הפועלים השחורים בהיי-טק הולכים הביתה בשקט
עובדי רצפת הייצור בתעשיית ההיי-טק לא נהנים ממענקי הפרישה השמנים שמרפדים את הענף. עכשיו הם גם חווים גל פיטורים שמאיים על עתיד הענף כולו
אווירת הלחץ סביב גל הפיטורים בענף ההיי-טק מעוררת אצל רבים אדישות שגובלת בשמחה לאיד. הרבה אנשים שצפו במשכורות הנאות בענף בקנאה לא דואגים לעתידם של המפוטרים. אבל התדמית השבעה של ההיי-טק מסתירה אמת אחרת: רבים מהעובדים בענף הם לא אנשי מחשבים, אלא פועלי ייצור - ואלו חווים עתה גל פיטורים אלים. על פי הערכות התאחדות התעשיינים, בתעשיית האלקטרוניקה מועסקים כ-75 אלף עובדים; כ-25 אלף עובדים מתוכם הם עובדי ייצור. אלפים מעובדים אלה פוטרו בחודשים האחרונים.
- ווישי ישראל תפטר 400 עובדים
"הכסף הגדול של ההיי-טק נכנס מהייצור, ולא רק מהמוח היהודי", אומר שלמה וקס, מנכ"ל איגוד תעשיות התוכנה והאלקטרוניקה. "מה אתה חושב, אנחנו מוכרים ב-21.5 מיליארד דולר רק עם מוחות? מה עם הייצור של אלביט מערכות ושל אפלייד, מה עם הייצור של מדפסות של HP, של מערכות קשר צבאיות של תדיראן, של מערכות הדמיה רפואיות?
"אנחנו חווים משבר בתוך משבר: המשבר הראשון הוא בשער הדולר, שעליו התחלנו לצעוק כבר בסוף 2007. אם עובד ייצור עולה כאן פי שלושה מאשר בסין, אז קודאק תעביר פס ייצור. המשבר השני הוא משבר האשראי".
אנחנו בדרך לסוף הייצור הישראלי?
"יש כאן עוד הרבה חברות שמייצרות ומוכרות. בתנאים מתקבלים על הדעת ועם סיוע מתאים, נוכל להתחרות במזרח. אם נצליח להתגבר על מצוקת האשראי, ואם הממשלה תסייע לענף, התעשייה הזו תפגע בשוליים. הצד המקצועי של ישראל הוא שם דבר, ועדיין מבינים את היתרונות שלנו בעולם".
"לישראל יש יתרון יחסי בייצור", מסכים מארק זנדמן, מנכ"ל וישיי ישראל. "עלות העבודה עדיין נמוכה ביחס למערב, ואף על פי שהיא עולה בהתמדה, היא עדיין תחרותית. גם ירידת ערך השקל נותנת לנו אוויר, וגם הצוות החזק שלנו, שמקורו מברית המועצות, בעל חינוך גבוה ויוזמה רבה".
ובכל זאת, נאלצתם לפטר לאחרונה 400 איש.
"כשהביקוש יורד או כשהתחרות על ייצור מוצר מסוים גוברת אתה מקצץ במקום שבו יקר לייצר. זה נורמלי. התחרות היא בדרך כלל על מוצרים פשוטים שקל לייצר במזרח, והם תמיד הראשונים לעבור לשם".
ענבר סיון, מנהלת חטיבת התעשייה של מנפאואר, אומרת שהביקוש להנדסאים ולטכנאים מיומנים נותר יציב, אבל לעובדי הייצור הפשוטים אין ביקוש. "יש ירידה ניכרת בביקוש לעובדי אריזה או עובדים בלתי מקצועיים", היא קובעת. "על תפקיד כזה יכול לכסות מישהו עם ניסיון או ידע, שיכול לבצע גם את תפקידו המקצועי וגם עבודת ייצור".
כמה משתכרים העובדים בפסי הייצור?
"זה לא שכר מינימום. רמות השכר המקובלות שם נעות בין 5,000 שקל ל־10,000 שקל. יש שם עובדים רבים בלתי מקצועיים אך גם טכנאים, הנדסאים ומלחימות, שהם תפקידים שמאוד נדרשים בשוק גם כיום.
"חשוב לציין שגם עכשיו, החברות מתאמצות לשמר עובדים מיומנים. לפעמים מניידים אותם למחלקות אחרות, או שמורידים אותם לארבע משמרות בשבוע, אבל משתדלים לא לפטר ולא לפגוע בזכויות. הסיבה לכך היא שפשוט חושבים קדימה, לקראת תקופה של צמיחה מחודשת. והיא תבוא".
75 אלף עובדים בתעשיית האלקטרוניקה
מומלצים