילים.

 

היזהרו מספרים "מטפלים"

ז'אנר הספרים ה"מטפלים", כלומר ספרים העוסקים בהתמודדות עם נושא מסוים (גמילה מטיטול/מוצץ, פחדים, מוות, מעבר לגן חדש וכד'), נפוץ מאוד ובעל היצע גדול. רבים מהספרים נוטים לדידקטיות יתר ואינם מוצלחים, ולכן, בבואכם לחנות, חשוב לברור את הטובים שבהם, לאו דווקא את הנמכרים ביותר.

 

ועוד עצה - התייחסו אל הספרים הטיפוליים כאל כלי שיעזור לכם להעלות את הבעיה ולעורר שיחה, אך לא כמוצא בלעדי לפתרונה. במילים אחרות – אל תתלו בספר לבדו תקוות שווא.

 

שימו לב להוצאה שבה הספר יצא

בדרך-כלל מאחורי הוצאות גדולות ומוכרות עומדים ספרים ויוצרים טובים. בדרך-כלל, אך לא תמיד. לכן, שוב, ההמלצה היא לקרוא את הספר, לא להסתפק בנתונים השטחיים.

 

וכאן, מקום למילה טובה. מלבד ההוצאות הגדולות, יש בארץ מספר הוצאות קטנות המתמחות בספרות ילדים ואשר אחראיות על כמה ממיטב הספרים שעל מדף הילדים: הוצאת קרן, הוצאת צלטנר, הוצאת אישונים, הוצאת טל-מאי, הוצאת אחוזת-בית.

 

קיראו ביקורות והמלצות בעיתונים

מומלץ לעקוב אחרי המלצות וביקורות של ספרי ילדים המופיעות בעיתונות. כדאי גם להציץ ברשימת ספרי רבי המכר, אם כי לא לדבוק לפיה באופן מוחלט. לא כל הספרים ברשימה בהכרח טובים.

 

התייעצו עם המוכר/ת בחנות, עם הורים אחרים, עם הגננת

מהם תוכלו לקבל עצות והמלצות על הספרים שהם אוהבים ואשר מניסיון, עובדים על ילדים אחרים. בבואכם לקנות ספר ילדים (ובכלל ספרים), כדאי לדבוק בחנות אחת שבה אתם מכירים את המוכרות וסומכים על המלצותיהן. אפשר גם להתיידד איתן. בדרך-כלל הן נחמדות...

 

והכי חשוב – זיכרו! ספר יכול להעניק חוויה שאין לה תחליף בסדר היום העמוס שלכם ושל הילדים, ולחצי שעה (לפעמים גם רבע תספיק) – היא תציע אינטימיות רגעית. אם תדעו לבחור את הספר הנכון, ותהיו קשובים, החוויה הזו תהיה נצחית.

 

  • הכותבת היא מנהלת חנות הספרים לילדים "אמילי ". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים